Izvoarele Interpretative ale Dreptului Comercial

Curs
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Drept Comercial
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 4 în total
Cuvinte : 1261
Mărime: 10.83KB (arhivat)
Cost: Gratis

Extras din document

Grupul de interes economic.

Notiunea si caracterele grupului de interes economic.

Precizari prealabile.

Grupul de interes ec. rep o creatie a dreptului francez , nascuta din nevoia de a face fata concurentei internationale prin legea 161/2003 a fost reglementata aceasta noua entitate. Exista 2 forme ale grupului de interes ec. :

1. Grupul deinteres ec. obisnuit

2. grupurile europene de interes ec.

Aceasta entitate originala a fost conceputa ca o structura juridical intre s.c. si asociatie.

Pe planul principiilor grupul de interes ec. rep o intoarcere la libertatea contractuala cu inlaturarea sistemului rigid al s.c.

Grupul de interes ec. are o structura prin care respectand independenta membrilor grupului aceasta entitate asigura inlesnirea si dezvoltarea activitatii comerciale , gratie personalitati juridice a grupului. Cu privire la rglementarea romaneasca se poate constata ca acesta reglementare se indeparteaza de modelul francez.

In primul rand aceasta reglementare este excesiva in mare parte , copiaza reglementarea rigida a s.c.

In al 2-lea rand aceasta entitate se inregistreaza la registrul comertului ca orice s.c. .

Def:grup de interes ec. Conform legii 161/2003 art 118 grupul de interes ec. (GIE) rep o asociere intre 2 sau mai multe pers fozoce sau juridice , constituita pe o perioada determinate in scopul inlesniri sau al dezvoltari activitati ec. precum si al imbunatatiri activitati respective.

Caracteristicile grupului de interes ec:

1. Grupul de interes ec este o asociere de pf si pj , darn u poate depasi 20 membri. Asocierea acestor pers are la baza un contract.

2. Grupul de interes ec. este o pj gratie acestei calitati , grupul este subiect de drept si in aceasta calitate participa in nume propriu la raporturile juridice. .

3. Are caracter patrimonial. Profitul obtinut nu apartine grupului , ci se distribuie membrilor acestuia ca urmare a celor stabilite in contract. . Profitul poate consta din activitati de documentare, cercetare , asistenta tehnica , publicitate

4. Grupul de interes ec. raspunde pt obligatiile fata de terti. Potrivit legii grupul raspunde in mod nelimitat pt obligatiile sale in lipsa unor stipulatii contrare.

Constituirea

Precizari prealabile

Grupulde interes ec se constituie printr-un contract care rep actul constitutiv al grupului.

Actul constitutiv. Grupul are la baza un contract incheiat in forma autentica , semnat de catre toti membri grupului (fondatori)

Incheierea acestu contract tre sa se prevada toate conditiile de fond cerute pt orice conventie. (948) cod civil

Contractul tre sa cuprinda urmatoarele clause (art122 lege). Denumirea grupului urmata de sintagma grup de interes ec. sau prescurtat GIE . Sintagma poate fi asezata si inaintea denumiri; numele prenumele, domiciliul pf sau denumirea , sediul si nationalitea pj; obiesctul de activitate al grupului, cu precizarea domeniului si a activitatii principale; capitalul subscris si varsat( daca exista); durata grupului;memgri care rep societatea si puterile lor; clauzele privind controlul gestiuni grupului, modul de dizolvare a grupului

Inmatricularea GIE. Grupul GIE se inmatriculeaza in registrul comertului in termen de 15 zile .

Judecatorul delgat verifica condiiile de legalitate , iar daca aceste conditii sunt indeplinite dispune inregistrarea grupului.

Autorizarea grupului d einteres ec. se face de cater biroul unic din cadrul registrului comertuluiin conditiile OUG nr 76/2001.

De remarcat ca potrivit legii inmatricularea nu prezuma dobandireacalitati de comerciant a grupului. Consecintele incalcari cerintelor legale de constituire a grupului .

Legea 161/2003 adopta aceleasi principii ca si legea 31/1990 cu privire la efectele neinregistrari legale. Astfel grupul poate intra in legalitate prin actiunea in regularizare . Daca nici in urma acestei actiuni grupul nu intra in legalitate , opereaza actiune in nulitate a grupului.

Functionarea GIE

Precizari prealabile.

Functionarea grupului de interes ec. se face prin organelle sale, adunarea generala si administrarea grupului.

Adunarea generala a membrilor grupului . Membri grupului formeaza adunarea generala ca organ supreme de denivelare si decizie.

Conditiile denibelare si de adoptare a hotararilor se stabilesc prin contract. In lipsa unei stipulatii in contract hotararile se adopta cu votul unanimitati membrilor grupului. Legea prevede ca modificarea actului constitutive se face in mod obligatoriu prin votul unanim al membrilor grupului. Adunarea generala a membrilor grupului se convoaca de catre administratori la cerereaorcaror dintre acestia sau la cererea unui membru. Prin actul constitutiv se poate prevedea si luarea unor hotarari prin consultarea in scris a membrilor.

Administrarea grupului de interes ec. Grupul de interes ec este administrat de persoane anume imputernicite –administratori grupului.

Preview document

Izvoarele Interpretative ale Dreptului Comercial - Pagina 1
Izvoarele Interpretative ale Dreptului Comercial - Pagina 2
Izvoarele Interpretative ale Dreptului Comercial - Pagina 3
Izvoarele Interpretative ale Dreptului Comercial - Pagina 4

Conținut arhivă zip

  • Izvoarele Interpretative ale Dreptului Comercial.doc

Alții au mai descărcat și

Contractul de Agentie Comerciala

Contractul de agenţie Prin Legea nr. 509/2002 s-a regle¬mentat statutul juridic al agenţilor comerciali permanenţi, care reprezintă o categorie...

Subiecte Rezolvate - Drept Comercial

Sub.1 1.Calitatea de comerciant/profesionist ( dobândirea calităţii de comerciant, dovada calităţii de comerciant, incetarea calităţii de...

Subiecte Rezolvate Drept Comercial

1. Calitatea de comerciant. Dobandirea calitatii de comerciant. Dovada calitatii de comerciant. Incetarea calitatii de comerciant. În art.7 din...

Constituirea Societatii pe Actiuni

1.Noţiuni generale Constituirea societăţii pe acţiuni este reglementată prin dispoziţiile cuprinse in Titlul II, Capitolul (art.8-31) din Legea...

Teste Drept Comercial

1. Motivaţi apartenenţa dreptului comercial la dreptul privat. Dreptul comercial este acea ramură a dreptului privat care cuprinde ansamblul...

Copiute Drept Comercial

Faptele de comert Pentru det.rap. care form.ob.dr. comercial , Codul comerc. rom.stab.anumite a.j. si operatiuni p care le califica dr.fapte de...

Drept Comercial I

CLASIFICAREA UZURILOR Cea mai importanta clasificare a uzurilor se face in functie de forta lor juridica, in: a.uzuri normative ( legale, de...

Drept Comercial - 2

CAPITOLUL 2 FAPTELE DE COMERT SECTIUNEA 1 ASPECTE GENERALE 1.1. Criteriul comercialitatii Calificarea notiunii de comercialitate apartine...

Ai nevoie de altceva?