Extras din document
CAP.I LEGISLATIE COMERCIALA
1. Elemente fundamentale ale Dreptului Comercial Român (DCR) si ale Codului Comercial Român (CCR)
Documente cu caracter jurisdictional pentru activitatea de comert intern si international
- CCR, legi, decrete, norme, ordonante ale Guvernului
- INCOTERMS 2000 (reglementari elaborate de Camera de Comert Internationala a Frantei)
- GATT - General Agreement for Tariffs and Trade (Acordul General pentru Tarife si Comert)
- TWO Trade World Organization (OMC Organizatia Mondiala a Comertului) 1995
- Alte organisme interne si internationale
1.1 Terminologie
COMERT COMMERCIUM Cum + Merx, Mercis
a. În limbaj economic ’ Comertul este activitatea care consta în cumpararea de bunuri, servicii sau valori pentru a le revinde (transformate sau netransformate) pentru a le închiria sau pentru a ceda folosinta sau avantajele lor în schimbul unui pret.
- Observatie: Aceasta definitie poate creea aparenta falsa a unei activitati parazitare ce se limiteaza la deplasarea bunurilor si valorilor creeate de altii fara sa se adauge nimic acestora.
b. În limbaj juridic ’ În acceptiunea CCR, Comertul are un înteles mai complex deoarece acesta cuprinde si întreprinderile de productie, de servicii, operatiuni bancare precum si alte activitati conexe (conform CCR, CARTEA I, TITLUL II, Despre faptele de comert, art. 3-6).
- Observatie:
- Dilema!!
Jurisprudenta (totalitatea solutiilor date de instantele de judecata într-un anumit domeniu) a decis ca atunci când CCR reglementeaza în mod complet o materie nu mai este necesar ca dispozitiile CCR sa fie completate cu cele ale Codului Civil.
Exemplu: Daca un contract de vânzare-cumparare de natura comerciala nu este reziliat pe deplin prin art. 67 din CCR, atunci nu îi sunt aplicabile nici dispozitiunile art. 1370 din Codul Civil, deoarece conform art.1 din CCR, vânzarea fiind de natura comerciala, ea trebuie sa fie reglementata de dispozitiunile speciale ale CCR.
1.2 Domeniul DCR
Conform CCR, CARTEA I, TITLUL II, Despre faptele de comert, art. 3-6 si CARTEA I, TITLUL III, Despre comercianti, art. 7-9, domeniul DCR, ca ramura a Dreptului Privat, cuprinde normele legale care reglementeaza actele si faptele de comert precum si statutul juridic al comerciantului.
- Observatii:
- Instituirea de norme legale speciale pentru activitatea comerciala decurge din legile economice obiective care o guverneaza:
a. Rapiditatea.
- Rapiditatea încheierii si executarii tranzactiilor comerciale este esenta comertului.
- Marfurile trebuie sa circule cât mai rapid datorita caracterului lor perisabil si al fluctuatiilor preturilor si valutelor.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Legislatie si Drept Comercial.doc