Drept Administrativ

Curs
7/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 122 în total
Cuvinte : 62759
Mărime: 186.85KB (arhivat)
Puncte necesare: 0

Extras din curs

CURS I

1. CARACTERISTICI GENERALE ALE ADMINISTRATIEI PUBLICE

1.1. Conceptul de administratie publica

Administratia publica s-a dezvoltat ca o anexa a puterii executive, pe masura extinderii sarcinilor pe care guvernarea si le-a asumat sau a celor care i-au fost impuse într-un fel sau altul de catre societate.

Categoria de administratiei publica are valoare fundamentala pentru dreptul administrativ, normele acestei ramuri de drept fiind cele care reglementeaza principalele relatii sociale din sfera administratiei publice.

Conceptul de administratie publica are mai multe acceptiuni. În limbajul curent, a administra înseamna a conduce, a organiza, a dirija activitati publice si particulare.

În orice compartiment al vietii sociale, procesul complex al administrarii–administratia–consta într-o activitate rationala si eficienta de utilizare a resurselor umane, materiale si financiare, în scopul obtinerii unor rezultate maxime cu eforturi minime.

Doctrina considera ca în continutul complex al administratiei se cuprind imperativele: a prevedea, a organiza, a conduce, a coordona, a controla.

Perfectionarea structurii si activitatii administratiei sunt posibile prin aplicarea principiilor si criteriilor stiintei administratiei, care cerceteaza întregul continut al administratiei, în scopul optimizarii, utilizând investigatii sociologice si alte forme moderne de cunoastere.

Pentru întelegerea complexitatii fenomenului cercetat. stiinta administratiei nu se margineste numai la studierea aspectelor juridice ale administratiei, ci examineaza interferentele subsistemului administratiei cu mediul social, politic, juridic, cu componentele sistemului global.

Notiunea de administratie este mai larga decât aceea de administratie publica, ea cuprinzând si administratia particulara.

Ca orice activitate umana, atât administratia publica, cât si administratia particulara urmaresc un scop, utilizând anumite mijloace. Dar, sub raportul finalitatii si al resurselor folosite, exista diferente esentiale între ele..

Spre deosebire de administratia privata, administratia publica urmareste satisfacerea interesului public, a utilitatii publice, în mod dezinteresat, inclusiv prin realizarea de servicii publice. Mobilul activitatii administratiei publice este satisfacerea, în mod regulat si continuu, a unor cerinte esentiale, comune întregii colectivitatii umane, care exced prin amploarea lor, sunt nerentabile si nimeni nu s-ar oferii sa le asigure.

Notiunea de administratie publica este susceptibila a capata doua sensuri unul material si unul formal.

În sens material, prin administratie publica întelegem acea activitate care consta în principal în organizarea si asigurarea executarii, dar si în executarea nemijlocita a prevederilor Constitutiei, ale tuturor actelor normative si ale celorlalte acte juridice emise de autoritatile statului de drept, activitate realizata de catre autoritatile administratiei publice prin actiuni cu caracter de dispozitie sau actiuni cu caracter de prestatie.

Prin activitatile executive cu caracter de dispozitie se organizeaza executarea legii, stabilindu-se reguli de conduita pentru terti. Aceste activitati se realizeaza prin acte juridice, operatiuni administrative, fapte materiale înfaptuite de titularii functiilor publice din sistemul organelor administratiei publice.

Administratia publica în sens material nu se poate reduce la activitati executive de dispozitie, de prescriptie, ci ea consta si în diferite prestatii realizate pe baza si în executarea legii, pentru satisfacerea interesului general, prin asigurarea de servicii publice.

În sens formal, administratia publica poate fi înteleasa ca un sistem de organe, de institutii, cuprinzând diverse structuri administrative care realizeaza activitatea de organizare a executarii si de executare în concret a legii. Sub acest aspect formal vom descifra deci, cele doua elemente componente esentiale si indispensabile ale administratiei publice si anume elementul structural–organic si elementul functional.

În general, activitatea administrativa este compusa din doua activitati deosebite: activitatea executiva si activitatea de dispozitie.

Activitatea executiva, consta în aplicarea directa a legilor la cazuri concrete, iar forma juridica a realizarii ei ar fi actul administrativ normativ.

Activitatea de dispozitie, reprezinta dreptul organului executiv de a lua masuri în legatura cu activitatea administrativa, iar forma juridica a realizarii ei ar fi actul administrativ individual.

Continutul activitatii executive este stabilit în functie de rolul si pozitia diferitelor organe în sistemul administratiei de stat. Astfel, organele executive situate pe treapta inferioara a sistemului si care nu au alte organe în subordine realizeaza activitatea executiva prin aplicarea concreta a legilor la cazuri concrete. Autoritatile administratiei situate pe o treapta superioara au, în afara de aplicarea legilor la cazuri concrete, si dreptul de a da îndrumari obligatorii sau dispozitii organelor si institutiilor subordonate, sau altfel spus, au dreptul de a emite acte administrative cu caracter normativ.

