Drept administrativ

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest curs prezinta Drept administrativ.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 28 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Drept

Extras din document

1. Definitia dreptului administrativ. De ce este ramura de drept public. Trasaturile si implicatiile dreptului administrativ.

Dreptul administrativ reprezinta ramura dreptului public prin care se reglementeaza raporturile sociale care privesc executarea legii, prestarea de servicii publice in limitele legii, precum si raporturile conflictuale existente intre o autoritate publica si cel vatamat prin actele administrative ilegale.

Dreptului administrativ ii este specific regimul de putere publica, care presupune investirea autoritatilor administrative cu atributii prin intermediul carora reusesc sa puna interesul public in fata interesului particular.

Dreptul public se afla intotdeauna pe o pozitie de superioritate fata de cetatean. Are ca obiect de reglementare viata statului, raporturile dintre autoritati, raporturile statului cu aceste autoritati, inclusiv raporturile cetateanului cu statul.

Trasaturile dreptului administrativ.

- ramura a dreptului public, alaturi de dreptul constitutional, dreptul european etc.

- reglementeaza doua categorii de relatii sociale:

- relatii de administratie activa, au ca obiect punerea in executare a legii si prestarea in limitele acesteia de servicii publice

- raporturi de natura contencioasa, izvorate sau aparute intre o autoritate publica si persoanele fizice sau juridice care au fost vatamate prin actele administrative ilegale.

Definitia si trasaturile administratiei publice.

Administratia publica reprezinta ansamblul activitatilor de natura administrativa desfasurate de autoritati si institutii (Presedinte, Guvern, ministere si organe ale administratiei centrale de specialitate, prefect, autoritatile administrative si executive ale autonomiei locale), constand fie in executarea legii fie in prestarea de servicii publice in limitele legii.

Din punct de vedere al locului unde sunt clasate si al intinderii in teritoriu a atributiilor pe care le exercita, unele sunt:

- organe centrale ale administratiei publice, isi desfasoara activitatea la nivelul intregii tari,

avand o competenta teritoriala care vizeaza intregul teritoriul tarii

- autoritati locale, plasate la nivelul unitatilor administrativ-teritoriale, respectiv comune, orase

(municipii) si judete

Raportandu-ne la intinderea atributiilor din punct de vedere al continutului lor, unele autoritati au:

- competenta materiala generala, vizeaza intreaga administratie publica (cei doi sefi ai executivului, consiliul local, judetean, prefect, primar)

- competenta materiala de specialitate, vizeaza domenii determinate (ministerele, organe centrale de specialitate, regii autonome)

Serviciul public reprezinta activitatea desfasurata de un organ public sau de un agent privat autorizat de un organ public prin care se satisfac nevoi sociale de interes public.

Administratia publica efectueza doua tipuri de activitati: cu caracter prestator (fapte si operatiuni materiale, cu rol productiv, prin care legea este in mod concret pusa in executare) si cu caracter prescriptiv. (prescriu norme)

2. Izvoarele dreptului administrativ. Enumerare. Exmplificarea unor izvoare de drept administrativ si importanta lor. Comparatie intre izvoare.

Notiunea de izvor de drept este analizata intr-o dubla acceptiune:

- izvoare materiale, prin care se evoca conditiile concrete care genereaza norma juridica

- izvoare formale, ce imbraca doua forme:

- izvoare formale scrise

- izvoare formale nescrise

Fisiere in arhiva (1):

  • Drept administrativ.doc