Drept administrativ

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest curs prezinta Drept administrativ.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier pdf de 35 de pagini .

Profesor: Dana Apostol Tofan

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Drept

Extras din document

Notiunea de administratie publica este o notiune centrala pentru dreptul administrativ. O problema care s-a ridicat de-a lungul vremii a privit corelatia dintre administratia publica si administratia de stat. S-a pus intrebarea daca este vorba despre notiuni identice, cu aceeasi semnificatie, sau despre notiuni cu semnificatii diferite. Raspunsul la aceasta intrebare trebuie dat prin raportare la perioada in care administratia este analizata.

Astfel, din analiza regimurilor constitutionale romanesti, se poate constata ca:

- perioada interbelica, notiunea de administratie publica avea o sfera mai larga decat notiunea de administratie de stat, ea incluzand si administratia publica locala, ca urmare a principiului autonomiei locale aplicabil la nivelul autoritatilor locale alese.

- perioada postbelica, notiunea de administratie de stat se identifica cu cea de administratie publica, legislatia (inclusiv constitutiile) si implicit doctrina, utilizand exclusiv notiunea de administratie de stat, fiind folosita constant sintagma ”organe locale ale administratiei de stat”.

- dupa 1990, s-a revenit la principiile traditionale ale organizarii si functionarii autoritatilor administratiei publice caracteristice Romaniei interbelice, anterioare regimului socialist, mentinute constant in statele occidentale.

In consecinta, intre administratia publica si administratia de stat exista un raport de la intreg la parte, administratia de stat reprezentand o componenta a administratiei publice, alaturi de administratia locala.

Identificam un sens al notiunii de administratie publica : - functional: administratia publica reprezinta activitatea de organizare a executarii in concret a legilor, urmarindu-se satisfacerea interesului public prin asigurarea bunei functionari a servicilor publice si prin executarea de prestatii catre particulari. - material - organic: administratia publica consta intr-un ansamblu de autoritati publice, prin care in regim de putere publica se aduc la indeplinire legile sau, in limitele legii, se presteaza servicii publice.

Legislatia si Constitutia utilizeaza notiunile de autoritate a administratiei publice si respectiv de autoritate publica.

S-a pus problema daca notiunea de administratie publica dominanta este dominanta sau identica cu cea de organ al administratiei publice. Semnificatia celor doua notiuni este identica, concluzie ce rezulta si din formularea constitutionala cu care debuteaza al 111-lea articol din Constitutie (“Guvernul si celelalte organe ale administratiei publice ” fiind vorba de autoritatile administratiei publice care compun executivul, alaturi de presedinte).

- Notiunea de autoritate publica desemneaza acel organism public, care exercita prerogative de putere publica la nivel statal sau local, sau, intr-o alta formulare, o structura organizatorica ce actioneaza in regim de putere publica pentru realizarea unui interes public.

- Spre deosebire de notiunea de autoritate publica si respectiv de notiunea de autoritate a administratiei publice, notiunea de institutie publica prezinta o semnificatie distincta, ea are in vedere, de regula, o structura subordonata unei autoritati a administratiei publice, care functioneaza din venituri bugetare, dar si din surse extra-bugetare (potrivit legislatiei in vigoare, institutiile de invatamant de stat, publice, intra in aceasta categorie).

- Alaturi de notiunea de institutie publica, legislatia actuala utilizeaza si notiunea de institutie de utilitate publica, care desemneaza o persoana juridica de drept privat care este autorizata sa presteze un serviciu public fundamental, in conditiile legii. In doctrina interbelica, corespondentul notiunii de institutie publica era notiunea de stabiliment public, iar corespondentul notiunii de institutie de utilitate publica era notiunea de stabiliment de utilitate publica.

- Notiunea de putere publica desemneaza drepturile speciale, exorbitante, prerogativele de care dispune orice autoritate a administratiei publice in vederea exercitarii atributilor.

- Notiunea de interes public este o notiune des intalnita, desemneaza necesitatile materiale si spirituale ale cetatenilor la un moment dat.

- Notiunea de serviciu public desemneaza o activitate cu caracter continuu si regulat organizata sau autorizata de o autoritate a administratiei publice in vederea satisfacerii unor interese publice. Distingem si in acest caz, in sens material, in sens organic al notiunii de serviciu public, iar in mod obisnuit, doctrina identifica drept trasaturi ale acestei notiuni continuitatea, egalitatea tuturor in fata legii, necesitatea adaptarii sale la nevoile utilizatorilor.

- Semnificatia unor notiuni de interes public, serviciu public, ordine publica, este stabilita de catre cei care conduc societatea si care adopta acte normative in functie de intelesul pe care-l dau unor asemenea notiuni.

- Notiunea de putere discretionara desemneaza dreptul de apreciere de care dispune cel chemat sa aplice legea pentru a ajunge la scopul stabilit de legiuitor.

Fisiere in arhiva (1):

  • Drept administrativ.pdf

Alte informatii

Sinteză curs redactată pe laptop