Decizia în Management

Curs
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 6868
Mărime: 36.07KB (arhivat)
Cost: Gratis

Extras din document

Managementul firmelor este confruntat permanent cu o multitudine de probleme care se cer rezolvate la timp si in conditii optime.Deci, el este pus in situatia de a da o serie de raspunsuri la intrebarile de tipul: cand? cu ce forte? in ce conditii? etc., urmeaza a se reliza obiectivele firmei.In marea majoritate a cazurilor, pentru rezolvarea unor probleme exista insa mai multe solutii, ca urmare managementul este pus permanent in situatia de a alege cale de actiune cea ma avantajoasa pentru firma.Acest proces de fixare asupra unei solutii, considerate a fi cea mai buna, constituie de fapt o decizie manageriala.Cu alte cuvinte, realizarea obiectivelor firmei , presupune neaparat decizia, care are rolul principal de a stabili calea de actiune si de a coordona activitatea personalului, de a asigura functionarea armonioasa a fiecarui grup de munca sau a fiecarui subdiviziune organizatorica.

Decizia constituie un element esential al managementului fiind instrumentul sau specific de exprimare cel mai important. Nivelul calitativ al conducerii unei firme se manifesta cel mi bine prin deciziile elaborate si aplicate. Decizia constituie piesa de rezistenta a mamagementului, expresia sac ea mai active, cea mai dinamica, prin care isi exercita functiile.

Decizia reprezinta un process dinamic si rational de alegere a unei cai de actiune dintr-un numar de variante posibile in vederea realizarii unuia sau mai multor obiective.

Din definitei rezulta ca decizia implica mai mjulte elemente:

-existenta unui obiectiv sau a mai multor obiective ce trebuie realizate intr-o anumita etapa;

-evidenta solutiilor, a posibilitatilor de actiune;

-alegerea, pe baza unui process rational de gandire logica, a posibilitatilor de

actiune ideale, a asa-zisei variante optime;

-structura continutului variantei optime pentru a furniza toate indicatiile necesare executantilor in vederea realizarii obiectivelor.

Atunci cand lipsesc aceste elemente, sau unul din ele, nu putem vorbi de existenta unui act decizitional si de decizie.Astfel, daca nu exista decat o alternative, o singura solutie de actiune pentru atingerea scopului propus, nu putem spune ca avem de-a face cu un process de decizie, cum evident, lipsa obiectivelor, elimina insasi actiunea umana.

Decizia este, cu alte cuvinte, un instrument de management deosebit de important deoarece prin intermediul ei managerul activeaza intreg personalul directionandu-l in functie de obiectivele existente.Evident, pentru disciplina noastra prezinta interes cu prioritate decizia manageriala care poate fi definite ca fiind acea decizie care are urmari nemijloite asupra deciziilor, actiunilor si comportamentelor cel putin unei alte personae.

Pentru a releva mai pregnant specificul deciziei manageriale, prezentam principalele elemente, care o deosebesc de cotidiana decizie personal ape care o adopta fiecare dintre noi zilnic:

-decizia manageriala implica intotdeauna cel putin doua persoane: managerul, cel care decide si una sau mai multe personae, executanti sau cadrede conducere ce participa la aplicarea sau concretizarea deciziei.

-decizia mamageriala re influente la nivelul intregului grup, neafectand numai starea, comportamentul, actiunile si rezultatele unui singur individ.

-decizia manageriala detremina efecte directe si propagate economice, umane, tehnice, educationale etc., cel putin la nivelul unui compartimen al firmei.

Decizia manageriala imbraca doua forme: act decisional si process decisional.O decizie ia forma. unui act decizional, in sensul desfasurari sale intr-o perioada foarte scurta de timp, de regula cateva secunde sau minute.Actul decisional se refera la situatii decizionale de complexitate redusa sau cand respective situatie are un character repetitive, variabilele implicate fiind foarte bine cunoscute de catre decident, astfel incat nu mai este neceasara o curgere de informatii si o analiza a lor.La baza actelor decizonale- care predomona cantitativ in cadrul firmei se afla experienta si intuitia managerilor.Procesul decizional, specific deciziilor mai complexe implica un consum de timp notabil, care poate fi de ordinal orelor, zilelor sau chiar saptamanilor, pe parcursul carora se culege si se analizeaza o anumita cantitate de informatii, se stabilesc conctacte umane si se consulta mai multe persoane in vederea conturarii situatiei decizionale.

In concluzie, procesul decisional consta in ansamblul fazelor prin intermediul carora se pregateste, adopta, aplica si se evalueaza decizia manageriala.

Preview document

Decizia în Management - Pagina 1
Decizia în Management - Pagina 2
Decizia în Management - Pagina 3
Decizia în Management - Pagina 4
Decizia în Management - Pagina 5
Decizia în Management - Pagina 6
Decizia în Management - Pagina 7
Decizia în Management - Pagina 8
Decizia în Management - Pagina 9
Decizia în Management - Pagina 10
Decizia în Management - Pagina 11
Decizia în Management - Pagina 12
Decizia în Management - Pagina 13
Decizia în Management - Pagina 14
Decizia în Management - Pagina 15
Decizia în Management - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Decizia in Management.doc

Alții au mai descărcat și

Aplicarea Pedepsei mai Blande de cat cea Prevazuta de Lege

Articolul 79. Aplicarea pedepsei mai blînde decît cea prevăzută de lege (1) Ţinînd cont de circumstanţele excepţionale ale cauzei, legate de...

Recursul

RECURSUL Secţiunea I - Noţiuni introductive privind recursul Recursul este o cale de atac parţial devolutivă şi excepţional extensivă, care poate...

Teoria Generala a Dreptului

TEMA I TEORIA GENERALA A DREPTULUI SI LOCUL EI ÎN SISTEMUL STIINTELOR JURIDICE 1. Necesitatea studierii dreptului Fenomenul dreptului...

Introducerea in Teoria Generala a Dreptului

I Sistemul stiintei dreptului 1.Conceptul general al stiintei Definitia stiintei Stiinta este un sistem de cunostinte despre natura,societate si...

Dreptul de Proprietate Publica

1. Prezentare generala Conform prevederilor art. 136, alin.2 din Constitutie, proprietatea publica apartine statului sau unitatilor...

Dreptul Proprietății Intelectuale

1. Noţiunea de dr. al prop. intelectuale -def, elemente, componente, nat.jur. a dr2 de prop. intelectuală Activitatea creatoare a omului a...

Concurenta si Ajutorul de Stat in Dreptul European

Introducere Reflectarea asupra procesului integrarii europene presupune o clarificare în prealabil a conţinutului acestuia.Termenul de integrare...

Introducere în Drept

Dreptul-ansamblul normelor juridice editate si sanctionate de stat si impune la nevoie prin forta de constrangere statala Dreptul obiectiv...

Ai nevoie de altceva?

''