Crima Organizata

Imagine preview
(7/10 din 6 voturi)

Acest curs prezinta Crima Organizata.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 12 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domenii: Drept, Criminologie

Extras din document

Peste tot în aceste teritorii, inclusiv România, ordinea civila s-a degradat, inflatia a înregistrat un salt extraordinar, criminalitatea a crescut alarmant, piata neagra este o prezenta cotidiana, la vedere. Deschiderea frontierelor în toata aceasta regiune a facilitat miscarea persoanelor si a marfurilor, impulsionând piata libera dar si criminalitatea. Folosind forta financiara de care dispun, grupurile crimei organizate au penetrat foarte rapid democratiile aflate în faza incipienta, au corupt oficialitatile politice si guvernamentale, de regula reprezentate de persoane voluntariste, slab pregatite pentru a conduce, usor influentabile.

O stare puternic dezechilibrata s-a instalat si adâncit fara ca autoritatile sa intervina, acceptând jocul gruparilor criminale, care si-au pus în aplicare întregul arsenal, mai rafinat sau mai brutal, de mijloace si metode de actiune.

Procesul de privatizare care s-a declansat în absenta unei reglementari clare si a unei minime strategii a fost benefic pentru lumea interlopa, produsa de orânduirea de tip comunist, precum si pentru fosta nomenclatura, care a avut la dispozitie de la început forta financiara necesara pentru a acoperi importante parti din capitalul scos la privatizare.

Fiecare din tarile Europei Centrale, de Sud si de Est îsi are propria istorie a acestei perioade, dominate de o puternica instabilitate si o reala ofensiva a crimei organizate. Sunt foarte multe elemente componente comune tuturor acestor tari, dar fiecare dobândeste particularitati si caracteristici ce le individualizeaza traiectoria în zone foarte apropiate de epicentrul crimei organizate traditionale.

Spatiul dintre C.S.I si Germania este denumit “piata comuna a crimei”,al carui epicentru este localizat în Germania.

Este suficient de amintit ca Albania, Croatia, Bosnia, Serbia, sunt apropiate geografic de Italia, denumita sau recunoscuta ca “Universitatea Mafiei”, precum si faptul ca în Italia exista puternice comunitati de albanezi, croati si sârbi dupa cum în teritoriile Europei Occidentale, de zeci de ani (Germania, Austria, Franta, Olanda) s-au stabilit cetateni din spatiul sud- est european.

Mafia albaneza este recunoscuta în cea mai violenta si mai bine organizata grupare criminala cu capacitate de actiune din 1997. Dupa ce “s-au scolit” în Italia, de la profesionistii Cosei Nostra si Mafiei Siciliene, grupurile de albanezi au revenit pe teritoriul natal initiind si dezvoltând un intens trafic de droguri, o veritabila industrie a prostitutiei, migratiei clandestine a albanezilor în Italia si Grecia, comertul cu armament si munitie destinat teatrelor de razboi cu Iugoslavia, o contrabanda masiva cu alcool, tigari, petrol. A fost etapa de consolidare financiara a mafiei albaneze care a permis acesteia sa penetraze, sa subordoneze cele mai înalte zone ale politicului, armatei, politiei si justitiei.

Bulgaria, tara care promitea între anii 1992-1994 ca va depasi repede socul provocat de trecerea la democratie, a intrat într-o criza generalizata, materializata în prabusirea economiei si finantelor, în înflorirea banditismului si a violentei, în punerea sub anestezie a autoritatilor.

Crima organizata în Bulgaria are culoarea rosie: zecile de mii de sovietici militari, comercianti spioni, au pus pe picioare o veritabila industrie a crimei. În prima faza si aici, scenariul a fost cel clasic: contrabanda, trafic masiv de droguri, prostitutie, migratie clandestina, jaf asupra proprietatii de stat. Perioada de consolidare a mafiei bulgare a constituit-o intervalul de aplicare a embargoului asupra Iugoslaviei. Încalcarea embargoului a fost dictata de mafia autohtona si mafia rusa.

Puterea politica a acceptat si astfel s-a pus pe picioare o adevarata industrie a încalcarii embargoului. Crima organizata, deja mafie, si-a împartit domeniile creând filiere strict specializate pentru comercializarea de armament, carburanti, materiale de constructii, echipament militar si marfuri alimentare si industriale.

Fisiere in arhiva (1):

  • Crima organizata.doc