Contencios Administrativ

Curs
9/10 (4 voturi)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 21 în total
Cuvinte : 7166
Mărime: 30.11KB (arhivat)
Cost: Gratis

Extras din document

SCURTA TEORIE A ACTULUI ADMINISTRATIV

NOTIUNEA SI DEFINITIA ACTELOR ADMINISTRATIVE

Actul juridic este acea manifestare de vointa a unei persoane fizice sau juridice facuta in scopul de a produce efecte juridice.

Atunci cand actul este emis de catre particular, persoana fizica sau juridica, acesta va fi un act de drept privat, iar daca este facut de un functionar public, in realizarea competentelor pe care le are, actul va fi unul de drept public, va produce efecte in domeniul public.

Nu toate actele juridice emise de serviciile publice administrative au aceeasi natura, aceeasi insemnatate si valoare juridica. De aceea ele se impart in acte administrative : - de autoritate

- de gestiune

- cu caracter jurisdictional

Actele administrative de autoritate sunt acte juridice adaugate de un serviciu public in mod unilateral in baza si in vederea executarii legii pentru nasterea, modificarea sau stingerea unor raporturi juridice.

Intrucat executarea acestor acte, indiferent de autoritatea emitenta este asigurata de puterea publica, iar nerespectarea prevederilor lor atrage sanctionarea ; actele administrative de autoritate mai sunt denumite si acte administrative de putere publica si pot avea caracter normativ sau individual.

Actele administrative de gestiune sunt acele acte juridice incheiate de serviciile publice administrative pentru exploatarea si dezvoltarea proprietatii publice respectiv domeniul public al statului, judetului sau comunei cu particularii, persoane fizice sau juridice, romane sau straine. Intrucat statul, judetul, etc., avand conducerea propriului patrimoniu, face in aceasta calitate acte patrimoniale bilaterale.

Actele administrative jurisdictionale sunt acele acte administrative emise de organele de jurisdictie care functioneaza in cadrul organelor administratiei publice, competente potrivit legii, sa solutioneze anumite conflicte juridice aparute intre organele administratiei publice si particulari, persoane fizice sau juridice. Aceste acte juridice, dupa organul care le emite, sunt acte administrative, iar dupa efectele pe care le produc sunt acte de jurisdictie.

ACTELE ADMINISTRATIVE DE AUTORITATE. DEFINITIE SI TRASATURI

Organele administratiei publice, institutiile publice, regiile autonome de interes public, dar si alte entitati publice constituie toate servicii publice administrative, respectiv acele organisme ale puterii executive create potrivit legii, pentru a satisface interesele generale ale societatii.

Pentru a realiza aceste sarcini pentru care au fost infiintate, aceste organe adopta diferite acte juridice administrative, dintre care, unele sunt de autoritate. Suntem in prezenta unui act juridic adoptat pentru a produce efecte juridice, pentru a naste, a modifica sau stnge raporturi juridice, de regula de drept administrativ. Aceste acte sunt administrative pentru ca sunt emise sau adoptate de servicii publice administrative, in scopul realizarii atributiilor ce revin acestora, respectiv de satisfacere a intereselor generale ale societatii. Sunt acte de autoritate pentru ca sunt adoptate de servicii publice administrative in calitatea lor de detinatoare a unor parti din suveranitatea nationala din puterea publica a statului.

Actul administrativ de autoritate este actul juridic adoptat sau emis de un serviciu public administrativ in mod unilateral, in baza si in vederea executarii legii pentru nasterea, modificarea sau stingerea unor raporturi juridice de regula de drept administrativ.

Trasaturile actului administrativ de autoritate :

1. Sunt adoptate sau emise de servicii publice administrative ( organele administratiei publice, institutiile publice, regii autonome de interes public) competente potrivit legii sa adopte sau sa emita astfel de acte.

2. Cuprind o dispozitie, un ordin pe care serviciul public emitent al actului il da serviciului public din subordine, sau particularilor, persoane fizice sau juridice.

