Extras din document
Principalele cazuri de modificare a sociatatilor comerciale
1. Majorarea si reducerea capitatului social
2. Prelungirea anticipata a duratei de functionare a S.C.
3. Fuziunea si divizarea S.C.
4. Transformarea S.C.
1. Majorarea si reducerea capitalului social
A. Marirea capitatului social
Aceasta poate fi determinata de cauze diverse cum ar fi:
- dezvoltarea si consolidarea fortei economice a societatii
- acumularea unor rezerve importante
- inlaturarea unor dificultati financiare
Pentru majorarea capitalului social trebuiesc indeplinite 2 conditii:
- sa existe o hotarare a AG a asociatilor
- actul modificator sa fie inregistrat la Reg Comertului si publicat in Monitorul Oficial
Procedeele de majorare a capitalului social sunt grupate in 2 categorii:
A.) Majorarea capitalului prin finantare exterioara adica prin subscrierea de noi aporturi in numerar sau in natura.
B.) Majorarea capitalului social prin autofinantare adica prin incorporarea in capitalul social a rezervelor a beneficiilor sau prin compensarea creantelor asupra societatii cu actiuni ale acesteia.
A.) Majorarea capitalului social prin finantare exterioara
Capitalul social se poate majora prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii nominale a actiunilor existente.
Aceasta decizie de majorare a capitalului social prin emiterea de noi actiuni sau prin marirea valorii nominale se ia prin decizia AG extraordinare.
Actiunile emise pentru majorarea capitalului social prin aportul in numerar vor fi oferite spre subsciere in primul rand actionarilor societatii. Acestia isi pot exercita dreptul de preferinta numai in termenul oferit de hotararea AG. Acest termen trebuie sa fie de cel putin o luna de la data publicarii in MO. Dupa expirarea acestui termen actiunile trebuie sa fie oferite publicului sau tertelor persoane. Daca aceste drept de preferinta nu este acordat hotararea de maj a capitalului social este lovita de nulitate absoluta.
B.) Majorarea capitalului social prin autofinantare
a. Majorarea capitalului social prin incorporarea rezervelor
Rezervele constau in animite sume de bani preluate din beneficiile societatii si au destinatiile prevazute de lege sau de actul constitutiv.
Feluri de rezerve:
- Rezerve LEGALE (se consituie in mod obligatoriu in cazul Soc prin actiuni sau raspundere limitata prin preluarea din beneficiile socitetatii in fiecare an a cel putin 5% din beneficii pana cand acest fond atinge 1/5 din valoarea capitalului social)
- Rezerve STATUTARE (se constituie in cond si cu destinatia stabilite de actul constitutiv, aceste rezerve pot fi folosite sau de regula sunt folosite pentru acordarea de dividente asociatilor sau actionarilor in anul sau anii cand nu se obtin beneficii)
- Rezerve FACULTATIVE (sunt stabilite prin decizia AG, si au destinatia precizata in decizia adunarii)
b. Majorarea capitalului social prin incorporarea beneficiilor
O parte din profit este destinata pentru acordarea de dividente actionarilor. Acea parte din profit este transformata in actiuni. Actiunile vor reveni proportional actionarilor si automat se majoreaza capitalul social.
c. Majorarea capitalului social prin compensarea creantelor asupra societatii prin actiunile acesteia
Aceasta marire sau majorarea reprezinta o incorporare in capitalul social, creditorii societatii primind actiuni ale acesteia.
Aceasta operatie, care este denumita conversia datoriilor asupra societatii in actiuni ale acesteia, prezinta avantaje atat pentru societate, cat si pentru creditori.
Prin aceasta compensare, creditorii devin actionari ai societatii cu toate drepturile si obligatiile pe care le confera aceasta calitate.
B. REDUCEREA capitalului social
Activitatea deficitara a SC cauzata de o proasta administrare ori de o conjunctura nefavorabila duce in cele mai multe situatii la pierderi de patrimoniu, ceea ce inseamna ca, capitalul social al societatii este mai mic.
Prin urmare in asemenea situatii se impune fie reintregirea capitalului social fie reducerea capitalului social la nivelul activului existent.
Procedeele folosite pentru reducerea capitalului social
Se folosesc procedee diferite si sunt determinate de cauza care impune reducerea capitalului social. Daca reducerea capitalului social este determinata de pierderi ale capitalului social reducerea se poare face prin:
b) micsorarea numarului de actiuni sau de parti sociale
c) reducerea valorii nominale a actiunilor sau a partilor sociale
d) dobandirea propriilor actiuni care este urmata de anularea acestora
Daca reducerea nu este determinata de pierderi ale capitalului social, dar asociatii doresc o reducere a capitalului social aceasta se poate realiza prin:
a) scutirea totala sau partiala a asociatilor la varsamintele datorate
b) restituirea catre asociati a unei cote parti din aporturile aduse(are loc numai in situatia in care SC nu are pierderi)
Deoarece reducerea capitalului social atrage o diminuare a gajului legiuitorul prevede posibilitatea creditorilor de a face o pozitie in instanta in termen de 2 luni de la data publicatii in M.Of.
2. Prelungirea anticipata a duratei de functionare a societatii
LG 31/1990 prevede ca in actul constitutiv trebuie precizata durata societatii. La expirarea acestui termen societatea se dizolva.
3. Fuziunea si divizarea SC
Fuziunea si divizarea sunt procedee tehnico juridice prin care se realizeaza restructurarea SC.
FUZIUNEA este operatiunea prin care 2 sau mai multe SC hotarasc separat transmiterea elementelor de activ si de pasiv la una dintre societati sau la infiinarea unei noi societati comerciale in scopul desfasurarii in comun a activitatii respective. Aceasta operatiune imbraca 2 forme:
a) Fuziunea prin anexare sau absorbtie, care consta in anexarea uneia sau mai multor societati care isi inceteaza existenta de catre o SC
b) Fuziunea prin contopire(fuziunea prin creearea unei noi SC), care consta in reunirea uneia sau a mai multor societati comerciale care isi inceteaza existenta pentru a forma o noua SC
Fuziunea poate interveni numai intre societati comerciale.
DIVIZAREA consta in impartirea intregului patrimoniu al unei SC care isi inceteaza existenta in 2 sau mai multe SC existente sau care se infiinteaza in acel moment; in aceasta situatie intalnim o divizare totala. Divizarea partiala are loc cand o parte a patrimoniului societatii se imparte catre una sau mai multe sc nou infiinate sau existente.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Drept Comercial II.doc