Extras din document
Actele nesupuse controlului si limitele controlului
1.Actul administrativ – forma si emitere
În acceptiunea cea mai directa, a administra înseamna a înfaptui o activitate specifica implicând, de regula, asigurarea conditiilor prielnice desfasurarii diferitelor procese social– economice.Într-o acceptiune generica, administratia publica reprezinta o activitate concreta, un complex de actiuni prin care autoritatile publice trebuie sa asigure satisfacerea intereselor colectivitatilor umane (publice), inclusiv prin folosirea, în caz de necesitate, a prerogativelor (atributiilor) de putere publica.
Ca activitate specifica (prima semnificatie a notiunii), administratia publica se realizeaza prin adoptarea de acte administrative, prin încheierea de contracte administrative si prin desfasurarea de fapte si operatiuni administrative.
Cel de-al doilea înteles fundamental al notiunii de „administratie publica” desemneaza totalitatea organismelor create de catre stat sau de catre colectivitatile din unitatile administrativ-teritoriale pentru realizarea interesului public.
Pentru termenul de „act administrativ” exista mai multe definitii, unele dintre ele mai vagi, altele încercând sa surprinda natura foarte larga a acestei notiuni. Având în vedere natura temei tratate, actul administrativ este definit ca fiind mijlocul juridic supus unui regim juridic special prin care componentele sistemului de administratie publica realizeaza activitatea proprie.
Actul administrativ este supus unui regim juridic special si anume trebuie sa respecte anumite reguli clare de intrare în vigoare, de functionare si de încetare a efectelor juridice produse. Astfel, din perspectiva emitentului si a beneficiarului/celui ajuns sub incidenta sa, actul administrativ produce efectele juridice pentru care este adoptat/emis din momente diferite. Pentru emitent, efectele se produc din momentul adoptarii/emiterii. Pentru beneficiar, acestea apar, dupa caz:
a)pentru actele administrative individuale – din momentul comunicarii;
b)pentru actele administrative colective – din momentul publicarii/afisarii.
De asemenea, efectele juridice produse înceteaza în urmatoarele situatii:
1)din momentul anularii actului
2)din momentul revocarii actului
3)din momentul epuizarii perioadei pentru care a fost valabil
4)din momentul mortii beneficiarului
5)din momentul desfiintarii persoanei juridice.
Controlul este una din componentele activitatii de administrare, iar exercitarea acestuia reprezinta mijlocul prin care se analizeaza modul cum organele administrative îsi îndeplinesc sarcinile.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Actele Nesupuse Controlului si Limitele Controlului.doc