Extras din document
1. Notiuni generale privind contenciosul administrativ
In sens juridic-cuvintul contencios are doua acceptiuni-a) activitate menita sa solutioneze un conflict de interese(un conflict juridic), b) organ competent sa solutioneze asemenea conflicte judiciare.
Din punct de vedere al litigiilor ce formeaza obiectul judecatii ei:
-contenciosul de drept comun-alcatuit din totalitatea litigiilor de competenta organelor judecatoresti propriu-zise de natura civila,comerciala si penala
-contenciosul administrativ-totalitatea litigiilor de natura administrativa de competenta fie a tribunalelor de drept comun,fie a curtilor de apel.
Organe de contencios judiciar,competente sa solutioneze potrivit legii,toate conflictele juridice existente in legi si organe de contencios administrativ,competente sa judece, potrivit legii,conflictele juridice in care cel putin una dintre parti este o autoritate publica.
a) Notiunea organica si formala a contenciosului administrativ
Contenciosul adm este considerat ca fiind constituit din totalitatea litigiilor de competenta tribunalelor sau justitiei administrative
b) Notiunea materala a contenciosului
Apartin cont adm toate litigiile nascute intre reclamanti si autoritati publice si in care aceasta din urma figureaza ca parte,deoarece sunt opuse pretentiilor emise de reclamanti.
a) Notiunea contenciosului administrativ-,,activitatea de solutionare de catre instantele de cont adm competente potrivit legii,a litigiilor in care cel putin una dintre parti este o autoritate publica,iar conflictul s-a nascut fie din emiterea sau nesolutionarea in termenul legal ori din refuzul nejustificat de a rezolva o cerere referitoare la un drept sau la un interes legitim.
Trasaturile notiunii de cont. adm.
-este o activitate desfasurata de catre o instanta de contencios adm.
,,Sectia de Contencios Administrativ si Fiscal al ICCJ,sectiile de cont.adm. fiscal al curtilor de apel si tribunalele administrativ fiscale.
Obiectul litigiului:
-vatamarea unui drept-caruia I se adduce atingere printr-un act administrativ
-vatamarea unui interes privat
-vatamarea unui interes legitim public
-vatamarea unui interes public-interesul care vizeaza ordinea de drept si democratia constitutionala,garantarea drepturilor,libertatilor si indatoririlor fundamentale ale cetatenilor,satisfacerea nevoilor comunitare,realizarea competentei autoritatilor publ.
Act de autoritate-acel act emis de o autoritate publica,in vederea executarii ori a organizarii executarii legii,dind nastere,modificind sau stingind raporturi juridice.
Actele adm de autoritate supuse contenciosului :
-cu caracter individual
-cu caracter normativ
Aceste acte pot avea ca obiect:
-punerea in valoare a bunurilor proprietatii publice
-executarea lucrarilor de interes public
-prestarea serviciilor publice
-achizitiile publice
Actele administrativ-jurisdictionale-cele emise de o autoritate administrativa,cu atributii jurisdictionale in solutionarea unui conflict,dupa o procedura bazata pe contradictorialitate si cu asigurarea dreptului la aparare.
Formeaza obictul unui litigiu in contencios administrativ si nesolutionarea in termenul legal a unei cereri-fapta de a nu raspunde solicitantului in termen de 30 zile de la inregistrarea cererii,daca pt rezolvare nu s-a prevazut alt termen
Partile litigiului de cont. adm.
-paratul-o autoritate publica,,orice organ de stat sau al unitatilor adm-teritoriale care actioneaza in regim de putere publica pt satisfacerea unui interes public;sunt asimilate autoritatilor publice persoanele juridice de dret privat,care potrivit legii,au obtinut statut de utilitate publica,sau sunt autorizate sa presteze un serviciu public”
-reclamantul-orice persoana fizica sau juridica ori grup de persoane,titulare ale unor drepturi subiective sau interese legitime private vatamate prin acte administrative.
Regulile,principiile si situatiile juridice aplicabile litigiului de cont.adm.
-sarcina probei este rasturnata,apartinind paratului
-competenta este atrasa de domiciliul sau resedinta reclamantului
-cheltuielile de judecata modice
-procedurile simplificate(fond si recurs)
-se aplica principiul celeritatii
b) Categoriile de cont.adm.
Actul jurisdictional cuprinde doua parti principale:
-o constatare,prin care judecatorul transeaza o chestiune juridica
-o decizie,prin care ordona masurile necesare decurgind din constatarea facuta
Contenciosul obiectiv-se cere judecatorului:
-sa se constate,cu forta de adevar legal,care este starea de legalitate,asa cum rezulta din legi si regulamente
-sa se constate ca aceasta stare de legalitate este vatamata de un act sau o decizie a unei autoritati publice,iar judecatorul,prin actul lui,constata aceasta violare a dreptului obiectiv savirsita printr-un act al autoritatii publice,fara ca sa se preocupe,propriu-zis,de situatia juridical a reclamantului.
Contenciosul subiectiv-atunci cind actiunea intentata pune in cauza existenta si intinderea unor drepturi subiective,sau interese legitime,a, caror titular este reclamantul,contestatia juridical fiind provocata,ca atare,de o chestiune de drept subiectiv.
Din punctual de vedere al deciziei:
Contenciosul in anulare-acel contencios in care instanta de cont.adm. este competenta sa anuleze sau sa modifice un act administrativ de autoritate adoptat sau emis cu nerespectarea legii sau sa oblige autoritatea publica respectiva sa rezolve o cerere referitoare la un drept recunoscut de lege.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Drept Civil si Drept Penal
- CIVIL II.doc
- CONTENCIOS ADMINISTRATIV.doc
- DREPT CIVIL I.doc
- elemente de drept penal.doc
- INSTITUTII DE DREPT SUCCESORAL.doc