Cursuri Dreptul Mediului An 2

Curs
7.4/10 (5 voturi)
Domeniu: Drept
Conține 9 fișiere: doc
Pagini : 31 în total
Cuvinte : 10071
Mărime: 76.45KB (arhivat)
Publicat de: Iacob Olaru
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Mihut Gyonghi
CURSURI DE DREPTUL MEDIULUI DE LA UNIVERSITATEA NICOLAIE TITULESCU

Extras din curs

Ce este mediul?

Mediul reprezinta ansamblul de elemente al Terrei (aerul, apa, solul si subsolul, toate straturile atmosferei, substantele organice si anorganice, fiintele vii, sistemele interactiune, ansamblul de conditii si bunastarea vietii omului, elementele culturale, monumentele istorice si elementele spirituale care influenteaza viata omului-definitie conform art.2 OUG 195/2005 privind protectia mediului . Intra in categoria de mediu energia, vibratiile, caldura, etc.

In Romania prima norma de drept a mediului a fost Codul Silvic din 1981. 40% din legislatia comunitara este constituita din directive, regulamente, etc in materia protectiei mediului.

Ce este Dreptul Mediului?

Dreptul mediului reprezinta ansamblul normelor juridice avand drept obiect relatiile sociale privind protectia, conservarea si ameliorarea mediului inconjurator. Toate aceste norme sunt edictate in vederea asigurarii dezvoltarii durabile a mediului.

Dezvoltarea durabila este acea dezvoltare care permite generatiilor prezente sa-si satisfaca nevoile actuale fara a pune in pericol posibilitatea generatiilor viitoare de a satisface propriile nevoi. Protectia mediului inconjurator este considerata un obiectiv de interes major pentru societate, prin urmare normele de dreptul mediului sunt norme imperative iar relatia dintre subiectii care participa in raporturile juridice de dreptul mediului este una de subordonare.

In aceasta relatie subiectul activ este intotdeauna o institutie publica care fie dicteaza norme, fie controleaza si obliga subiectul pasiv la luarea de masuri in vederea prevenirii, ameliorarii sau refacerii mediului inconjurator.

Subiectul pasiv poate fi orice persoana fizica sau juridica, publica sau privata.

Normele de dreptul mediului au drept scop principal prevenirea unor eventuale daune sau ameliorarea acestora si numai in mod exceptional au caracter sanctionator.

Cele mai multe norme reglemeteaza conduita persoanei fizice sau juridice, instituind obligatii de a face sau a nu face (ex :obtinerea autorizatiei de mediu inainte de inceperea activitatii sau a autorizatiei integrate de mediu, luarea de masuri preventive precum depozitarea deseurilor periculoase si a rezidurilor pe platforme special amenajate, etc.).

In caz de incalcare a acestora sunt prevazute contraventii si infractiuni . De exemplu :

-desfasurarea unei activitati comerciale supuse autorizarii din punct de vedere al protectiei mediului fara obtinerea autorizatiei de mediu reprezinta contraventie;

-continuarea activitatii comerciale dupa suspendarea autorizatiei de mediu sau retragerea acesteia reprezinta infractiune;

-vanarea speciilor rare de animale sau vanatoarea in afara sezonului reprezinta infractiune respectiv contraventie;

-transmiterea intentionata de boli la animale si oameni reprezinta conform codului penal infractiune.

Normele de mediu consacra o justitie de mediu bazata pe echitatea intre oameni, intre specii si intre generatii.

Izvoarele dreptului mediului

Exista trei feluri de izvoare (interne, comunitare si internationale).

A. In categoria izvoarelor interne intra:

1.Constitutia Romaniei adoptata in 1991 si modificata in 2003 care in art.35 consacra dreptul omului la un mediu sanatos si echilibrat ecologic, acest articol reprezinta alaturi de art.8 din Conventia Europeana a dreptului omulu temeiul juridic al oricarei actiuni in instanta.

Tot art. 35 consacra si obligatia persoanelor fizice si juridice sa intreprinda masurile necesare in vederea protectiei si ameliorarii mediului inconjurator.

Art.44 alin.7 din Constitutie prevede obligatia proprietarului unui teren de a respecta sarcinile de mediu si buna vecinatate, se consacra astfel o servitude legala de mediu.

Titlul 4 din Constitutie respectiv art. 135 si 136 indica bunurile care sunt considerate de interes public (plajele, marea teritoriala, atmosfera,zona economica,etc) regimul juridic al utilizarii acestora si totodata obligatiile care incumba statul (obligatia de a se asigura ca utilizarea resurselor naturale se utilizeaza in mod rational, obligatia de a lua masurile necesare ca dreptul la mediu sa poata fi exercitat, obligatia de a proteja si a ameliora mediul inconjurator, etc.)

2.Codurile: (codul civil, codul silvic, codul in materia protectiei consumatorului,etc.)

3.Legi:- legea 265/2006 care aproba OUG195/2005 ( legea cadru in sens larg);

- Legi sectoriale in domeniul protectiei apelor,solului, animalelor, deseurilor , atmosferei.

4.Ordonante de urgenta ale guvernului:(ord. 195/2005 reprezinta norma cadru in domeniul protectiei mediului.

5.Acte ministeriale sau odine ministeriale , hotarari de guvern, acte ale autoritatilor locale , judetene etc.

B. Izvoarele comunitare-tratele constitutive ale Uniunii Europene, directive, regulamente, decizii, recomandarii.

C. Izvoarele internationale la nivel international exista peste 900 de conventii, tratate, protocoale, etc. Tot in categoria izvoarelor internationale intra si uzantele, doctrina si deciziile judecatoresti.

Dreptul mediului si celelate ramuri ale dreptului

1.Dreptul mediului si dreptul constitutional: intre cele doua ramuri de drept exista o stransa legatura prin aceea ca dreptul constitutional consacra ca drepturi si obligatii fundamentale: dreptul la un mediu sanatos dar si obligatia de conservare, protejare si ameliorare a acestuia. Intre cele doua exista diferente, dreptul constitutional reglementand si institutiile statului, modul de functionare a acestora, etc.

2.Dreptul mediului si dreptul civil: intre cele doua ramuri de drept exista o stransa legatura, ultimul reprezentand ramura de baza.

Atat dreptul mediului cat si dreptul civil stabilesc cadrul in care poate fi exercitata proprietatea. Intre cele doua ramuri de drept exista insa si diferente, precum: pozitia pe care se afla subiectii care intra in raporturile juridice de drept civil respectiv dreptul mediului, in primul caz acestia se afla pe pozitie de egalitate, in timp ce in cel de-al doilea caz acestia caz acestia se afla pe pozitii de subordonare. Continutul raporturilor de drept civil este de regula stabilit de catre parti, in timp ce continutul raporturilor juridice de drept al mediului este stabilit prin lege. In cazul raporturilor juridice civile subiectul pasiv este de regula nedeterminat, in timp ce in cazul raporturilor juridice de dreptul mediului el este de regula determinat.

3.Dreptul mediului si dreptul administrativ: dreptul mediului are cea mai stransa legatura cu dreptul administrativ.

Normele de dreptul mediului sunt norme administrative, iar institutiile care actioneaza in domeniul protectiei mediului sunt institutii administrative speciale.

Actele emise de catre autoritatile de mediu sunt de regula acte administrative individuale.

4.Dreptul mediului si dreptul penal: intre cele doua ramuri exista o stransa legatura, care se datoreaza faptului ca in codul penal sunt prevazute o serie de infractiuni de mediu dar si datorita faptului ca legislatia de mediu prevede o serie de infractiuni speciale care completeaza dreptul penal.

5.Dreptul mediului si dreptul urbanismului: dreptul urbanismului reprezinta o parte din dreptul mediului si anume acea parte care contine norme referitoare la: dezvoltarea localitatilor, realizarea constructiilor, construirea drumurilor, amenajarea parcurilor, etc.

Preview document

Cursuri Dreptul Mediului An 2 - Pagina 1
Cursuri Dreptul Mediului An 2 - Pagina 2
Cursuri Dreptul Mediului An 2 - Pagina 3
Cursuri Dreptul Mediului An 2 - Pagina 4
Cursuri Dreptul Mediului An 2 - Pagina 5
Cursuri Dreptul Mediului An 2 - Pagina 6
Cursuri Dreptul Mediului An 2 - Pagina 7
Cursuri Dreptul Mediului An 2 - Pagina 8
Cursuri Dreptul Mediului An 2 - Pagina 9
Cursuri Dreptul Mediului An 2 - Pagina 10
Cursuri Dreptul Mediului An 2 - Pagina 11
Cursuri Dreptul Mediului An 2 - Pagina 12
Cursuri Dreptul Mediului An 2 - Pagina 13
Cursuri Dreptul Mediului An 2 - Pagina 14
Cursuri Dreptul Mediului An 2 - Pagina 15
Cursuri Dreptul Mediului An 2 - Pagina 16
Cursuri Dreptul Mediului An 2 - Pagina 17
Cursuri Dreptul Mediului An 2 - Pagina 18
Cursuri Dreptul Mediului An 2 - Pagina 19
Cursuri Dreptul Mediului An 2 - Pagina 20
Cursuri Dreptul Mediului An 2 - Pagina 21
Cursuri Dreptul Mediului An 2 - Pagina 22
Cursuri Dreptul Mediului An 2 - Pagina 23
Cursuri Dreptul Mediului An 2 - Pagina 24
Cursuri Dreptul Mediului An 2 - Pagina 25
Cursuri Dreptul Mediului An 2 - Pagina 26
Cursuri Dreptul Mediului An 2 - Pagina 27
Cursuri Dreptul Mediului An 2 - Pagina 28

