Extras din document
CAPITOLUL 1
NOŢIUNI INTRODUCTIVE DESPRE DREPTUL ADMINISTRATIV ŞI RAPORTUL JURIDIC ADMINISTRATIV
1.1. Generalităţi
După cum se ştie, sistemul dreptului românesc este format dintr-o serie de ramuri concepute ca grupuri de norme care au un obiect comun şi o metodă de reglementare.
Dreptul administrativ este ramura sistemului de drept care cuprinde normele juridice ce reglementează raporturile sociale referitoare la organizarea administraţiei publice şi activităţile administraţiei.
Concepută în acest fel ramura dreptului administrativ formează obiectul de studiu atât pentru ştiinţa dreptului administrativ cât şi pentru dreptul administrativ privit ca o disciplină de studiu ce se predă în învăţământul juridic universitar. Aşa fiind, dreptul administrativ considerat ca o disciplină didactică va cuprinde atât o parte a dreptului administrativ ca ramură a dreptului, respectiv studierea celor mai importante norme juridice din ramura dreptului administrativ cât şi o parte a ştiinţei dreptului administrativ, respectiv o serie de concepţii, păreri exprimate în anumite monografii, cursuri universitare, studii, articole, comunicări ştiinţifice etc.
Latura preponderentă a cursului de faţă se doreşte a fi ansamblul normelor juridice de drept administrativ, bineînţeles completate cu diferite opinii, păreri exprimate în literatura juridică din ţară şi de peste hotare despre aceste norme juridice.
Utilitatea unei bune cunoaşteri a dreptului administrativ este evidentă, dacă ne gândim doar la faptul că este vorba de reglementarea unei funcţii a statului - cea executivă, sau la faptul că multe din raporturile juridice reglementate aparţin sferei relaţiilor dintre stat şi cetăţean.
Având în vedere multitudinea de relaţii sociale pe care le reglementează normele dreptului administrativ, evoluţia lor şi modul în care sunt reglementate aceste relaţii, s-ar putea spune că ramura dreptului administrativ este ramura cea mai dinamică din sistemul nostru de drept. De aceea se impune de la început o clasificare a acestor norme.
Clasificarea normelor de drept administrativ
După natura raporturilor juridice reglementate distingem între norme juridice care reglementează:
- organizarea şi funcţionarea autorităţilor administraţiei publice şi raporturile dintre ele;
- raporturile dintre autorităţile administraţiei publice şi particulari , persoane fizice şi juridice;
- statutul funcţionarului public;
- serviciul public;
- domeniul public;
- răspunderea autorităţilor administraţiei şi răspunderea administrativă a persoanelor fizice şi juridice;
- controlul administrativ;
- instituţia contenciosului administrativ;
- principiile şi procedura de desfăşurare a activităţii autorităţilor administraţiei publice;
În literatura juridică de specialitate au mai fost utilizate şi alte criterii de clasificare, unele generale, cum este clasificarea normelor după caracterul dispoziţiei normelor în norme onerative, prohibitive, permisive ori după sfera lor de cuprindere în norme generale, speciale şi excepţionale. Au fost utilizate şi criterii mai speciale cum este clasificarea normelor după locul în care îşi produc efectele în norme producătoare de efecte interne şi norme producătoare de efecte externe. Normele dreptului administrativ au mai fost clasificate în funcţie de obiectul lor de reglementare în norme organice, norme de drept material şi norme de drept procesual .
Izvoarele dreptului administrativ sunt formele pe care le îmbracă normele de drept administrativ:
- Constituţia;
- legi organice;
- legi ordinare;
- decrete prezidenţiale şi acte administrative normative care emană de la Guvern şi administraţia publică centrală de specialitate;
- actele autorităţilor administraţiei publice locale deconcentrate;
- actele autorităţilor administraţiei publice locale autonome;
- actele unor instituţii publice centrale;
- acte ale autorităţilor comunitare europene;
Preview document
Conținut arhivă zip
- Drept Administrativ.doc