Extras din document
Art. 5 lit. f arestarea sau detentia unei personae pentru a o impiedica sa patrunda in mod legal pe un teritoriu sau impotriva careia se afla in curs o procedura de expulzare sau extradare.
- Prima nu se refera la iesirea in mod illegal dintr-un stat;
- A -II-a se refera la privarea de liberatate a unei personae, aceasta masura putand fi luata numai in cursul acestei proceduri dupa inceperea formalitatilor specifice si inainte de finalizarea lor. Caz in care detentia unei personae este permisa in temeiul art. 5 lit. f cu un character exceptional si necesita o interpretare stricta .
Detentia trebuie sa fie legala din punct de vedere a dreptului intern sis a nu fie arbitrala. Exista o legatura directa intre legalitatea detentiei si legalitatea masurii de expulzare sau de extradare. Astfel, daca decizia de expulzare sau de extradare este afectata de un viciu, acesta se va extinde si asupra detentiei in vederea extradarii sau expulzarii.
De asemenea, in aprecierea legalitatii masurii este avut in vedere si scopul acesta Speta Quenn contra Franta, Curtea a retinut ca detentia unui strain pe o perioada de 2 ani in timpul procedurilor de extradare avea ca scop mai degraba mentinerea acestuia in detentie preventive, decat extradarea si Curtea a stabilit incalcarea art. 5 lit. f.
Intr-o cauza impotriva Poloniei, Curtea a constatat incalcarea art. 5 parag. 1, intrucat decizia de expulzare trebuie pusa in aplicare in termen de 90 zile perioada, dupa care conform legii reclamantului, tb pusi in libertate. Privarea de libertate a unei personae in zina hanzet pe o perioada nedeterminata si care nu poate fi prevazuta fara un temei legal sau fara o decizie a unei instante este contra art. 5 lit. f.
Garantii instituite pentru persoanele private de libertate
Art. 5 parag 2-5
Orice privare de libertate trebuie sa fie legala, echitabila si proportionala cu situatia care a determinat-o. trebuie sa fie dispusa si executata de o autoritate competenta, nu trebuie sa aiba character arbitrar.
I. art. 5 parag. 2 Dreptul persoanei de a fi informata
Sfera de aplicare a dispozitiilor din art. 5 parag 2 se apreciaza ca este una destul de externa. Ea se aplica in caz prev art. 5 parag. 1 mai ales in cazul privarii de libertate in scopul conducerii in fata unui judecator, se aplica arestarilor effectuate ca urmare a controlului de identitate sau de securitate, Curtea a statuat ca pers. arestate tb. sa i se spuna intr-un limbaj simplu, non-tehnic, pe care il poate intelege motivele esentiale, juridice si factuale ale arestarii sale pentru a putea, daca acesta crede de cuviinta sa se adreseze unei instante pentru a contesta legalitatea arestarii.
In cazul in care se modifica temeiurile care justificauinitial detentia este necesara o noua informare cu privire la aceste modificari. In cazul in care detentia are drept temei dispoz. Art. 5 parag. 1 lit. f informarea ceruta de rparag. 2 trebuie sa cuprinda si motivele de expulzare sau de extradare, pentru ca altfel dreptul persoanei de a face recurs, stab. De art. 5 p.4 ar fi lipsit de eficienta.
S-a mai statuat ca informarea trebuie sa aiba loc in termen cel mai scurt.
Intr-o speta impotriva Olandei, Curtea a apreciat ca o internare de 10 zile pentru indeplinirea acestor obligatii de catre autoritati constituie o incalcare a art. 5 parag. 2.
Preview document
Conținut arhivă zip
- CEDO - Garantii Procedurale.doc