Tematica Drept Comercial

Curs
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept Comercial
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 6810
Mărime: 47.25KB (arhivat)
Cost: Gratis

Extras din document

1.Obiectul dr comercial. Autonomia si corelatia cu alte ramuri de drept

Obiectul in sens etimologic se identifica cu marfa, iar in sens juridic cuprinde toate operatiunile deproducere a marfurilor, de schimb, executare se lucrari si furnizari de servicii.

Autonomia dr com permite corelarea cu alte ramuri de drept.Astfel dicpozitiile Codului Civ se adauga si subiectilor dr commercial, iar acolo unde Codul Civile nu dispune norme se aplica legislatie comerciala(Legea cambiei, CEC, Francizei).

Corelatia cu alte ramuri de drept. Dr. comercial are o legatura directa cu dr. procesual civil deoarece raporturile litigioase se vor derula conform Codului de Procedura Civila.

Dr. com. are o legatura si cu dr administrativ prin interventia statului in desfasurarea activitatii comerciale cu privire la protectia consumatorilor.

Dr.com are o legatura si cu dr. fiscal prin impunerea de taxe si impozite

2. Notiunea de comerciant sau profesionist.Categorii de profesionisti

In acceptiunea Codului Civil sunt considerati profesionisti cei care exploateaza o intreprindere- desfasoara o activitate organizata constand in prestarea de servicii.

Categorii de comercianti:

Comerciantii pot fi persoane fizice sau juridice .Persoanele care desfasoara activitati profesionale pot fi pers fizice autorizate( PFA), intreprinderi individuale si intreprinderi familiale.PFA desfasoara o activitate economica, individual si independent, folosind forta de munca sau aptitudinile sale profesionale.Poate angaja terte persoane cu contract individual de munca sau poate coabora cu alti comercianti.

Intreprinderea individuala (I.I) nu are personaltate juridical, ceea ce inseamna ca persoana fizica intreprinzator va avea o raspundere nelimitata la patrimonial sau de afectivitate, raspunzand I cu patrimonial sau personal.

Intreprinderea familiala este o intreprindere economica constituita din 2 sau mai multi membri ai unei familii( sot, sotie, copii, rude si afini pana la gradul 4).Nu are personalitate juridical, nu are dr de a incheia contracte, nu are patrimoniu propriu si doar unul de afectatiune.

3. Restrictii privind desfasurarea activitatii comerciale

4.Obligatiile comerciantilor

• Sa se inmatriculeze la Registrul Comertului, iar pe parcursul desfasurarii activitatii sa ceara inscriere tuturor dispozitiilor prev de lege, iar la final sa ceara radierea.

• Sa desfasoare o activitate in conditiile unei concurente licite.

• Oligatii privind protectia consumatorului.

• Obligatia de a plati impozit pe profit.

• Sa tina register de contabilitate

• Codebitorii comercianti sunt supusi solidaritatii

• Datoriile comerciale in bani produc dobanda de la data scadentei.

5.Notiunea si natura juridica a fondului de comert

Fondul de comert reprezinta totalitatea bunurilor pe care un comerciant le foloseste in activitatea sa.

Precizari prealabile: referitor la fondul de comert si natura juridica, in doctrina au fost emise mai multe teorii. Una din primele teorii asuprea fondului de comert a fost teoria personificarii fondului de comert, mai multi adepti au avut teoria universalitatii de drept si de fapt.

Teorii:

a). Teoria personificarii fondului de comert: potrivit acestei teorii fondul de comert este un subiect de drept autonom, fondul de comert are firma, denumire, emblema, sediu, patrimoniu, drepturi si obligatii proprii, patronul nu este decat reprezentantul fondului de comert. Aceasta teorie nu mai este sustinuta deoarece ea contravine principiului unitatii patrimoniului consacrat de art 1718/cod civil.

b). Teoria universalitatii de drept: se considera ca fondul de comert constituie o universalitate juridica ceea ce echivaleaza cu existenta unui patrimoniu autonom cu drepturi si obligatii distincte de dr si obl. Civile. Aceasta teorie a fost respinsa pt ca efectele sale sunt aceleasi ca si in cazul teoriei personificarii fondului de comert.

