Extras din document
Dreptul administrativ=ramura a dreptului public, alcatuit din ansamblu normelor care reglementeaza relatiile sociale care apar in procesul de organizare a executarii si de executare a legii realizat de organele componente ale sistemului administratiei publice ,de alte autoritai ale statului ,precum si de alte organisme ce au competenta larga.
Normele de drept administrativ=fac parte din aceea categorie de norme juridice care reglementeaza ordonand si organizand raporturi sociale care constituie obiectul activitatii administrative a statului si a colectivitatii locale, cu exceptia raporturilor sociale, care se nasc in procesul realizarii activitatii financiare.
Normele de drept administrativ pot fi emise de Parlament ca autoritate publica ce detine puterea legislativa, cat si de presedintele Romaniei, de Guvern si celelalte autoritati a APC si APL. De asemenea nu trebuie sa confundam notiunea de Norma de Drept Administrativ( care se poate gasi atat intr-un act juridic normativ, cat si intr-un act juridic emis de o autoritate a APC sau APL) cu notiunea de Act Juridic Administrativ cu Caracter Administrativ care este un act juridic ce cuprinde norme de conduita si care este emis numai de catre o autoritate a APC sau APL.
Formand o categorie speciala de norme juridice deoarece reglementeaza o anumita grupare de raporturi sociale , normele de drept administrativ pot referi la o secventa sau alta a activitatii administrative a statului sau a colectivului local. Astfel exista :
- Norme care reglementeaza organizarea autoritatilor si institutiilor administrative publice CIL si care compun cadrul normativ al infiintarii stabilirii structurii organizatorice si desfiintarea acestora.
- Norme care reglementeaza functionarea autoritatilor administratiei publice si care compun pe de o parte cadrul normativ al competentelor precum si procedurile de organizare a acestora iar pe de alta parte, unele norme privind raspunderea atat a autoritatilor administratiei publice cat si a functionarilor.
- Norme care reglementeaza relatiile autoritatilor AP cu persoane fizice si organismele non-guvernamen-tale, mai exact drepturile si obligatiile cetatenilor si a organizatiilor non-guvernamentale in raportul lor de drept administrativ cu autoritatile administratiei publice.
Izvoarele dreptului administrativ
Notiunea de «izvor de drept» are doua sensuri :
• material prin izvor de drept se intelege conditiile materiale de existenta care determina vointa membrilor societatii exprimata in normele juridice ;
• in al II-lea sens se intelege forma specifica de exprimare a normelor juridice (de drept).
Cel mai important izvor de drept administrativ il constituie Constitutia, nu prin aspectul cantitativ al normelor de drept administrativ in raport de alte izvoare de drept ci prin forta juridica superioara a normelor de drept administrativ const.
Sunt astfel cuprinse in Constitutie norme privind organizarea si functionarea celor mai importante autoritati a administratiei publice, norme privind drepturile si indatoririle cetatenilor si norme referitoare la raporturile autoritatilor administrative cu celelalte autoritati ,institutii si asa mai departe.
Alte izvoare ale dreptului administrativ sunt legile in general. Atunci cand contin aceste legi , norme care reglementeaza raportul de drept administrativ. Decretul (un alt izvor) care emana de la seful statului. Hotarari si ordonante a guvernului ,ordine si instructiuni ale ministerelor si actele celorlalte autoritati centrale de specialitate ale AP (hotarai,ordine ,dispozitii).
Conventiile internationale sunt direct executarii in ordinea juridica interna si ele sunt considerate izvoare.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Drept Administrativ - Introducere in Drept Administrativ.doc