Curs Drept Penal Semestrul II

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest curs prezinta Curs Drept Penal Semestrul II.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 22 de pagini .

Profesor: LECTOR DE MARIUS RADU

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Drept

Extras din document

Pluralitatea de infractori

Infractiunea este fapta prevazuta de legea penala, savarsita cu vinovatie si care prezinta pericol social. De regula, la savarsirea unei astfel de fapte participa un numar mai mare de persoane in calitate de autori, coautori, instigatori sau complici. Putem spune ca in aceste situatii avem de-a face cu institutia pluralitatii de infactori, institutie care este de mai multe feluri:

a) pluralitate constituita- situatie in care pentru a se indeplini continutul constitutiv al unei infractiuni este necesar ca doua sau mai multe persoane sa savarseasca infractiunea respectiva (ex.: infractiunea de asociere in vederea savarsirii de infractiuni);

b) pluralitatea naturala- situatie in care doua persoane savarsesc infractiunea deoarece prin natura acesteia nu se poate realiza altfel (ex: bigamia);

c) pluralitatea ocazionala sau participatia penala- situatie in care la savarsirea unei infractiuni participa mai multe persoane decat era necesar, potrivit textului de lege care reglementeaza infractiunea respectiva.

Pentru a aparea aceasta participatie penala trebuie indeplinite urmatoarele conditii:

- sa se fi savarsit o fapta prevazuta de legea penala;

- fapta respectiva sa intruneasca elementele constitutive ale unei infractiuni;

- la savarsirea faptei sa fi participat in calitate de autori, coautori, instigatori sau complici mai multe persoane decat era necesar pentru savarsirea infractiunii.

Participatia penala poate fi:

1.proprie atunci cand toti participantii savarsesc fapta cu aceeasi forma de vinovatie, respectiv intentia.

- improprie atunci cand autorul sau coautorii savarsesc fapta fara intentie sau din culpa iar instigatorul sau complicele savarsesc fapta cu intentie.

2.  principala- activitatea desfasurata de catre autori sau coautori;

- secundara  activitatea desfasurata de catre instigator sau complice.

Facem precizarea ca autoratul si coautoratul sunt forme de participatie penala principala in raport cu instigarea si complicitatea iar instigarea este forma de participatie penala principala in raport cu complicitatea.

Autoratul- forma de participatie penala ce presupune participarea a doua sau mai multe persoane la savarsirea infractiunii insa una singura din aceste persoane savarsesc actiunea sau inactiunea ce constituie elementul material al laturii obiective al infractiunii, in calitate de autor.

Coautoratul- presupune savarsirea concreta a actiunii sau inactiunii de catre doua sau mai multe persoane in calitate de autori. Coautoratul nu exclude insa prezenta instigatorului sau al complicelui.

Precizam ca atunci cand exista participatie proprie autorul, respectiv coautorii, savarsesc fapta cu intentie iar cand exista participatie improprie o savarsesc din culpa sau fara vinovatie ( din eroare spre exemplu).

Nu pot fi savarsite in coautorat:

a) faptele care se savarsesc prin inactiune atunci cand obligatia de a indeplini un anumit act e pur personala.

b) faptele care presupun un subiect calificat ( ex.: functionarul, militarul)

Nu se pot savarsi in coautorat atata timp cat celalalt coautor nu are calitatea prevazuta de lege.

Instigarea- fapta unei persoane de a determina cu intentie o alta persoana sa savarseasca o fapta prevazuta de legea penala.

Instigarea exista cand sunt indeplinite urmatoarele conditii:

a) sa existe o activitate de determinare

b) determinarea sa se refere la savarsirea unei fapte prevazuta de legea penala

c) activitatea de determinare sa aiba loc mai inainte ca cel instigat sa fi luat el insusi hotararea de a savarsi infractiunea respectiva. Daca cel instigat hotarase deja sa savarseasca infractiunea, activitatea instigatorului devine un act de complicitate morala.

d) cel instigat sa savarseasca fapta la care a fost instigat sau cel putin o tentativa pedepsibila.

Instigarea este de mai multe feluri:

1.  instigare reusita atunci cand cel instigat savarseste fapta

- instigare nereusita atunci cand apare institutia instigarii neurmata de executare.

2. - instigare cu un singur instigator

-coinstigarea- instigare realizata de mai multe persoane, insa aceasta forma e valabila numai daca instigatul ia hotararea de a savarsi fapta, numai dupa ce si ultimul instigator a terminat actiunea de determinare. In caz contrar, celelalte persoane care au instigat dupa ce persoana instigata a luat hotararea sa savrseasca fapta, vor raspunde in calitate de complici pentru acte de complicitate morala.

3.  instigare directa- atunci cand instigatorul actioneaza direct asupra instigatului.

- instigare indirecta sau mediata- cand se incearca determinarea instigatului prin intermediul unor terte persoane.

Fisiere in arhiva (1):

  • Curs Drept Penal Semestrul II.doc