Drept Administrativ

Imagine preview
(8/10 din 4 voturi)

Acest curs prezinta Drept Administrativ.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 113 de pagini .

Profesor: Ioan Dascalu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Drept

Extras din document

NOTIUNEA SI EVOLUTIA ADMINISTRATIEI PUBLICE ÎN ROMÂNIA

Dupa ce veti citi acest capitol puteti sa:

- definiti corect administratia publica

- faceti distinctia între administratia particulara si administratia publica

- cunoasteti continutul administratiei publice

- stiti evolutia principiilor de functionare ale administratiei

Sectiunea I - Notiunea, obiectul si continutul administratiei publice

1. Etimologia.

Dreptul administrativ, nu poate fi studiat si aplicat în afara relatiilor sociale carora li se adreseaza si pe care le reglementeaza. Identificarea obiectului specific de reglementare presupune înainte de toate, fundamentarea notiunii centrale din sfera de cuprindere a acestui drept.

În dreptul administrativ, valoarea de notiune centrala este reprezentata de sintagma "administratie publica". Întelegerea notiunii administratiei publice este posibila daca se porneste de la notiunea generala de administratie, pentru ca în functie de aceasta sa se desemneze ceea ce este specific administratiei publice.

Etimologic, cuvântul administratie provine din limba latina si este format din prepozitia ad=la, catre si minister=servitor, supus mai mic. De aici cuvântul administer, care apare într-o semnificatie directa: ajutor al cuiva, slujitor, executant.

Plecându-se de la sensul etimologic, cuvântul administratie a ajuns cu timpul sa desemneze orice fel de activitate care este îndeplinita la ordinele cuiva.

Administratia poate fi particulara sau publica. Ceea ce ne poate fi de folos în aceasta privinta este notiunea de fapt administrativ.

Faptul administrativ este un fapt social, ceea ce înseamna ca, acesta nu poate exista decât în cadrul unei grupari sociale stabile. Trasaturile sale caracteristice subliniaza deosebirile esentiale dintre cele doua tipuri de administratie.

Daca gruparea sociala are caracter particular si urmareste realizarea unor interese particulare, administratia respectiva este o administratie particulara.

Daca gruparea sociala se constituie dupa criterii politice urmarind realizarea unui interes general, administratia va avea un caracter public, iar functionarii vor fi publici.

2. Notiunea de administratie publica.

Notiunea de administratie publica, este categorie distincta fata de categoria administratiilor particulare. Aceasta notiune trebuie definita atât ca activitate, cât si ca sistem de organizare.

În sensul de activitate, notiunea administratiei publice este fixata de Legea nr.37 din 1990, cu privire la organizarea si functionarea guvernului, care arata în art.1 ca "guvernul exercita administratia publica pe întreg teritoriu tarii". În cadrul aceleiasi legi, art.14, se arata ca, guvernului îi revine atributia "de a asigura executarea de catre administratia publica, a legilor si a celorlalte dispozitii normative date în aplicarea acestora". Analiza acestui text evidentiaza faptul ca, administratia publica este alcatuita dintr-un sistem de organe care au menirea de a organiza executarea legii si a executa legea.

Fisiere in arhiva (1):

  • Drept Administrativ.doc

Alte informatii

Universitatea Bioterra