Extras din document
NOTIUNI INTRODUCTIVE
1.CONCEPTUL DE FINANTE
Existenta finantelor este rezultatul unui process istoric complex indelungat , determinat de evolutia vietii sociale prin aparitia si dezvoltarea comunitatii umane , a proprietatii , a relatiei marfa-bani , dar si ca urmare a necesitatii financiare a statului pentru indeplinirea functiilor si sarcinilor sale.
Termenul de finante desemneaza in sens restrans uneori numai o categorie derelatii banesti , alteori desemneaza banii(resurse banesti) , de asemenea si toate relatiile si operatiunile banesti.
In sens larg , termenul de finante include bugetul de stat , creditul , operatiunile bancare si de munca , adica resursele , relatiile si operatiunile banesti.
Finantele=un tip de relatii de repartitie a produsului social si indeosebi a venitului national , concretizat in transferuri banesti de la persoane fizice si juridice romane si straine catre bugetul general consolidate si invers(pe verticala) si transferal intre persoane fizice si intre persoane juridice si persoane fizice(pe orizontala).
Bugetul general consolidat=ansamblul tuturor bugetelor publice , componente ale sistemului bugetar agregat si consolidat.
Finantele sau relatiile financiare sunt relatii economice deoarece modifica patrimoniul partilor si urmaresc scopuri economice.
Cele mai importante categorii de relatii economice specifice sunt:
a) relatii prin care se formeaza si se utilizeaza fondurile banesti ale statului prin transferuri de sume de bani fara echivalent imediat , neramburs , pe calea impozitului , taxelor , contributiilor si a altor sume ce constituie venituri ale bugetului general consolidate.
b) Relatii de credit prin care se transfera sume de bani fara echivalent imediat , rambursabiil , de regula cu plata unei dobanzi si la termen(credit public sau privat)
c) Relatii de asigurare , de transfer catre asigurator a unor sume de bani fara echivalent imediat , rambursabilii conditionat de existenta unui eveniment intamplator.
2.CONCEPTUL DE FINANTE PUBLICE
Ele reprezinta o categorie de relatii sociale de natura economica , baneasca , de repartitie a produsului social si indeosebi a venitului national si care se formeaza in procesul constituirii , repartizarii si utilizarii fondurilor banesti publice pentru satisfacerea trebuintelor publice.
Sunt recunoscute cu usurinta si desemneaza relatiile financiare la care participa statul ca entitate specifica si in unele situatii unitatile administrative teritoriale.
Necesita fluxuri banesti organizate in scopul procurarii resurselor financiare ale statului si institutiilor publice necesare satisfacerii nevoilor generale ale societatii.
Se deosebesc de finantele private care sunt supuse normelor de drept commercial.
Regulamentele comerciale sunt stabilite prin decizii ale consiliilor de administrare si contractele economice incheiate de agentii economici in cauza.
3. EVOLUTIA FINANTELOR PUBLICE MODERNE
Este generata de transformarile intervenite in institutiile statului si conditiile social economice in care acestea se organizeaza si functioneaza.
Principiile finantelor publice s-au format in legatura cu trei mari orientari:
- separarea neta a puterilor legislative si executive si atribuirea rolului decisive parlamentului in orientarea si administrarea finantelor publice. Anglia 1688 – legea drepturilor( instituirea impozitului este supusa autorizarii parlamentului; parlamentul are dreptul sa autorizeze dar si sa controleze cheltuielile publice)
- instituirea unor instrumente prin care sa se exercite rolul decisive al parlamentului in domeniul finantelor publice
- situarea rolului si functiei statului in contextual vietii economice si sociale( 2 doctrine in evolutia finantelor publice – liberala(voluntarista) si interventionista)
DOCTRINA LIBERALA
- stat liberal neinterventionist
- limitarea rolului si functiilor statului la garantarea jocului neingradit al mecanismelor economice de piata
- obiectivele statului sunt limitate , putine si referitoare de regula la cele militare , politienesti , si functii ale aparatului administrative
DOCTRINA INTERVENTIONISTA
- interventia statului in viata economica si sociala datorita crizelor si blocajelor economice si ale diferentelor sociale
- statul urmareste obiective noi(infiintarea de noi intreprinderi , subventii , facilitate)
- necesitatea contractarii imprumuturilor publice
- dpdv bugetar:venituri mari , cheltuieli mari , apar deficitele bugetare si imprumuturile pentru acoperirea lor.
