Drept Comunitar European

Curs
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 8 fișiere: docx
Pagini : 18 în total
Cuvinte : 7033
Mărime: 105.89KB (arhivat)
Cost: Gratis

Extras din document

Drept comunitar – Curs 2

CECO – Tratatul de la Paris (intrat in vigoare 1952)

Este vorba de o adunare care este precursoarea Parlamentului European de astazi. Membrii erau alesi din statele membre. Este o institutie de tip clasic care reprezinta tocmai spiritul democratic al viitoarei UE, ceea ce da viata legaturii dintre cetatenii sau popoarelor statelor membre si UE.

Consiliul Ministrilor

In care erau prezenti ministrii CECO. Avem de aface cu Franta, Germania, Italia, BE-NE-LUX, acestea fiind statele fondatoare (tratatele de la Paris si Roma). Fiecare dintre reprezentanti urmaresc sa apere interesele statelor pe care le reprezinta.

Comisia Europeana (Inalta Autoritate pentru Carbune si Otel – prima denumire)

Este institutia revolutionara care apare in peisajul international pentru ca ea reprezinta un principiu de baza al viitoarei UE si anume abandonul de suveranitate.

Statele fondatoare au fost de acord ca anumite atribute ale suveranitatii de stat sa fie conferite unei institutii supranationale.

Reprezentantii statelor trimisi trebuie sa “uite” nationalitate pe care o au si sa urmareasca interesul al CECO mai presus chiar decat interesul statului din care ei vin. Acesta a fost lucrul nou pe care l-a adus in peisajul institutional CECO.

Curtea de Justitie de la Luxembourg

Aparuta din dorinta de a arata ca aceasta comunitate este una de drept bazata pe norme juridice proprii. Aceasta era menita sa vegheze la respectarea si aplicarea normelor juridice prevazute in Tratatul de la Paris. UE este cladita pe jurisprudenta de la Luxembourg. Prin hotararile prin care le-au pronuntat au clarificat normele juridice stabilite de catre statele membre.

Tratatul de la Paris este un tratat sectorial. El are in vedere numai productia de carbune si otel. Este singurul dintre cele 3 tratate fondatoare care a fost instituita pentru un termen bine stabilit (50 ani). El a luat sfarsit in iulie 2002 atunci cand atat atributiile, cat si bugetul CECO au fost preluate de catre CE (Comunitatea Europeana).

In 1954 istoria integrarii europene este marcata de esecul Comunitatii Europene a Apararii. La initiativa Frantei s-au pus bazele unui tratat prin care statele fondatoare ar fi pus in comun armatele lor si ar fi facut o strategie de aparare comuna, urmand sa constituie Comunitatea Europeana a Apararii. Proiectul a fost dezbatut si dat spre aprobare bstatelor membre (celor 6) insa chiar Parlamentul Frantei, tara care a initiat proiectul l-a respins. Parlamentarii francezi au considerat ca este prea riscant ca Franta sa-si alinieze sau sa-si supuna problemele legate de aparare la indemana altor state.

Tratatele de la Roma

- Ambele comunitati au fost create pentru o perioada nedeterminata

- Unul din tratate este unul sectoarial – energia atomica

- Celalalt tratat este cu un spectru mult mai larg – probleme de economie

Aceste tratate merg pe structura institutionala creata prin Tratatul de la Paris.

Inca de la inceput, doua dintre institutiile mentionate anterior (Curtea de la Luxembourg si Adunarea devenita ulterior Parlamentul European au fost comune pentru toate cele 3 comunitati). Daca fiecare dintre aceste comunitati aveau cate o CE sau Consiliul Ministrilor, toate 3 insa aveau aceeasi instanta de judecata.

De abea in 1962 prin semnarea Tratatului de la Bruxelles numit Tratatul de Fuziune, cele 3 comunitati dobandesc o singura comisie, un singur Consiliu al Ministrilor, un singur Parlament si o singura Curte – sistem institutional unic.

Extinderea comunitatilor la alte noi state membre

Prima extendire are loc incepand cu ianuarie 1973. Dupa ce UK nu a vrut sa faca parte din comunitati, atunci cand si-a depus candidatura si si-a dorit acest lucru a fost respinsa de 2 ori la rand de catre Franta prin veto si a trebuit sa astepte momentul in care Jorge P. si-a dat acceptul. Ulterior in ianuarie 1973 au aderat UK, Irlanda si Danemarca.

Norvegia desi acceptata pe baza cererii care au formulat-o, prin refferendumul norvegienilor a ramas in afara UE.

In 1981, dupa 20 ani cat a fost stat asociat la comunitatile europene, a fost primita Grecia, fiind inceputul la ce s-a numit extinderea meridionala a UE.

In 1986 Spania si Portugalia dupa 9 ani de negocieri cu UE, au intregit partea meridionala a extinderii facand ca UE sa ajunga la 12 state membre. Si aici am avut regimuri dictatoriale.

La 1 ianuarie 1995 se produce o noua extindere prin intrarea Suediei, Austriei si Finlandiei.

La 1 mai 2004 a fost un prim val al extinderii prin care in UE au devenit state membre cu drepturi depline Letonia, Lituania si Estonia, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Cipru si Malta.

La 1 ianuarie 2007 se intregeste aceasta comunitate cu Romania si Bulgaria, ajungand la 27 de state.

Preview document

Drept Comunitar European - Pagina 1
Drept Comunitar European - Pagina 2
Drept Comunitar European - Pagina 3
Drept Comunitar European - