Extras din document
Drept administrativ
Are 2 sensuri:
Stiinta, care se ocupa cu studiul institutiilor dreptului administrativ (raportul juridic, norme, izvoare, persoane, principii etc.)
ansamblul de norme care reglementeaza intr-un regim special (regimul de drept administrativ), organizarea, functionarea si exercitarea competentei autoritatilor si serviciilor publice si a personalului acestuia.
Stiinta dreptului administrativ
Dreptul administrativ este o ramura a stiintelor juridice, ea se inrudeste cu:
dreptul financiar fiscal
dreptul constitutional
dreptul mediului
drept vamal
drept social european
dreptul international public
dreptul comunitar european
Dreptul administrativ se inrudeste cu stiinta interdisciplinara, numita stiinta administratiei publice care preia parti, elemente din dreptul administrativ – sociologia administratiei, psihologia administratiei, managementul serviciilor publice, organizarea autoritatilor publice, dreptul fiscal etc. si creaza o stiinta necesara functionarii personalului din autoritatile administratiei publice.
Dreptul administrativ si contencios administrativ
Dreptul administrativ este compus din norme procedurale necontencioase sau norme de drept material.
Contenciosul administrativ cuprinde norme procedurale contencioase care reglementeaza solutionarea litigiilor in instanta dintre autoritatile administratiei publice si persoanele de drept public sau drept privat.
Persoane : -de drept privat (civile) – fizice sau juridice
-de drept public (autoritatile si serviciile administratiei publice), mai sunt:
Parlamentul Romaniei, organele judiciare.
Dreptul administrativ este si parte a stiintelor administrative inrudindu-se cu stiinta administratiei publice, managementul serviciilor publice etc.
Izvoarele dreptului administrativ
Reprezinta acele surse care genereaza normele, regulile dreptului administrativ.
Izvoarele sunt:
Constitutia Romaniei
cuprinde prevederi privitoare la principiile si autoritatile administratiei publice: principiile administratiei publice locale, Presedintele Romaniei, Guvern, ministere, alte autoritati ale administratiei centrale, prefect si prefectura, consilii locale, consilii judetene, institutia primarului, avocatul poporului, serviciile publice nationale si locale etc.
Tratatele internationale la care Romania este parte
Sunt izvoare ale dreptului administrativ daca cuprind dispozitii in materie administrativa si daca au fost ratificate de Parlamentul Romaniei. Deasemenea, este necesar ca tratatele sa fie de aplicare directa.
Ex: tratatul de aderare a Romaniei la comunitatile europene (NATO, UE)
Actele Parlamentului sunt:
Legile care sunt: -constitutionale
-organice
-ordinare (speciale)
Legile constitutionale sunt Constitutia si legile de modificare a Constitutiei.
Legile organice se emit pentru reglementarea unor domenii fundamentale in functionarea societatii statale. Domeniile in care se adopta legi organice sunt prevazute in Constitutie. Cele mai importante legi organice pentru dreptul administrativ sunt: legea privind organizarea societatii romane de televiziune si radio difuziune, legea privind organizarea si functionarea Guvernului si a ministerelor, statutul functionarului public (legea 188/1999, 61/2003), legea invatamantului, legea administratiei publice locale (215/2001), legea 180/2002 – ordonanta 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, proiectul codului de procedura administrativa.
Legile ordinare adesea dezvolta continutul prevazut in legile organice. Sunt izvoare daca au dispozitii ce se aplica in regim de drept administrativ autoritatiilor si serviciilor publice.
Actele Guvernului
Ordonantele Guvernului: -simple
-de urgenta
Ex:
O.G. 179/2006 Institutia prefectului
O.G. 34/2006 Contractele de concesiune si achizitii publice
O.U.G. 60/2001 Achizitiile publice
Ordonantele de urgenta se emit in situatii exceptionale atunci cand interventia legiuitorului ar fi tardiva.
Ordonantele simple se emit in baza unei legi speciale de abilitare a Guvernului, emisa de Parlament.
Guvernul nu poate emite ordonante din 2003 in domeniul rezervat legilor organice.
In afara de ordonante, Guvernul emite si hotarari. Hotararile de Guvern au caracter de regula metodologic, cuprinzand reguli de aplicare a legilor si a ordonantelor de Guvern.
Hotararile de Guvern se publica in M.O. si sunt valabile de la data publicarii.
Controlul judecatoresc a hotararilor de Guvern se face prin ridicarea in fata instantei de contencios administrativ a exceptiei de ilegalitate a hotararilor de Guvern.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Drept Administrativ.doc