4. STRUCTURA SI FUNCTIILE FINANTELOR PUBLICE
In statele moderne structura finantelor publice cuprinde de regula:
- bugetul de stat
- veniturile si cheltuielile bugetare
- imprumuturile de stat
- finantele unitatilor administrative teritoriale
- finantele structurilor si organizatiilor internationale
in Romania , finantele publice au o structura ancorata in legislatia interna actuala , astfel , bugetul general consolidate cuprinde:
- bugetul de stat
- bugetul asigurarilor
- bugetul fondurilor speciale
- bugetul trezoreriei statului
- bugetele institutiilor publice autonome
- bugetele institutiilor publice finantate integral/partial din bugetul de stat , al asigurarilor sociale de stat si bugetul fondurilor speciale dupa caz
- bugetele institutiilor publice finantate integral din fonduri private
- bugetele fondurilor externe nerambursabile
- bugetele fondurilor provenite din credite contractate/garantate de stat.
FUNCTIA DE REPARTITIE se caracterizeaza prin 2 fluxuri banesti de sens contrar:
1.formarea resurselor finantelor publice
2.didtribuirea lor pe destinatii si pe ordonatori principali de credite
Prioritatile si cuantumul cheltuielilor variaza in functie de criterii economice , financiare si politice.
FUNCTIA DE CONTROL decurge din aspectul ca fondurile banesti la dispozitia statului apartin intregii societati. Controlul vizeaza asigurarea , dirijarea fondurilor banesti , armonizarea intereselor societatii. Controlul finantelor urmareste cai legislative , administrative , jurisdictionale.
5.NOTIUNEA SI IZVOARELE DREPTULUI FINANTELOR PUBLICE
Pentru reglementarea juridical a bugetului de stat ca parte integranta a dreptului financiar public s-au consacrat urmatoarele notiuni:
- dr.bugetar = suma normelor privind cuprinsul sistemelor bugetare si procedura bugetara
- dr.fiscal = normele de drept material si procesual , raporturile juridice generate de prelevarea fiscala , institutiile si formele de fiscalizare
Sunt cunoscute diverse denumiri ale normelor juridice financiare si anume: dr.finantelor publice , dr.financiar si fiscal , dr.fiscal si financiar.
DR.FINANCIAR PUBLIC = ansamblul normelor juridice care reglementeaza in regim de drept public actele si operatiunile avand ca obiect relatiile sociale in forma economica de constituire , repartizarea si utilizarea resurselor financiare publice necesare indeplinirii functiilor si sarcinilor statului.
IZVOARE
A) Interne – commune:constitutia 1991 , legea , decretele prezidentiale , HG , OG.
- specifice: se refera la componentele structurale ale finantelor publice(HG , OG , ordine ale ministrului) , L500/2002
B Internationale – reglementari europene , in deosebi in domeniul omogenizarii finantelor fiscale(TVA , accize si impozite pe venit)
- conventiile internationale(pt evitarea dublei impuneri si prevenirea evaziunii fiscale)
- conventiile diplomatice(intre state pt acordarea reciproca a imunitatii fiscale
6.LOCUL DREPTULUI FINANTELOR PUBLICE IN CADRUL SISTEMULUI DE DREPT
In conditiile diviziunii dreptului pozitiv in drept public si drept privat, dreptul financiar public este o ramura de drept public , instituit in scopul satisfacerii unor necesitati si interese generale/publice.
Studiul si intelegerea dreptului financiar public necesita cunostinte din toate ramurile dreptului pozitiv.
Desi dreptul financiar public este o ramura de sine statatoare asta nu inseamna ca este izolata de celelalte ramuri de drept.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Curs Financiar.doc