Spre deosebire de administratia statului totalitar, unde aceasta este întotdeauna la dispozitia exclusiva a puterii unice, fiind organizata centralizat si unitar la nivelul întregii colectivitati nationale si, pe cale de consecinta, constituie întotdeauna o „administratie de stat” în conditiile statului de drept, în care separatia puterilor, descentralizarea serviciilor administrative si autonomia administrativa constituie coordonate fundamentale, structurile organizatorice si functionale ale administratiei sunt amenajate atât la nivelul statului, deci al colectivitatii nationale, situatie în care avem administratia publica centrala sau teritoriala de stat, cât si la nivelul colectivitatilor locale, unde este organizata si functioneaza administratia publica locala.

În consecinta, putem concluziona ca la acest moment, în România, administratia publica nu mai este în totalitate de stat, ea cuprinzând administratia de stat, precum si administratia publica locala ca administratie a colectivitatilor locale.

Administratia publica are ca obiect realizarea valorilor politice, care exprima interesele generale ale societatii, interese care sunt formulate prin diferite reglementari elaborate de puterea legiuitoare sau de administratia însasi, ca norme subsidiare legii.

Preview document

Drept Administrativ - Pagina 1
Drept Administrativ - Pagina 2
Drept Administrativ - Pagina 3
Drept Administrativ - Pagina 4
Drept Administrativ - Pagina 5
Drept Administrativ - Pagina 6
Drept Administrativ - Pagina 7
Drept Administrativ - Pagina 8
Drept Administrativ - Pagina 9
Drept Administrativ - Pagina 10
Drept Administrativ - Pagina 11
Drept Administrativ - Pagina 12
Drept Administrativ - Pagina 13
Drept Administrativ - Pagina 14
Drept Administrativ - Pagina 15
Drept Administrativ - Pagina 16
Drept Administrativ - Pagina 17
Drept Administrativ - Pagina 18
Drept Administrativ - Pagina 19
Drept Administrativ - Pagina 20
Drept Administrativ - Pagina 21
Drept Administrativ - Pagina 22
Drept Administrativ - Pagina 23
Drept Administrativ - Pagina 24
Drept Administrativ - Pagina 25
Drept Administrativ - Pagina 26
Drept Administrativ - Pagina 27
Drept Administrativ - Pagina 28
Drept Administrativ - Pagina 29
Drept Administrativ - Pagina 30
Drept Administrativ - Pagina 31
Drept Administrativ - Pagina 32
Drept Administrativ - Pagina 33
Drept Administrativ - Pagina 34
Drept Administrativ - Pagina 35
Drept Administrativ - Pagina 36
Drept Administrativ - Pagina 37
Drept Administrativ - Pagina 38
Drept Administrativ - Pagina 39
Drept Administrativ - Pagina 40
Drept Administrativ - Pagina 41
Drept Administrativ - Pagina 42
Drept Administrativ - Pagina 43
Drept Administrativ - Pagina 44
Drept Administrativ - Pagina 45
Drept Administrativ - Pagina 46
Drept Administrativ - Pagina 47
Drept Administrativ - Pagina 48
Drept Administrativ - Pagina 49
Drept Administrativ - Pagina 50
Drept Administrativ - Pagina 51
Drept Administrativ - Pagina 52
Drept Administrativ - Pagina 53
Drept Administrativ - Pagina 54
Drept Administrativ - Pagina 55
Drept Administrativ - Pagina 56
Drept Administrativ - Pagina 57
Drept Administrativ - Pagina 58
Drept Administrativ - Pagina 59
Drept Administrativ - Pagina 60
Drept Administrativ - Pagina 61
Drept Administrativ - Pagina 62
Drept Administrativ - Pagina 63
Drept Administrativ - Pagina 64
Drept Administrativ - Pagina 65
Drept Administrativ - Pagina 66
Drept Administrativ - Pagina 67
Drept Administrativ - Pagina 68
Drept Administrativ - Pagina 69
Drept Administrativ - Pagina 70
Drept Administrativ - Pagina 71
Drept Administrativ - Pagina 72
Drept Administrativ - Pagina 73
Drept Administrativ - Pagina 74
Drept Administrativ - Pagina 75
Drept Administrativ - Pagina 76
Drept Administrativ - Pagina 77
Drept Administrativ - Pagina 78
Drept Administrativ - Pagina 79
Drept Administrativ - Pagina 80
Drept Administrativ - Pagina 81
Drept Administrativ - Pagina 82
Drept Administrativ - Pagina 83
Drept Administrativ - Pagina 84
Drept Administrativ - Pagina 85
Drept Administrativ - Pagina 86
Drept Administrativ - Pagina 87
Drept Administrativ - Pagina 88
Drept Administrativ - Pagina 89
Drept Administrativ - Pagina 90
Drept Administrativ - Pagina 91
Drept Administrativ - Pagina 92
Drept Administrativ - Pagina 93
Drept Administrativ - Pagina 94
Drept Administrativ - Pagina 95
Drept Administrativ - Pagina 96
Drept Administrativ - Pagina 97
Drept Administrativ - Pagina 98
Drept Administrativ - Pagina 99
Drept Administrativ - Pagina 100
Drept Administrativ - Pagina 101
Drept Administrativ - Pagina 102
Drept Administrativ - Pagina 103
Drept Administrativ - Pagina 104
Drept Administrativ - Pagina 105
Drept Administrativ - Pagina 106
Drept Administrativ - Pagina 107
Drept Administrativ - Pagina 108
Drept Administrativ - Pagina 109
Drept Administrativ - Pagina 110
Drept Administrativ - Pagina 111
Drept Administrativ - Pagina 112
Drept Administrativ - Pagina 113
Drept Administrativ - Pagina 114
Drept Administrativ - Pagina 115
Drept Administrativ - Pagina 116
Drept Administrativ - Pagina 117
Drept Administrativ - Pagina 118
Drept Administrativ - Pagina 119
Drept Administrativ - Pagina 120
Drept Administrativ - Pagina 121
Drept Administrativ - Pagina 122

