Drept Comercial

Curs
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept Comercial
Conține 5 fișiere: doc
Pagini : 86 în total
Cuvinte : 50303
Mărime: 226.15KB (arhivat)
Publicat de: Florin Păduraru
Puncte necesare: 0

Extras din curs

CAPITOLUL 1

DREPTUL COMERCIAL - RAMURĂ A DREPTULUI PRIVAT

SECŢIUNEA 1

NOŢIUNEA ŞI OBIECTUL DREPTULUI COMERCIAL

1.1. Noţiunea de drept comercial

O definitie simpla a dreptului comercial ar fi aceea ca dreptul comercial reprezinta un ansamblu de norme juridice care reglementează comerţul. Prin urmare, pentru a putea intelege notiunea de drept comercial este necesar a se preciza care este intelesul notiunii de comert. Iar sub acest aspect, noţiunea de comerţ este folosită în mai multe sensuri: etimologic, economic şi juridic.

-Din punct de vedere etimologic, noţiunea de „comerţ” provine din cuvântul latinesc „commercium”, o juxtapunere a cuvintelor „cum” şi „merx”, adica „cu marfa”, intelesul notiunii de comert in sens etimologic fiind asadar acela de operaţiuni legate de marfă.

-In al doilea sens, economic, noţiunea are un inteles mai larg, in sensul ca ea defineste totalitatea operatiunilor cuprinse intre momentul producerii marfurilor si intrarii acestora in circulatie si pana la momentul ajungerii marfurilor la consumatorul final. Aceste operaţiuni sunt realizate de către comercianti, care in acceptiunea economica sunt agenti economici diferiti fata de producatorii marfurilor.

-Intr-un al treilea sens, cel juridic, noţiunea de comert are continutul cel mai larg, in sensul ca notiunea de comert cuprinde nu numai operatiunile de interpunere si circulatie a marfurilor (conform definitiei economice a notiunii), ci si operatiunile de producere a marfurilor (realizate de fabricanti), precum si operatiunile de executare de lucrari si prestari de servicii.

Prin urmare, avand in vedere intelesul juridic al notiunii de comert, dreptul comercial ar putea fi definit ca fiind ansamblul de norme juridice care reglementeaza activitatea comerciala in ansamblul sau, adica producerea si circulatia marfurilor, executarea de lucrari si prestarea de servicii.

1.2. Obiectul dreptului comercial

Determinarea obiectului dreptului comercial, adica a sferei de aplicare a acestei ramuri de drept, este strans legata de opţiunea legiuitorului pentru un anumit sistem. În concepţia clasică a dreptului comercial există doua sisteme in functie de care poate fi stabilita sfera de aplicare a dreptului comercial, si anume:

-Sistemul subiectiv, care a stat la baza primelor reglementari legale in materia dreptului comercial, potrivit căruia dreptul comercial este considerat ca având obiect normele juridice “cărora le sunt supuşi comercianţii”; prin urmare, potrivit acestui sistem, dreptul comercial ar constitui un ansamblu de norme juridice cu caracter profesional, aplicabile persoanelor care au calitatea de comerciant.

-Sistemul obiectiv, pe care se bazeaza si Codul Comercial roman, în conformitate cu care dreptul comercial este considerat ca având drept obiect normele juridice “aplicabile comerţului”, adică acelor fapte, operaţiuni şi acte juridice calificate de lege ca fapte de comerţ, indiferent de persoana care le săvârşeşte.

Prin urmare, elementul care diferentiaza sistemul obiectiv fata de sistemul subiectiv consta in aceea ca in sistemul subiectiv dreptul comercial este considerat ca fiind un ansamblu de norme aplicabile unei categorii de persoane (comerciantii), in vreme ce in sistemul obiectiv dreptul comercial reprezinta un ansamblu de norme juridice aplicabile unei categorii de operatiuni (faptele de comert).

Iar ca o expresie a faptului ca Codul comercial român are la baza sistemul obiectiv, articolul 3 din Codul Comercial – care delimiteaza domeniul de aplicare al acestui Cod – stabileste cu caracter enuntiativ care sunt actele juridice, faptele si operatiunile care sunt considerate ca fapte de comert, si carora, prin urmare, li se aplica prevederile Codului Comercial indiferent daca persoana care le savarseste are sau nu calitatea de comerciant (cumpararea de produse sau marfuri in scop de revanzare, vanzarile si inchirierile de produse sau marfuri etc.).

