Dreptul Comercial

Imagine preview
(6/10 din 6 voturi)

Acest curs prezinta Dreptul Comercial.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 101 de pagini .

Profesor: Lector univ. drd. Alunica MORARIU

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Drept Comercial

Cuprins

I. NOTIUNI INTRODUCTIVE PRIVIND DREPTUL AFACERILOR (COMERCIAL) 4
I. 1. NOTIUNEA SI OBIECTUL DREPTULUI COMERCIAL 4
I. 2. EVOLUTIA ISTORICA A DREPTULUI COMERCIAL 6
I. 3. IZVOARELE DREPTULUI COMECRCIAL 9
TESTE!!! 11
II. ELEMENTE PRIVIND ACTIVITATEA DE COMERT 12
II. 1. FAPTELE DE COMERT 12
II. 2. SUBIECTELE DREPTULUI COMERCIAL 14
II. 3. OBLIGATIILE PROFESIONALE ALE COMERCIANTILOR 18
II. 4. FONDUL DE COMERT 24
TESTE!!! 28
III. CATEGORII DE COMERCIANTI 29
III. 1. COMERCIANTUL PERSOANA FIZICA / ASOCIATIILE FAMILIALE 29
III. 2. SOCIETATILE COMERCIALE 38
TESTE!!! 62
IV. REORGANIZAREA JUDICIARA SI FALIMENTUL 63
IV. 1. ASPECTE GENERALE 63
IV. 2. PROCEDURA REORGANIZARII JUDICIARE SI A FALIMENTULUI 65
IV. 3. ÎNCHIDEREA PROCEDURII 80
TESTE!!!! 82
V. CONTRACTELE COMERCIALE SPECIALE 83
V. 1. CONSIDERATII GENERALE 83
V. 2. CONTRACTUL DE VÂNZARE-CUMPARARE COMERCIALA 84
V. 3. CONTRACTUL DE LEASING 86
TESTE!!! 93
CHEIA TESTELOR DE EVALUARE FINALA!!! 98
BIBLIOGRAFIE 99
ADENDA 100

Extras din document

Scopul cursului este acela de a avea un corp de economisti bine pregatiti din punct de vedere juridic – comercial care sa poata raspunde cu competenta problemelor de natura legislativ-comerciala pe care le vor întâlni în afaceri.

Obiectivul cursului

Astazi întâlnim tot mai mult aprecierea ca, în pregatirea economica universitara, includerea (si a) unor abordari din trunchiul disciplinelor juridice este de cea mai mare importanta. Aceasta cu atât mai mult cu cât sistemul juridic românesc se afla într-un amplu proces de adaptare la aquis-ul comunitar european, proces ce se impune în cadrul economiei de piata a României, viitor membru al Uniunii Europene.

În acest context, prin cursul de fata – DREPTUL AFACERILOR – se urmareste insuflarea unor aspecte legislative comerciale privind constituirea, functionarea, administrarea si dizolvarea persoanelor fizice si juridice – comercianti, studentilor de la Specializarea Contabilitate si Informatica de Gestiune.

Evaluarea

FORMA DE EVALUARE EXAMEN

STABILIREA NOTEI FINALE (PROCENTAJE) - RASPUNSURILE LA EXAMEN 70%

- TEME DE CONTROL

30%

I. NOTIUNI INTRODUCTIVE

PRIVIND DREPTUL AFACERILOR (COMERCIAL)

Prin acest prim capitol se doreste transmiterea catre studenti a notiunilor de baza, a fundamentului dreptului afacerilor, mai concret a dreptului comercial. Astfel se fac primii pasi pe tarâmul dreptului comercial abordând aspecte privind notiunea si obiectul dreptului comercial, izvoarele si evolutia acestuia din cele mai vechi timpuri si pâna în prezent, evidentiindu-se într-un mod foarte clar locul acestei ramuri de drept în istoria comertului la nivel national si international.

I. 1. Notiunea si obiectul dreptului comercial

I. 1. 1. Notiunea de drept comercial

Raporturile sociale sunt reglementate de un ansamblu de norme juridice care au drept scop ca, prin limitarea sferei de actiune a persoanelor fizice si juridice, prin marginirea drepturilor subiective (întelese ca puteri sau facultati), sa faca posibil schimbul de bunuri si servicii, iar activitatea lor sa nu contrazica suprema tinta a dreptului, apararea valorilor fundamentale ale societatii. Acest ansamblu de reguli constituie dreptul privat, care este divizat în doua mari ramuri: dreptul civil si dreptul comercial.

Dreptul civil, ca ramura a dreptului privat, reglementeaza raporturile juridice civile, care sunt raporturi sociale cu continut patrimonial sau personal nepatrimonial, stabilite între parti care au o pozitie juridica egala.

Dreptul comercial reglementeaza numai un anumit gen de raporturi patrimoniale stabilite între parti egale juridic. Denumirea drept comercial sugereaza ideea unui ansamblu de norme juridice care privesc comertul. Desi o asemenea circumscriere a sferei dreptului comercial este în mare masura corecta, pentru a întelege sensul acestei notiuni este necesara o analiza a notiunii de „comert” din mai multe puncte de vedere: etimologic, economic si juridic.

Fisiere in arhiva (1):

  • Dreptul Comercial.doc