Drept administrativ

Curs
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: pdf
Pagini : 35 în total
Cuvinte : 13753
Mărime: 358.97KB (arhivat)
Cost: Gratis
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Dana Apostol Tofan
Sinteză curs redactată pe laptop

Extras din document

Notiunea de administratie publica este o notiune centrala pentru dreptul administrativ. O problema care s-a ridicat de-a lungul vremii a privit corelatia dintre administratia publica si administratia de stat. S-a pus intrebarea daca este vorba despre notiuni identice, cu aceeasi semnificatie, sau despre notiuni cu semnificatii diferite. Raspunsul la aceasta intrebare trebuie dat prin raportare la perioada in care administratia este analizata.

Astfel, din analiza regimurilor constitutionale romanesti, se poate constata ca:

- perioada interbelica, notiunea de administratie publica avea o sfera mai larga decat notiunea de administratie de stat, ea incluzand si administratia publica locala, ca urmare a principiului autonomiei locale aplicabil la nivelul autoritatilor locale alese.

- perioada postbelica, notiunea de administratie de stat se identifica cu cea de administratie publica, legislatia (inclusiv constitutiile) si implicit doctrina, utilizand exclusiv notiunea de administratie de stat, fiind folosita constant sintagma ”organe locale ale administratiei de stat”.

- dupa 1990, s-a revenit la principiile traditionale ale organizarii si functionarii autoritatilor administratiei publice caracteristice Romaniei interbelice, anterioare regimului socialist, mentinute constant in statele occidentale.

In consecinta, intre administratia publica si administratia de stat exista un raport de la intreg la parte, administratia de stat reprezentand o componenta a administratiei publice, alaturi de administratia locala.

Identificam un sens al notiunii de administratie publica : - functional: administratia publica reprezinta activitatea de organizare a executarii in concret a legilor, urmarindu-se satisfacerea interesului public prin asigurarea bunei functionari a servicilor publice si prin executarea de prestatii catre particulari. - material - organic: administratia publica consta intr-un ansamblu de autoritati publice, prin care in regim de putere publica se aduc la indeplinire legile sau, in limitele legii, se presteaza servicii publice.

Legislatia si Constitutia utilizeaza notiunile de autoritate a administratiei publice si respectiv de autoritate publica.

S-a pus problema daca notiunea de administratie publica dominanta este dominanta sau identica cu cea de organ al administratiei publice. Semnificatia celor doua notiuni este identica, concluzie ce rezulta si din formularea constitutionala cu care debuteaza al 111-lea articol din Constitutie (“Guvernul si celelalte organe ale administratiei publice ” fiind vorba de autoritatile administratiei publice care compun executivul, alaturi de presedinte).

- Notiunea de autoritate publica desemneaza acel organism public, care exercita prerogative de putere publica la nivel statal sau local, sau, intr-o alta formulare, o structura organizatorica ce actioneaza in regim de putere publica pentru realizarea unui interes public.

- Spre deosebire de notiunea de autoritate publica si respectiv de notiunea de autoritate a administratiei publice, notiunea de institutie publica prezinta o semnificatie distincta, ea are in vedere, de regula, o structura subordonata unei autoritati a administratiei publice, care functioneaza din venituri bugetare, dar si din surse extra-bugetare (potrivit legislatiei in vigoare, institutiile de invatamant de stat, publice, intra in aceasta categorie).

- Alaturi de notiunea de institutie publica, legislatia actuala utilizeaza si notiunea de institutie de utilitate publica, care desemneaza o persoana juridica de drept privat care este autorizata sa presteze un serviciu public fundamental, in conditiile legii. In doctrina interbelica, corespondentul notiunii de institutie publica era notiunea de stabiliment public, iar corespondentul notiunii de institutie de utilitate publica era notiunea de stabiliment de utilitate publica.

- Notiunea de putere publica desemneaza drepturile speciale, exorbitante, prerogativele de care dispune orice autoritate a administratiei publice in vederea exercitarii atributilor.