Conținut arhivă zip

  • curs 6 -7.doc
  • Cursul 1.doc
  • Cursul 10.doc
  • Cursul 2.doc
  • Cursul 3.doc
  • Cursul 4.doc
  • Cursul 5.doc
  • Cursul 8.doc
  • Cursul 9.doc

Alții au mai descărcat și

Contractul în dreptul mediului

În perioada actuală, a regândirii unor factori care influenţează funcţionarea economiei de piaţă, studierea aprofundată a tuturor...

Protecția juridică a pădurilor

INTRODUCERE Am considerat acestă lucrare, ca fiind oportună, de a cunoaște valoarea deosibita a protecţiei pădurilor in care exploatarea lor să...

Protecția atmosferei în dreptul comunitar

1.Introducerea în dreptul mediului Din punct de vedere etimologic, cuvântul mediu îşi are originea în latinescul medium care desemnează...

Dreptul mediului - protecția atmosferei în dreptul internațional

I. Consideraţii generale privind protecţia atmosferei Ca element important al mediului, calitatea atmoferei prezintă o importanţă deosebită pentru...

Contractul Colectiv de Muncă la Nivel de Unitate

CAP. I. CONTRACTUL COLECTIV DE MUNCĂ LA NIVEL DE UNITATE 1.1 Definiţii legale ale contractului colectiv de muncă Contractul colectiv de muncă a...

Dreptul fundamental al omului la un mediu sănătos

CAPITOLUL I - Notiuni introductive Dreptul nostru la un mediu sănătos este un drept fundamental. „Omul poate stăpâni natura cât timp ține seama...

Protecția Juridică a Pădurilor

Mai vedeai în vremi obscure Câte-o vilă prin pădure; Azi, când vremile-s "stabile", Poţi vedea... păduri de vile. I. Introducere 1.1 Noţiunea...

Crime contra mediului

1.Conceptul de mediu si crima contra mediului Mediul,precizat la nevoie mediul inconjurator sau mediul ambiant,este o notiune care se refera la...

Te-ar putea interesa și

Studii privind poluarea apelor de suprafață în zonele cu activități petroliere

1.1 Aspecte generale Apa, componenta esentiala a biosferei, reprezinta circa 1,4 miliarde km³, din care circa 97% este apa marilor si a oceanelor....

Regimul Juridic al Protecției Apei și Ecosistemelor Acvatice

INTRODUCERE Protecţia mediului înconjurător în general şi ocrotirea monumentelor naturii în special, au devenit obiective importante ale lumii...

Studiul privind formarea profesională a specialiștilor în administrația publică

INTRODUCERE Integrarea României în Uniunea Europeana înseamna pe lânga armonizarea legislativa si o preluare a valorilor si mentalitatilor...

Poluarea Mediului Ambiant

1. Noţiunea, trăsăturile definitorii şi definiţia dreptului mediului Evoluţiile generale înregistrate în ultimele decenii au determinat un proces...

Protecția juridică a apelor

INTRODUCERE Apa reprezintă un element indispensabil existenței vieții pe planetă, o resursă naturală regenerabilă, vulnerabilă și limitată,...

Analiza cadrului normativ european privind protecția apelor dulci

1.Introducere Am ales sa studiez această temă, deoarece consider că apa este un element vital pentru omenire, și de asemenea am vrut să observ...

Evoluția reglementărilor juridice privind protecția Dunării împotriva poluării

1. Notiuni introductive Bazinul dunarean prezinta o serie de particularitati geografico-naturale, socio-economice si de alta natura, care isi pun...

Răspunderea Statelor în Domeniul Protecției Mediului

1. Mediul înconjurător pentru Europa Organizaţiile Ecologice Neguvernamentale (O.N.G.) naţionale şi internaţionale, publicul larg, cercurile de...

Ai nevoie de altceva?