Pe de alta parte, insa, articolul 7 din Codul comercial defineste si notiunea de comerciant – ca fiind persoana care face fapte de comert avand comertul ca o activitate obisnuita, precum si societatile comerciale, astfel ca din perspectiva dispozitiilor art.3 si 7 din Codul comercial dreptul comercial are ca si obiect normele juridice referitoare la faptele de comert si comercianti.

Este de asemenea de mentionat ca dreptul comercial este o ramura a dreptului privat (asemenea dreptului civil), intrucat el reglementeaza actele de afaceri, si nu actele de putere.

Prin urmare, definitia completa a dreptului comercial ar fi aceea ca dreptul comercial reprezinta un ansamblu de norme juridice de drept privat care sunt aplicabile:

(1) raporturilor juridice izvorate din actele, faptele si operatiunile juridice considerate de lege ca fiind fapte de comert si

(2) raporturilor juridice la care participa persoanele care au calitatea de comerciant.

SECŢIUNEA 2

DELIMITAREA DREPTULUI COMERCIAL DE ALTE RAMURI DE DREPT

2.1. Delimitarea dintre dreptul comercial şi celelalte ramuri de drept privat

Desi dreptul comercial este o ramură de drept privat autonomă, el se afla totusi in stransa corelatie cu alte ramuri ale dreptului privat (si anume in principal cu dreptul civil si dreptul procesual civil, dar si cu dreptul comertului international etc.), dar si cu anumite ramuri ale dreptului public (precum dreptul administrativ, dreptul financiar, dreptul penal).

Raportul dintre dreptul comercial şi dreptul civil

Atat dreptul civil cat si dreptul comercial reprezinta subramuri ale dreptului privat, care ambele reglementeaza, in principal, raporturi patrimoniale bazate pe egalitatea juridica a partilor. Cat priveste corelatia existenta intre dreptul civil si dreptul comercial, ea rezulta cu claritate din dispozitiile art.1 din Codul Comercial, care prevede ca :”In comert se aplica legea de fata. Unde ea nu dispune se aplica Codul Civil.”

Prin urmare, relatia dintre dreptul civil si dreptul comercial este una de tipul general – special, in sensul ca dreptul civil reprezintă “dreptul comun”, adica reglementarea generala pentru toate ramurile de drept privat, deci şi pentru dreptul comercial, in vreme ce dreptul comercial reprezinta reglementarea speciala aplicabila raporturilor juridice izvorate din fapte de comert si raporturilor juridice la care participa comerciantii.

Preview document

Drept Comercial - Pagina 1
Drept Comercial - Pagina 2
Drept Comercial - Pagina 3
Drept Comercial - Pagina 4
Drept Comercial - Pagina 5
Drept Comercial - Pagina 6
Drept Comercial - Pagina 7
Drept Comercial - Pagina 8
Drept Comercial - Pagina 9
Drept Comercial - Pagina 10
Drept Comercial - Pagina 11
Drept Comercial - Pagina 12
Drept Comercial - Pagina 13
Drept Comercial - Pagina 14
Drept Comercial - Pagina 15
Drept Comercial - Pagina 16
Drept Comercial - Pagina 17
Drept Comercial - Pagina 18
Drept Comercial - Pagina 19
Drept Comercial - Pagina 20
Drept Comercial - Pagina 21
Drept Comercial - Pagina 22
Drept Comercial - Pagina 23
Drept Comercial - Pagina 24
Drept Comercial - Pagina 25
Drept Comercial - Pagina 26
Drept Comercial - Pagina 27
Drept Comercial - Pagina 28
Drept Comercial - Pagina 29
Drept Comercial - Pagina 30
Drept Comercial - Pagina 31
Drept Comercial - Pagina 32
Drept Comercial - Pagina 33
Drept Comercial - Pagina 34
Drept Comercial - Pagina 35
Drept Comercial - Pagina 36
Drept Comercial - Pagina 37
Drept Comercial - Pagina 38
Drept Comercial - Pagina 39
Drept Comercial - Pagina 40
Drept Comercial - Pagina 41
Drept Comercial - Pagina 42
Drept Comercial - Pagina 43
Drept Comercial - Pagina 44
Drept Comercial - Pagina 45
Drept Comercial - Pagina 46
Drept Comercial - Pagina 47
Drept Comercial - Pagina 48
Drept Comercial - Pagina 49
Drept Comercial - Pagina 50
Drept Comercial - Pagina 51
Drept Comercial - Pagina 52
Drept Comercial - Pagina 53
Drept Comercial - Pagina 54
Drept Comercial - Pagina 55
Drept Comercial - Pagina 56
Drept Comercial - Pagina 57
Drept Comercial - Pagina 58
Drept Comercial - Pagina 59
Drept Comercial - Pagina 60
Drept Comercial - Pagina 61
Drept Comercial - Pagina 62
Drept Comercial - Pagina 63
Drept Comercial - Pagina 64
Drept Comercial - Pagina 65
Drept Comercial - Pagina 66
Drept Comercial - Pagina 67
Drept Comercial - Pagina 68
Drept Comercial - Pagina 69
Drept Comercial - Pagina 70
Drept Comercial - Pagina 71
Drept Comercial - Pagina 72
Drept Comercial - Pagina 73
Drept Comercial - Pagina 74
Drept Comercial - Pagina 75
Drept Comercial - Pagina 76
Drept Comercial - Pagina 77
Drept Comercial - Pagina 78
Drept Comercial - Pagina 79
Drept Comercial - Pagina 80
Drept Comercial - Pagina 81
Drept Comercial - Pagina 82
Drept Comercial - Pagina 83
Drept Comercial - Pagina 84
Drept Comercial - Pagina 85
Drept Comercial - Pagina 86

