Extras din document
TITLUL I
1. CONCEPTE FUNDAMNETALE ALE TEORIEI DREPTULUI
SI STATULUI
I Originea, întelesul si definitia dreptului
Dreptul, ca si statul, este o categorie istorica aparuta pe o anumita treapta de dezvoltare a societatii omenesti, si anume în orânduirea sclavagista pentru apararea intereselor publice ale formatiunilor statale, precum si cele particulare ale cetatenilor întemeiate pe proprietatea privata asupra bunurilor.
Cuvântul “drept” are mai multe întelesuri
a) Prin “drept” întelegem totalitatea normelor juridice adoptate de organele statului în scopul reglementarii relatiilor dintre oameni în cadrul societatii. Acesta este dreptul obiectiv.
Totalitatea normelor de drept în vigoare la un moment dat formeaza dreptul pozitiv, acesta este dreptul obiectiv privit în dinamica sa.
b) In al doilea rînd prin “drept” se întelege prerogativa (facultatea, posibilitatea) unei persoane de a avea o anumita conduita, de a îndeplinii anumite acte juridice, de a exercita drepturile prevazute si ocrotite de dreptul obiectiv si de a pretinde persoanei obligate sa aiba o comportare corespunzatoare dreptului sau, ce poate fi impusa la nevoie prin forta de constrângere a statului. Acesta este dreptul subiectiv.
c) In a treia acceptiune, cuvântul “drept” desemneaza sintagma “]tiinta dreptului” - stiinta sociala, care studiaza legile existentei si dezvoltarii statului si dreptului, institutiile politico-juridice, si formuleaza principiile generale de conducere ale societatii, studiaza fenomenul juridic în toate formele sale de manifestare.
SISTEMUL DREPTULUI
DIVIZIUNEA SI RAMURILE DREPTULUI
Normele juridice sunt legate între ele si alcatuiesc un sistem, care reflecta:
- atât unitatea dintre norme;
- cât si diferentele dintre ele.
Sistemul de drept
-reprezinta un ansamblu de norme juridice legate între ele organic prin:
- obiectul de reglementare ,adica grupul de relatii sociale supuse reglementarii si
- metoda de reglementare.
In cadrul ramurii de drept, normele juridice sunt legate în cadrul institutiilor juridice
Institutia juridica - cuprinde totalitatea normelor ce reglementeaza o anumita categorie de relatii sociale, ce dau nastere la raporturi juridice.
Exemplu :
- normele juridice care reglementeaza proprietatea formeaza - institutia dreptului de proprietate, altele alcatuiesc institutia precriptiei extinctive, a nulitatii, a contractului etc.
DIVIZIUNEA DREPTULUI
Sistemul dreptului intern se împarte în:
- drept public si,
- drept privat
Dreptul public se ocupa :
- de organizarea statului si a autoritatilor publice
- de raporturile dintre stat si cetateni si de actele facute de persoanele investite cu atributii speciale pentru realizarea unor interese generale.
Dreptul privat are ca obiect raporturile private dintre cetatenii aceluiasi stat.
Deosebirea dintre ele - consta în natura intereselor ocrotite si natura raporturilor sociale reglementate prin normele de drept.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Drept Civil.doc