Extras din document
Aspectele procesuale ale cooperarii
1. Dpdv conceptual
2. Extradarea
3. Mandatul european de arestare
4. Asistenta judiciara internationala
1. Dpdv conceptual
L 302/2004 – nu da o definitie a cooperarii
Asistenta juridica si judiciara internationala in materie penala
Asistenta juridica internationala => 2 sensuri:
- Sens larg: asistenta pe care statele o ofera in general in lupta impotriva fenomenului infractional. Se include si cooperarea intre organele judiciare ale statelor
- Sens restrans: se refera la acea asistenta cu caracter judiciar/procesual = colaborarea dintre autoritatile judiciare din state diferite in cursul unui proces penal (comisii rogatorii internationale, recunoasterea unor hotarari sau acte judiciare straine)
In timp, cadrul legal privind cooperarea judiciara a evoluat, am mai avut si alte legi care au reglementat diverse forme de cooperare, au existat si reglementari diferite in Cpp.
Initial (1969), asistenta judiciara era reglementata in Cpp alaturi de celelalte proceduri speciale de la art.513-522. In acel moment erau reglementate in Cpp 2 forme de asistenta judiciara internationala: comisiile rogatorii si recunoasterea hotararilor penale sau a altor acte judiciare straine.
Mai tarziu s-a adoptat o lege speciala privind AJI (2001) – Legea 704/2001 privind Asistenta Judiciara Internationala in materie penala. La acel moment au fost abrogate anumite dispozitii din Cpp. De pilda, acele dispozitii care reglementau comisia rogatorie internationala urmau sa fie trecute sub Legea 704.
Prin Legea 704 s-au mai reglementat si alte forme de asistenta judiciara (pe langa comisiile rogatorii):
- Notificarea actelor de procedura
- Infatisarea in statul solicitant a martorilor sau a unor persoane urmarite
- Precum si alte forme de cooperare, inclusiv cele care derivau din obligatiile internationale de prevenire si combatere a infractiunilor
Ulterior, in 2004 s-a adoptat Legea 302 care este chiar legea privind cooperarea judiciara internationala in materie penala, lege care a abrogat mai multe acte normative: Legea 704/2001, Legea 296/2001 privind extradarea, Legea 756/2001 privind transferarea persoanelor condamnate in strainatate si dispozitiile din Cpp privind recunoasterea hotararilor penale si a altor acte judiciare straine.
De la data intrarii in vigoare, AJI ca procedura speciala a ramas ca reglementare cadru in Cpp, iar formele de cooperare judiciara internationala sunt reglementate prin Legea 302/2004.
Legea 302/2004 a cunoscut si ea cateva modificari legislative:
Prin Legea 224/2006 - AJI este doar una dintre formele de cooperare judiciara internationala. A fost reglementata atunci AJI ca o forma distincta de CJI.
In 2008 prin Legea 222/2008
In Noul Cpp/ Legea 135/2010 – adoptat, dar nu a intrat in vigoare – se mentine o reglementare cadru a AJI, tot alaturi de celelalte proceduri speciale; diferenta fata de actualul Cpp: se face referire expresa la conceptul de cooperare judiciara internationala.
In prezent, avem mai multe forme de CJI, iar AJI este doar una dintre aceste forme de cooperare si se refera strict numai la ajutorul dat de autoritatile judiciare dintr-un stat in legatura cu desfasurarea unui proces penal autoritatilor dintr-un alt stat.
CJI se apropie de sensul larg al notiunii de asistenta juridica internationala, iar asistenta judiciara se apropie de sensul restrans de asistenta juridica internationala.
In prezent, sunt enumerate in art.1 urmatoarele forme de cooperare judiciara internationala:
a. extradarea
b. predarea in baza unui mandat european de arestare
c. transferul de proceduri in materie penala
d. recunoasterea si executarea hotararilor
e. transferarea unor persoane condamnate
f. asistenta judiciara in materie penala
g. alte forme de cooperare care ar mai putea fi in viitor reglementate prin lege
Legea 302/2004 nu se aplica unor modalitati specifice de cooperare politieneasca internationala. Se poate aplica numai daca acele modalitati se afla sub control judiciar (adica dispuse de o instanta judecatoreasca sau de catre o autoritate care are atributii judiciare). Exista alte acte normative aplicabile in materia cooperarii politienesti internationale.
Cooperarea judiciara are un sens larg, pe cand asistenta judiciara are un sens mult mai restrans adica numai unele activitati prin care un organ judiciar dintr-un stat acorda asistenta in cursul unui proces penal unui alt organ judiciar omolog dintr-un alt stat.
2. Extradarea
Def.: Procedura prin care un stat (statul solicitat) accepta sa predea unui alt stat (statul solicitant) o persoana care se afla pe teritoriul sau si care este urmarita penal sau trimisa in judecata ori este cautata in vederea executarii unei pedepse in statul solicitant.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Cooperare judiciara internationala in materie penala - curs 1.doc
- Cooperare judiciara internationala in materie penala-curs 2.doc
- Cooperare judiciara internationala in materie penala-curs 3.doc