Drept Comercial

Curs
7.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Drept Comercial
Conține 7 fișiere: doc
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 4686
Mărime: 44.10KB (arhivat)
Cost: Gratis
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ion Popescu
cursurile RAU

Extras din document

CURS 1

NOTIUNEA, OBIECTUL SI DELIMITAREA DREPTULUI COMERCIAL:

Expresia de drept comercial ne sugereaza ca acesta reglementeaza comertul. Cuvantul comert provine din limba latina prin jucstapunerea cuvintelor “cum” si “merx” ceea ce inseamna “cu marfa”. Comertul se refera la operatiunile de circulatie a marfurilor de la producator la consumator.

Dreptul comercial reglementeaza raporturile juridice nascute din desfasurarea actelor, faptelor si operatiunilor de comert.

In sens juridic dreptul comercial reglementeaza raporturile de vanzare si cumparare a marfurilor, de cumparare in scop de revanzare, interpunerea in schimb sau in circulatia marfurilor, operatiuni financiar-valutare, asigurari, prestarea de servicii, executarea de lucrari etc.

Toate aceste operatiuni reprezinta fapte de comert in sensul prevederilor art.3 di Codul Comercial.

Pentru determinarea obiectului dreptului comercial s-au propus 2 criterii:

1. Criteriul subiectiv

2. Criteriul obiectiv

Conform criteriului subiectiv dreptul comercial reglementeaza raporturile juridice care se nasc in legatura cu activitatea comerciantilor (persoane care desfasoara operatiuni comerciale cu titlu de profesie)

Conform criteriului obiectiv dreptul comercial reglementeaza raporturile juridice care se nasc din faptele de comert indiferent daca acestea sunt savarsite de comercianti sau de necomercianti.

In dreptul nostru se aplica criteriul obiectiv.

AUTONOMIA DREPTULUI COMERCIAL:

Fiind o ramura de drept privat, dreptul comercial este considerat de unii autori ca fiind o parte a dreptului civil si formand impreuna drepturi private.

Cu privire la autonomia dreptului comercial a existat o controversa in literatura de specialitate. Unii autori au adus urmatoarele argumente in favoare unitatii dreptului privat:

- o reglementare distincta intre dreptul civil si cel comercial poate provoca neajunsuri necomerciantului, deoarece acestuia i se aplica o lege creeata in favoarea categoriei comerciantului.

- existenta diferita a celor 2 ramuri de drept creeaza dificultati in interpretarea raportului juridic. De asemenea este ingreunata activitatea instantelor de judecata care inainte de solutionarea efectiva a litigiului trebuie sa determine natura raportului juridic dedus judecatii (daca e un raport civil sau comercial).

In favoarea autonomiei comerciale s-au prezentat urmatoarele argumente:

- nu i se aplica necomerciantului o lege comerciala decat in masura in care acesta este participant la un raport juridic comercial.

- celeritatea (rapiditatea) raporturilor juridice comerciale reclama reguli deosebite,mai simple si mai putin formaliste decat drepturile din dreptul civil.

- dificultati in interpretarea normelor juridice exista in orice ramuri de drept.

- caracterul specific al raporturilor comerciale necesita existenta unor instante specializate in drept comercial.

CONCLUZIE: Dreptul comercial reprezinta o ramura distincta de drept cu norme si reguli specifice si care are ca obiect actele, faptele si operatiile comerciale savarsite de comercianti si de necomercianti.

Preview document

Drept Comercial - Pagina 1
Drept Comercial - Pagina 2
Drept Comercial - Pagina 3
Drept Comercial - Pagina 4
Drept Comercial - Pagina 5
Drept Comercial - Pagina 6
Drept Comercial - Pagina 7
Drept Comercial - Pagina 8
Drept Comercial - Pagina 9
Drept Comercial - Pagina 10
Drept Comercial - Pagina 11
Drept Comercial - Pagina 12
Drept Comercial - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • 1.doc
  • 2.doc
  • 3.doc
  • 4.doc
  • 5.doc
  • 6.doc
  • 7.doc

Alții au mai descărcat și

Administratorii Societatilor Comerciale

Societatea comerciala poate fi privita din cel putin doua sensuri: ca o institutie juridica în sine, considerata a fi un organism constituit de...

Administratorii Societatii Comerciale cu Raspundere Limitata

Prezentare generala a societatilor cu raspundere limitata Reprezentand rezultatul nevoilor resimtite in activitatile comerciale (datorate faptului...

Constituirea Societăților Comerciale în Nume Colectiv

1. Notiuni generale Orice societate comerciala se constituie parcurgându-se, in principal, doua etape: - redactarea actului constitutiv si...

Rolul Administratorului in Societatea cu Raspundere Limitata cu un Singur Asociat

Capitolul I Notiuni introductive Societatea cu raspundere limitata este forma de societate comerciala aparuta mai tarziu in activitatea...

Drept Comercial

1.Obligatiile comerciale 1. Consideratii generale In desfasurarea activitatii sale, comerciantul încheie o serie de acte juridice sau savârseste...

Copiute Drept Comercial

Faptele de comert Pentru det.rap. care form.ob.dr. comercial , Codul comerc. rom.stab.anumite a.j. si operatiuni p care le califica dr.fapte de...

Intreprinderile

Notiuni generale Potrivit art. 3 din Codul comercial sunt considerate fapte de comert urmatoarele intreprinderi: - intreprinderi de furnituri...

Drept Comercial I

CLASIFICAREA UZURILOR Cea mai importanta clasificare a uzurilor se face in functie de forta lor juridica, in: a.uzuri normative ( legale, de...

Ai nevoie de altceva?