Conținut arhivă zip

  • Drept Comercial
    • curs comercia - Capitolul 4.doc
    • curs comercia - Capitolul 5.doc
    • curs comercia - Capitolul 6.doc
    • curs comercial - Capitolul 1+2.doc
    • curs comercial - Capitolul 3.doc

Alții au mai descărcat și

Dreptul Comercial

Scopul cursului este acela de a avea un corp de economisti bine pregatiti din punct de vedere juridic – comercial care sa poata raspunde cu...

Contracte Speciale

CONTRACTELE COMERCIALE SPECIALE 1. Contractul de vânzare-cumparare comerciala 1. NOTIUNEA CONTRACTULUI DE VÂNZARE-CUMPARARE COMERCIALA. Întrucât...

Drept Comercial Român

Titlul I INTRODUCERE ÎN STUDIUL DREPTULUI COMERCIAL Capitolul I. NOŢIUNEA DE DREPT COMERCIAL Secţiunea I Definiţia şi obiectul dreptului...

Încheierea contractului de comerț internațional

Contractul se incheie atunci cand oferta se suprapune cu acceptarea. In cazul oricarui contract, una dintre parti ofera celuilalte posibilitatea de...

Drept Comercial Maritim

SECTIUNEA I NOTIUNEA SI OBIECTUL DREPTULUI COMERCIAL MARITIM în definirea notiunii de Drept Comercial Maritim numerosi autori si sustinatori ai...

Drept Comercial Român

DREPT COMERCIAL ROMÂN Capitolul 1 Noţiuni introductive privind dreptul comercial 1. 1. Precizări prealabile Din punct de vedere economic,...

Te-ar putea interesa și

Patrimoniul societății comerciale - organizarea fondului de comerț

Capitolul I. Noţiunea şi Definiţia Societăţii Comerciale. Secţiunea 1. Noţiunea de societate comercială. § 1- Societatea civilă şi societatea...

Drept Comercial

DREPT COMERCIAL Noţiunea, obiectul şi definiţia dreptului comercial Dreptul comercial şi dreptul civil sunt cele două ramuri distincte care...

Dreptul Comercial - Aspecte Generale

CONCEPTE PRIVIND DREPTUL COMERCIAL 1.1. Definiţia noţiunii de drept comercial Dreptul comercial este acea ramură a dreptului privat care cuprinde...

Originalitatea Dreptului Comercial

DREPTUL COMERCIAL CA DISCIPLINĂ COMPLEXĂ Cu privire la dreptul comercial există nişte întrebări, cum ar fi: Ce este dreptul comercial?, Cum şi,...

Izvoarele Dreptului Comercial - Drept Comercial

Dreptul comercial, ca ramură a dreptului privat, este alcătuit dintr-un ansamblu de norme juridice aplicate în raporturile juridice, în care cel...

Elemente de Drept

OBIECTIVELE CURSULUI  Însusirea de catre studenti a elementelor fundamentale ale dreptului, a trasaturilor esentiale si definitorii ale ordinii...

Dreptul Comercial

Scopul cursului este acela de a avea un corp de economisti bine pregatiti din punct de vedere juridic – comercial care sa poata raspunde cu...

Drept Comercial Român

Titlul I INTRODUCERE ÎN STUDIUL DREPTULUI COMERCIAL Capitolul I. NOŢIUNEA DE DREPT COMERCIAL Secţiunea I Definiţia şi obiectul dreptului...

Ai nevoie de altceva?