Conduita Functionarului Public

Imagine preview
(6/10 din 4 voturi)

Acest curs prezinta Conduita Functionarului Public.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 10 pagini .

Profesor: Antonie Iorgovan

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domenii: Drept, Stiinta Administratiei, Stiinte Politice

Extras din document

Viata sociala a pus dintotdeauna multiple probleme, indeosebi de ordin administrativ.

Nevoia a dus la aparitia functiei publice si a functiilor care s-o indeplineasca. Comunitatea umana n-ar fi avut acces la progres daca nu si-ar fi creat un intreg organism social, caruia i-a dat viabilitate prin personalul investit in diversitatea de functii statornicite de-a lungul timpului.

Diversitatea sarcinilor pe care le are de indeplinit administratia publica necesita o gama extrem de variata de prestatii realizate prin serviciile publice, ca si un personal cu pregatire profesionala diversa. Satisfacearea nevoilor cotidiene ale colectivitatii, a nevoilor omului care traieste intr-o grupare organizata, ramane finalitatea esentiala si singura justificare a administratiei publice, atat de diversificata, mai ales in prestatiunile sale catre populatie.

Regasim in diferite legii aspecte ce se refera la modul de conduita a funcionarilor publici cum ar fi: Legea nr. 7/2004 privind Codul de conduita al functionarilor publici (publicata in Monitorul Oficial nr. 157 din 23 februarie 2004); Legea nr. 215/2001 privind Administratia publica locala (publicat in: Monitorul Oficial nr. 204 din 23 aprilie 2001) si Legea nr. 188/1999, privind Statutul functionarilor publici, republicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 365 din 29/05/2007, actualizata in 2009), Codul international de conduita pentru functionarii publici adoptat prin Rezolutia 51/59 In el se prevad principii ca integritate, impartialitate, echitate, nediscriminare, etc. si reguli generale privind conflictul de interese si descalificarea, declararea averii, acceptarea cadourilor sau a altor favori, informatia confidentiala si activitatea politica.

Una din conditiile puse in fata tarilor membre ale Uniunii Europene a fost adoptarea unui cod de conduita pentru functionarii publici. Sub influenta Codului european, in februarie 2004 au fost puse bazele crearii unui cadru normativ pentru etica si morala in administratia publica din Romania, prin adoptarea de catre Parlament a Legii nr. 7/2004. Adoptarea acestui act normativ reprezinta un pas important in reforma administratiei publice din Romania, dorindu-se punerea in aplicare a acestuia.

Obiectivele Parlamentului legate de aceast Cod sunt de a forma administratia publica din Romania prin: promovarea unor standarde de conduita si integritate in randul functionarilor publici; informarea cetatenilor asupra normelor de comportament la care trebuie sa se astepte din partea acestor functionari; schimbarea mentalitatilor, precum si alinierea la standardele europene.

Codul stabileste normele esentiale de conduita, obligatorii pentru toti functionarii publici, evidentiind un mod de comportament care nu a fost, pana in prezent, institutionalizat sau respectat.

Fisiere in arhiva (1):

  • Conduita Functionarului Public.doc

Alte informatii

SNSPA