Extras din document
Dreptul este un produs al societatii, in consecinta existenta si exercitarea drepturilor omului este posibila doar datorita reglementarii juridice a acestora, astfel incat sa nu fie adusa atingere drepturilor celorlalti.
( suntem liberi intr-o societate democratica, atata timp cat nu aducem atingere celorlalti)
REALITATEA JURIDICA - reprezinta unul din aspectele realitatii sociale, care se afla in stransa dependenta cu celalalte dimensiuni ale realitatii sociale, influentandu-se reciproc.
Realitatea juridical – cuprinde:
1. Constiinta juridica
2. Dreptul
3. Ordinea de drept
Constiinta juridica
Exprima acele nevoi ale societatii care isi reclama reflectarea juridica.
Aceste nevoi vor ajunge in continutul dreptului doar dup ace vor fi filtrate prin constiinta legiuitorului.
In consecinta, constiinta legiutorului are un dublu rol:
- de receptor (recepteaza nevoile societatii, ii ordoneaza si ii supune unui examen axiologic – valoric)
- de piedica (se interpune intre stimulii pe care ii primeste de la societate si realitatea normativa)
Constiinta juridica apare ca o premisa a dreptului.
Dreptul
Reprezinta un ansamblu de reglementari si institutii juridice.
Dreptul este cel care exprima cerintele structurilor sociale in vederea realizarii unui echilibru social.
Ordinea de drept
Cuprinde raporturile si situatiile juridice care se nasc intre membrii societatii.
Factorii de configurare a dreptului
Creearea si aplicarea dreptului sunt influentate de faptul ca omul este un animal social, ceea ce inseamna ca participa la viata sociala.
De asemenea, activitatea omului este influentata si de mediul natural in care traieste.
In consecinta, factorii exteriori dreptului influenteaza dreptul explicand evolutia si progresul acestuia.
1. Cadrul natural
Acesta influenteaza dreptul prin : mediul geographic, factorii biologici, prin factorii fiziologici sau prin factorii demografici.
Mediul geografic – va influenta in primul rand viata economica. Aceasta va influenta viata sociala, care va influenta viata politica si in final va influenta si partea juridica a realitatii sociale. ex. Marea Neagra
Factorii biologici si cei demografici - pot influenta dreptul atat in sens benefic, cat si in sens negativ.
Legiuitorul va stabilii regimul juridic aplicabil diverselor bunuri. Cu toate acestea pot exista si evenimente naturale care nu depend de vointa omului dar care pot determina aparitia, modificarea sau stingerea unor raporturi juridice.
Nu orice efect produs de un factor natural are consecinte juridice, ci doar daca acesta este coretat cu un interes social.
2. Cadrul social politic
Influenta acestuia fata de drept este evidenta avand in vedere ca realitatea juridical este o componenta a realitatii sociale. Toate componentele acestui factor (inclusive cea ideological sau culturala) influenzeaza dreptul.
Unii dintre acesti factori precum este politica au tendinta de a-si subordona drepturi. Insa, cum este in cazul politicii, aceasta ar trebuii sa stabileasca doar scopurile guvernarii iar dreptul ar trebuii sa stabileasca mijloacele guvernarii.
Intr-o societatea democratica, dreptul ar trebuii sa se autocenzureze si in niciun caz nu ar trebuii sa se departeze de facrorul uman.
Intr-un alt exemplu, ideologia poate influenta inainte de toate aspectul economic al realitatii sociale, iar ulterior inclusive aspectul juridic. (ideologia marxista si ideologia liberala)
Tot in cadrul acestui factor, un alt element de influentare a dreptului sunt structurile organizatorice ale societatii, inclusiv cele statale oficiale, precum si cele nestatale.
Astdel de structuri neoficiale pot fi grupurile de interese si grupurile de presiune.
GRUPUL DE INTERES – este o structura care pe baza uneia sau a mai multor atitudini commune transmite anumite scopuri celorlalte grupuri ale societatii in vederea stabilirii, mentinerii sau intensificarii formelor lor de comportament.
GRUPURILE DE PRESIUNE – influenteaza viata politica, afirma prin propriile statute ca nu doresc puterea desi actiunile lor sunt contrare si isi fac foarte rar aparitia in viata publica.
Mijloacele de actiune ale acestor grupuri de presiune sunt propaganda, jocul de influenta, dar si actiuni directe.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Dimensiunea Sociala a Dreptului.doc