Drept Comercial

Curs
7/10 (1 vot)
Domeniu: Drept Comercial
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 5033
Mărime: 28.87KB (arhivat)
Cost: Gratis
An 1, Sem 1

Extras din document

A. Obiectul si definirea dr comercial

Dr privat este divizat in 2 mari ramuri: dr civil si dr. comercial.

Determinarea obiectului dr comercial este legata de sistemul adoptat de legiuitor.

In sistemul obiectiv, dr comercial are ca obiect n. jur. aplicabile comerciantilor, fiind de fapt dr persoanelor care au calitatea de comerciant.

In sistemul subiectiv, dr comercial are ca obiect n. jur. aplicabile comertului, adica actelor juridice calificate de lege ca fiind fapte de comert, indiferent de caliatatea persoanelor care le savarsesc.

Codul Comercial Roman are la baza sistemul obictiv.

Dr comercial poate fi definit ca fiind ansamblul n. jur. aplicabile r. jur. izvorate din actele juridice considerate de lege ca fiind fapte de comert, precum si r. jur. la care participa persoanele ce au caliataea de comerciant.

B. Corelatia dr comercial cu alte ramuri de dr

Dr comercial roman este o ramura de dr autonoma, care are insa legaturi stranse cu alte ramuri de dr.

1) corelatia cu dr civil

Art. 1 al Codului Comercial Roman prevede ca, in absenta reglementarilor din Codul Comercial si/sau din legile comerciale speciale se aplica dispozitiile Codului Civil sau al legilor civile speciale.

2) corelatia cu dr procesual civil

Toate normele procesuale cuprinse in Codul Comercial sau in legile comerciale speciale au caracter derogatoriu fata de normele din Codul de procedura civila.

3) corelatia cu dr administrativ

Avand in vedere rolul social important al activitatilor comerciale, statul intervine pt a asigura buna organizare si functionare a acestora, cat si protectia consumatorilor.

Aceasta se realizeaza prin reglementarea unor institutii speciale (bursele de marfuri si valori, camerele de comert, industrie si agricultura) si prin instituirea unor masuri de natura sa protejeze interesul general (combaterea concurentei neloiale, protectia consumatorilor).

4) corelatia cu dr fiscal

Intrucat comerciantii desfasoara activitati de natura ec aducatore de profit, acestia se supun si reglementarilor legale in materie fiscala.

5) corelatia cu dr penal

Unele legi comerciale speciale cuprins si normele de dr penal prin care se asigura protejarea unor interese generale si ar putea fi lezate prin fapte ilicite .

C. Izvoarele dr comercial

Izvoarele dr comercial se impart in 2 categorii:

 izvoare normative ( formale, creatoare de dr)

 izvoare interpretative ( destinate interpretarii).

In categoria izv normative de dr sunt cuprinse:

1) Constitutia Romaniei

Potrivit prevederilor constitutionale, ec. Romaniei este una de piata. Statul trebuie sa asigure libertatea comertului, protectia concurentei loiale, precum si valorificarea factorilor de prod.

2) Codul Comercial Roman si legile comerciale speciale

Intrat in vigoare la 1 sept. 1887, constituie actul normativ de baza la activiatilor comerciale.

Dupa anul 1990 a fost adoptata o noua reglementare a soc. com. si o noua lege privitoare la tratamentul aplicabil comerciantilor aflati in dificultate.

Deorece nu toate normele de dr com sunt cuprinse in Codul Comercial, legile com speciale (ordonante, hotarari,etc) ocupa un loc tot mai imp intre izvoarele formale ale dr comercial.

3) Codul Civil si legile civile speciale

Izvorul subsidiar al dr com il reprez. legislatia civila (respectiv Codul Civil si legile civile speciale).

4) conventiile internationale

Dezvoltarea comertului international a obligat statele sa remedieze problemele legat de reglementarea interna a acestuia prin suprapunerea peste n. jur in vigoare a unora noi si apoi uniformizarea acestora in fiecare stat care a ratificat o anumita conventie.

In categoria izv interpretative sunt incluse:

1) uzantele comerciale

Uzul (obiceiul sau cutuma) este o regula de conduita nascuta din practica sociala, olosita vreme indelungata si respectata ca n. j. obligatorie.

Uzurile devin aplicabile prin vointa partilor in anumite contracte.

2) doctrina

Desi nu constituie izv formal de dr, se admite rolul acesteia de instrument de inerpretare a legilor com si de sursa de solutii pt legiuitor.

3) jurisprudenta (practica judiciara)

Joaca un rol important in interpretarea legilor comerciale.

Preview document

Drept Comercial - Pagina 1
Drept Comercial - Pagina 2
Drept Comercial - Pagina 3
Drept Comercial - Pagina 4
Drept Comercial - Pagina 5
Drept Comercial - Pagina 6
Drept Comercial - Pagina 7
Drept Comercial - Pagina 8
Drept Comercial - Pagina 9
Drept Comercial - Pagina 10
Drept Comercial - Pagina 11
Drept Comercial - Pagina 12
Drept Comercial - Pagina 13
Drept Comercial - Pagina 14
Drept Comercial - Pagina 15
Drept Comercial - Pagina 16
Drept Comercial - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Drept Comercial.doc

Alții au mai descărcat și

Administratorii Societatilor Comerciale

Societatea comerciala poate fi privita din cel putin doua sensuri: ca o institutie juridica în sine, considerata a fi un organism constituit de...

Acte si Fapte de Comert

Necesitatea si importanta distinctiei faptelor de comert Pentru determinarea raporturilor care formeaza obiectul dreptului comercial, Codul...

Administratorii Societatii Comerciale cu Raspundere Limitata

Prezentare generala a societatilor cu raspundere limitata Reprezentand rezultatul nevoilor resimtite in activitatile comerciale (datorate faptului...

Faptele de Comerț

1.1. Noţiunea faptelor de comerţ Pentru a defini dreptul comercial, ad initio , este necesar să fie explicitat termenul comerţ, termen ce...

Grile Drept Comercial

1. Calitatea de comerciant: Dispoziţiunea art. 7 din C. com. român prevede că „Sunt comercianţi aceia care fac fapte de comerţ având comerţul ca...

Drept Comercial

1.Obligatiile comerciale 1. Consideratii generale In desfasurarea activitatii sale, comerciantul încheie o serie de acte juridice sau savârseste...

Drept Comercial I

CLASIFICAREA UZURILOR Cea mai importanta clasificare a uzurilor se face in functie de forta lor juridica, in: a.uzuri normative ( legale, de...

Drept Comercial - 2

CAPITOLUL 2 FAPTELE DE COMERT SECTIUNEA 1 ASPECTE GENERALE 1.1. Criteriul comercialitatii Calificarea notiunii de comercialitate apartine...

Ai nevoie de altceva?