- Notiunea de interes public este o notiune des intalnita, desemneaza necesitatile materiale si spirituale ale cetatenilor la un moment dat.

- Notiunea de serviciu public desemneaza o activitate cu caracter continuu si regulat organizata sau autorizata de o autoritate a administratiei publice in vederea satisfacerii unor interese publice. Distingem si in acest caz, in sens material, in sens organic al notiunii de serviciu public, iar in mod obisnuit, doctrina identifica drept trasaturi ale acestei notiuni continuitatea, egalitatea tuturor in fata legii, necesitatea adaptarii sale la nevoile utilizatorilor.

- Semnificatia unor notiuni de interes public, serviciu public, ordine publica, este stabilita de catre cei care conduc societatea si care adopta acte normative in functie de intelesul pe care-l dau unor asemenea notiuni.

- Notiunea de putere discretionara desemneaza dreptul de apreciere de care dispune cel chemat sa aplice legea pentru a ajunge la scopul stabilit de legiuitor.

Preview document

Drept administrativ - Pagina 1
Drept administrativ - Pagina 2
Drept administrativ - Pagina 3
Drept administrativ - Pagina 4
Drept administrativ - Pagina 5
Drept administrativ - Pagina 6
Drept administrativ - Pagina 7
Drept administrativ - Pagina 8
Drept administrativ - Pagina 9
Drept administrativ - Pagina 10
Drept administrativ - Pagina 11
Drept administrativ - Pagina 12
Drept administrativ - Pagina 13
Drept administrativ - Pagina 14
Drept administrativ - Pagina 15
Drept administrativ - Pagina 16
Drept administrativ - Pagina 17
Drept administrativ - Pagina 18
Drept administrativ - Pagina 19
Drept administrativ - Pagina 20
Drept administrativ - Pagina 21
Drept administrativ - Pagina 22
Drept administrativ - Pagina 23
Drept administrativ - Pagina 24
Drept administrativ - Pagina 25
Drept administrativ - Pagina 26
Drept administrativ - Pagina 27
Drept administrativ - Pagina 28
Drept administrativ - Pagina 29
Drept administrativ - Pagina 30
Drept administrativ - Pagina 31
Drept administrativ - Pagina 32
Drept administrativ - Pagina 33
Drept administrativ - Pagina 34
Drept administrativ - Pagina 35

Conținut arhivă zip

  • Drept administrativ.pdf

Alții au mai descărcat și

Drept penal - procedura

Prin savarsirea unei infractiuni se incalca o norma juridica edictata de catre legiuitor, luand nastere un raport juridic de conflict intre...

Drept Procesual Penal

1.Dispozitii generale privind urmarirea penala Urmărirea penală are ca obiect colectarea probelor necesare cu privire la existența infracțiunii,...

Drept Procesual Civil

Notiuni introductive in studiul dreptului procesual civil Dreptul procesual civil este acea ramură de drept care include totalitatea normelor...

Suport curs criminalistică

Capitolul I :Tehnica criminalistică 1.Noțiuni introductive 1.1. Definiția criminalisticii Scopul procesului penal este cel al constatării la...

Drept Administrativ II

Principala forma de activitate a autoritatilor administratiei publice se concretizeaza in adoptarea de acte administrative producatoare de efecte...

Drept internațional public

DREPT INTERNAȚIONAL PUBLIC - CURS 1 PARTICULARITĂȚILE DREPTULUI INTERNAȚIONAL PUBLIC 1. Ordinea juridica internațională 2. Trăsăturile...

Drept Procesual Civil I

Principiile fundamentale ale procesului civil Forma procesului civil Sesizarea instantei Este de principiu, facuta de partea interesata. Ca...

Drept adminitrativ

Capitolul I ADMINISTRATIA PUBLICA, OBIECT CENTRAL DE STUDIU AL DREPTULUI ADMINISTRATIV Sectiunea 1. Consideratii generale privind administratia...

Ai nevoie de altceva?