c).Teoria universalitatii de fapt: Fondul de comert repr un ansamblu de bunuri eterogene care, prin vointa titularului formeaza un obiect distinct de elem care il compun.

d). Teoria patrimoniului de afectatiune: fondul de comert a fost calificat ca un patrimoniu de afectatiune.

e). Teoria prop. Incorporale: in prezent majoritatea autorilor considera ca fondul de comert repr un drept de prop. Incorporata ca si dr de prop. Intelectuala.

6.Structura fondului de comert

Fondul de comert cuprinde:

• Bunuri mobile(materie prima, bani, masini)

• Bunuri mobile(terenuri, case)

• Bunuri corporale

• Bunuri incorporale(drepturi- dr. la firma, numele fondului de comert, dr intelectuale)

7. Elementele incorporale ale fondului de comert

Pot fi elemente incorporale ale fondului de comert dr. la firma, dr. la emblema, dr. la clientela, vadul commercial.

Firma ca denumire a fondului de comert trebuie sa aiba caracter de unicitate.Firma ii deosebeste pe comercianti intre ei. Odata inregistrata firma la Registrul Comertului ea ete protejata si nici un alt comerciant nu o va mai putea folosi, in acest fel evitandu-se confuzia.

Dr la emblema- este un semn distinctiv care ii diferentiaza pe comerciantii care desfasoara acelasi tip de comert.Emblema se poate vinde fara fondul de comert

Dr. la clientela- clientela este reprezentata de posibilii cumparatori care vin la comercianti

Vadul commercial- locul pe unde trec cei mai multi oameni, posibili cumparatori.Este de asemeneao aptitudine a findului de comert de a atrage clientele.

Preview document

Tematica Drept Comercial - Pagina 1
Tematica Drept Comercial - Pagina 2
Tematica Drept Comercial - Pagina 3
Tematica Drept Comercial - Pagina 4
Tematica Drept Comercial - Pagina 5
Tematica Drept Comercial - Pagina 6
Tematica Drept Comercial - Pagina 7
Tematica Drept Comercial - Pagina 8
Tematica Drept Comercial - Pagina 9
Tematica Drept Comercial - Pagina 10
Tematica Drept Comercial - Pagina 11
Tematica Drept Comercial - Pagina 12
Tematica Drept Comercial - Pagina 13
Tematica Drept Comercial - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Tematica Drept Comercial.docx

Alții au mai descărcat și

Fondul de Comert

1.Notiunea fondului de comert O activitate comerciala, pentru a se putea desfasura fara probleme, are nevoie de anumite unelte specifice naturii...

Drept Comercial

1. Izvoarele dreptului comercial, clasificare si prezentare. - Codul civil - Legi comerciale a) Regimul juridic al PFA Din punct de vedere al...

Intreprinderile

Notiuni generale Potrivit art. 3 din Codul comercial sunt considerate fapte de comert urmatoarele intreprinderi: - intreprinderi de furnituri...

Dreptul Comercial

Scopul cursului este acela de a avea un corp de economisti bine pregatiti din punct de vedere juridic – comercial care sa poata raspunde cu...

Administrarea Societatilor in Sistem Dualist

Distingem astfel dupa anumite criterii: Dupa elementul care prevaleaza, respectiv elementul subiectiv sau cel obiectiv a)Societati de persoane...

Dreptul Afacerilor

OBIECTIVE Disciplina Dreptul Afacerilor isi propune sa introduca studentii facultatilor cu profil economic in problematica complexa a aspectelor...

Legislație și Protecția Consumatorului

Curs de Legislație și Protecția Consumatorului Tema: Comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă în România 1. Obiective, excepţii de...

Conspect Dreptul Concurentei

Noţiunea şi criteriile definirii formelor de concurenţă comercială Termenul de concurenţă se analizează ca liberă competiţie între agenţi...

Ai nevoie de altceva?