3. Unele acte administrative de autoritate au un caracter normativ, respectiv produc efecte juridice, cu caracter general impersonal, altele au caracter individual, adica produc efecte juridice numai asupra serviciilor publice, sau numai pentru particularii pentru care au fost emise.

4. Spre deosebire de actul legislativ, care creeaza pentru prima data o reglementare juridica ( contine norme juridice primare) actul administrativ de autoritate este adoptat pentru aplicarea, executarea unei legi existente, respectiv a unei norme primare cuprinse intr-o lege in vigoare.

5. Actul administrativ de autoritate, fiind adoptat pe baza si in vederea executarii legii, el nu poate avea caracter retroactiv producand efecte numai pentru viitor. Aceasta este regula generala pentru toate actele juridice de drept public, cf. art. 15 alin. 2 din Constitutie : « legea dispune numai pentru viitor cu exceptia legii penale mai favorabile ».

6. Actul administrativ de autoritate normativ, intra in vigoare, produce efecte juridice de la data la care a fost publicat iar cel individual produce efecte juridice de la data aducerii la cunostinta celor interesati : exceptie : decretele emise de presedintele Romaniei si hotararile Guvernului ( doar cele individuale) pentru a putea produce efecte juridice pentru care au fost emise trebuie sa fie publicate in Monitorul Oficial.

7. Executarea actului administrativ de autoritate este asigurata de puterea publica care aplica sanctiunile potrivit legii.

Preview document

Contencios Administrativ - Pagina 1
Contencios Administrativ - Pagina 2
Contencios Administrativ - Pagina 3
Contencios Administrativ - Pagina 4
Contencios Administrativ - Pagina 5
Contencios Administrativ - Pagina 6
Contencios Administrativ - Pagina 7
Contencios Administrativ - Pagina 8
Contencios Administrativ - Pagina 9
Contencios Administrativ - Pagina 10
Contencios Administrativ - Pagina 11
Contencios Administrativ - Pagina 12
Contencios Administrativ - Pagina 13
Contencios Administrativ - Pagina 14
Contencios Administrativ - Pagina 15
Contencios Administrativ - Pagina 16
Contencios Administrativ - Pagina 17
Contencios Administrativ - Pagina 18
Contencios Administrativ - Pagina 19
Contencios Administrativ - Pagina 20
Contencios Administrativ - Pagina 21

Conținut arhivă zip

  • Contencios Administrativ.doc

Alții au mai descărcat și

Acte Administrative Jurisdicționale

CAPITOLUL I ACTUL ADMINISTRATIV - DREPT ADMINISTRATIV 1.1. Concept şi trăsături 1.1.1. Noţiune Definirea principalelor acte juridice ale...

Activitatea Autoritatilor Administratiei Publice cu Speciala Privire Asupra Actului Administrativ

INTRODUCERE După cum rezultă din titlul lucrării,vom vorbi despre activitatea autorităţilor publice cu specială privire asupra actului...

Drept Administrativ - Actul Administrativ

ASPECTE INTRODUCTIVE REFERITOARE LA ACTUL ADMINISTRATIV Problema actelor juridice are multiple contingenţe cu toate ramurile dreptului. Este...

Controlul Instanțelor de Contencios Administrativ asupra Actelor Administrative pe Calea Excepției de Nelegalitate

C A P I T O L U L I NOŢIUNEA ŞI TRĂSĂTURILE CONTENCIOSULUI ADMINISTRATIV 1.1 Noţiunea de contencios administrativ Etimologic, cuvântul...

Contencios Administrativ

Introducere Dreptul în general se grupeaza pe ramuri distincte în functie de obiectul de reglementare. Studiul administratiei publice ca si...

Referat Olanda

I. Noţiuni generale si notiuni istorice - Denumire oficială: Regatul Ţărilor de Jos - Capitală: Amsterdam (capitală constituţională), Haga...

Actul Administrativ

Definitie si trasaturi caracteristice Actele administrative constituie forma principala de realizare a activitatii executive. Actul administrativ...

Ai nevoie de altceva?