Extras din document
Partea I
Introducere
Notiunea de contencios administrativ
Necesitatea aparitiei contenciosului administrativ
- e relativ nou aparuta.
A aparut din necesitatea aparari dr omului si cetatenaului impotriva abuzurilor autopritatilor publice in special a acelor care fac parte din administratia publica.
Contenciosul administrativ este un derivat al principiulului statului de drept conform careia statul creeaza un drept dar este limitat prin drept acest lucru apare ca o obligatie a autoritatilor publice de a respecta drepturile si libertatile fundamentale ale cetateanului. Astfel cetateanul si nu numai privatul paticularul va apela la institutia contenciosului administrativ atunci cand considera ca i s-a incalcat un drept sau un interes legitim prin emiterea unui act administrativ.
In mod traditional contencios presupune un litigiu intre un particular si administratia publica.
Dpdv evolutiv:
- 1964 pe vremea lui Cuza se instituie o forma de contencios administrativ organul fiind Consiliul de Stat
- 1886 se infiinteaza instantele de contencios administrativ
- Se adopta legii speciale pentru contencios administrativ iar pe baza Constitutie din 1923 se adopta Legea contenciosului administrativ din 1985
- Dupa 1948 notiunea de contencios administrativ dispare
- prin legea 1 din 1967 s-a instituit o forma de contencios administrativ prin care cetateni puteau contesta la instana judecatoreasca doar anumite categorii de acte administrative
- dupa revolutie se adopta legea nr. 29/1990 care instituie un contencios administrativ modern si democratic
Sediul materiei
- art. 52 alin 1 din Constitutie- persoana vatamata intr-un drept al sau ori intr-un interes legitim, de o autoritate publica, printr-un act adiministrativ sau prin nesolutionare in termenul legal a unei cereri este indreptatita sa obtina recunoasterea dreptului pretins sau a interesului legitim, anularea actului si repararea pagubei.
Repararea pagubei – trebuie sa o dovedeasca paguba.
- Legea 554/ 2004 (legea iorgovan)
Art. 2 contenciosul administrativ este activitatea de solutionare de catre instantele de contencios administrativ competente a litigiilor in care cel putin una din parti este o autoritate publica iar conflictul s-a nascut fie din emiterea sau incheierea dupa caz a unui act administrativ fie din nesolutionarea in termenul legal ori din refuzul nejustificat de a rezolva o cerere referitoare la un drept sau la un interes legitim (si unele din litigiile dintre autorititile publice).
Clasificarea contenciosului administrativ
- Dpdv al comptentei instantelor
- Contencios administrativ de anulare in care instanta se va pronunta doar asupra legalitatii actului administrativ (de dinainte de revolutie )
- Contenciosul de plina jurisdictie in care instanta judecatoreasca poate sa: anuleze actul administrativ, sa modifice actul administrativ, sa oblige institutia publica sa emita actul administrativ, sa oblige institutia publica sa rezolve o cerere sau o petitie si sa oblige institutia publica sa repare prejudiciul cauzat reclamantului
- Dpdv al interesului ocrotit – cu asta
- Contencios administrativ subiectiv prin care se apara drepturile si interesele individuale particulare ale cetateanului
- Contencios adminsitrativ obiecti care urmareste aparea interesului public (actiunile formulate de Avocatul Popurului, Ministerul Public, Agentia Nationala, prefectul si organismele neguvernamentele gen sindicate patronate partide politice)
Preview document
Conținut arhivă zip
- Contencios Administrativ
- Contencios administrativ - cursul 3.docx
- Contencios administrativ -cursul 1.docx
- Contencios administrativ -cursul 2.docx
- Contencios administrativ -cursul 5.docx
- Contencios administrativ -cursul 6.docx
- Contencios administrativ -cursul 7.docx
- Contencios administrativ -cursul 8.docx
- drept contencios -cursul 4.docx