Conținut arhivă zip

  • Drept Administrativ.doc

Alții au mai descărcat și

Drepturile Omului în Era Integrării și Globalizării

CAPITOLUL I. PREZENTARE GENERALĂ 1.1. NOȚIUNI GENERALE CU PRIVIRE LA DREPTURILE OMULUI.5 1.2. IMPORTANȚA DREPTURILOR OMULUI ÎN EPOCA...

Dreptul de Proprietate Publică

Capitolul I Dreptul de proprietate publică SECŢIUNEA I 1.Noţiune şi conţinut Distincţia dintre proprietatea privată şi proprietatea publică...

Regimul Juridic al Terenurilor

Introducere Punctul de plecare al lucrării de faţă îl constituie momentul în care am realizat că foarte multe persoane din rândul celor mai bogaţi...

Domeniul privat al statului și al unităților

NOŢIUNI INTRODUCTIVE Domeniul privat al unităţilor administrativ teritoriale este alcătuit din bunurile mobile şi imobile care nu sunt afectate...

Principiul Autonomiei Locale

Administratia publica locala Principii contemporane de organizare a administratiei publice locale Doctrina administrativa din ultimii ani,...

Autonomia locală - caractere generale

Cuvantul „autonomie” deriva din limba greaca veche, in care prefixul „auto”=singur, de la sine, independent, iar „nomos”=lege. Prin urmare, in sens...

Referat Drept Administrativ - Primarul și Viceprimarul

Alegerea şi sarcinile primarului, istoric şi drept comparat. Din perspectiva dreptului comparat, funcţia de primar reprezinta o funcţie...

Nașterea, modificarea, suspendarea și încheierea raporturior de serviciu

1. Introducere ”Administrația nu este, de fapt, decât o uriașă mașină ale cărei operații trebuie să devină din ce în ce mai riguroase” este un...

Te-ar putea interesa și

Reglementări Administrative ale Uniunii Europene

Introducere: În Uniunea Europeană, aflată în continuă dezvoltare şi expansiune, administraţia publică europeană şi implicit dreptul administrativ...

Izvoarele Dreptului Administrativ European

INTRODUCERE Voinţa socială generală pentru a deveni obligatorie pentru fiecare membru cât şi pentru intreaga colectivitate umană trebuie exprimată...

Importanța izvoarelor dreptului administrativ în sistemul juridic actual românesc

INTRODUCERE Literatura juridică interbelica și mai ales postbelică a fost preocupată de fundamentarea particularităților a ceea ce se numește cel...

Șeful statului. atribuții și principii de funcționare și organizare a instituției - viziunea românească și europeană

Introducere: Lucrarea de față, propune o analiză aprofundată a instituției șefului de stat atât în țara noastră cât și pe plan European, astfel...

Raportul de Drept Adminstrativ

1. Noţiunea de raport de drept administrativ Acţionând în mediul social, normele de drept administrativ dau naştere la raporturi juridice de drept...

Dreptul aplicabil administrației publice

A-Despre Administratie si Drept in Dacia Administratia de stat, ca fenomen apare o data cu statul. Deci si in statul sclavagist dac,...

Dreptul administrativ în statul de drept

Drept administrativ Definitia dreptului administrativ Dreptul administrativ poate fi definit ca ramura a dreptului public, care reglementeaza...

Izvoarele Dreptului Administrativ

Capitolul I IZVOARELE DREPTULUI ADMINISTRATIV Generalitati Orice societate are nevoie de o ordine, pe care o asigura prin instituirea unor reguli...

Ai nevoie de altceva?