Extras din document
CAPITOLUL 3
DEMERSUL PRACTIC AL MISIUNII DE AUDIT
Pentru a arăta cum decurge efectiv misiunea de audit am ales drept exemplu un caz concret al unei instituţii publice, şi anume Prefectura judeţului Dâmboviţa.
3.1. Prezentarea instituţiei publice
Instituţia a luat fiinţă de facto la jumătatea anului 1832, conform prevederilor Regulamentului Organic al Ţării Româneşti şi prelua, pe linie administrativă atribuţiile fostului Ispravnic al judeţului Dâmboviţa.
Prima denumire a instituţiei nou înfiinţată a fost aceea de Ocârmuirea judeţului Dâmboviţa, iar prin atribuţiile sale era destinată să joace rolul de căpetenie în administrarea judeţului, în subordinea sa aflându-se celelalte instituţii administrative din Dâmboviţa.
În timpul revoluţiei de la 1848 şi în perioada 1857-1864, instituţia a primit denumirea de Administraţia Districtului Dâmboviţa. În anul 1864, instituţiei i se fixează prin lege atribuţiile şi i se acordă titulatura de Prefectură. În 1949, în noile condiţii istorice, instituţia a fost transformată în Comitetul Provizoriu al judeţului Dâmboviţa, iar în septembrie 1950 prin schimbarea împărţirii administrative a teritoriului ţării, instituţia şi-a încetat, vremelnic, activitatea.
După revoluţia din decembrie 1989 instituţia a fost reînfiinţată sub denumirea de Primăria judeţului Dâmboviţa, iar din iulie 1990 denumirea a fost aceea de Prefectura judeţului Dâmboviţa.
În prezent, urmare a intrării în vigoare a Legii nr. 340/2004, instituţia funcţionează sub denumirea de Instituţia Prefect, obiectul de activitate al acesteia fiind îndeplinirea atribuţiilor şi prerogativelor conferite prefectului prin Constituţie, Legea administraţiei publice locale şi alte acte normative.
La Prefectura judeţului Dâmboviţa sunt încadrate un număr de 49 persoane, din care: 2 demnitari, 4 persoane la cabinetul prefectului, 36 funcţionari publici (dintre aceştia 4 sunt cu funcţie de conducere) şi 7 persoane au încheiate contracte de muncă individuale. Procentul de încadrare este de 100%.
În cadrul Prefecturii Dâmboviţa sunt constituite următoarele compartimente şi servicii:
- Cabinetul prefectului;
- Compartimentul de informare şi relaţii cu publicul;
- Corpul de control al prefectului;
- Audit intern;
- Serviciul de integrare europeană, dezvoltare economică;
- Serviciul monitorizarea serviciilor publice descentralizate;
- Serviciul pentru verificarea legalităţii actelor şi contencios administrative;
- Compartimentul financiar-contabil;
- Compartimentul resurse umane şi administrative;
- Oficiul prefectural Dâmboviţa.
Contabilitatea se ţine cantitativ-valoric, forma de înregistrare fiind „maestru-şah simplificat”.
Principalele registre contabile utilizate sunt:
- registru-jurnal,
Preview document
Conținut arhivă zip
- Audit Public - Capitolul 3.doc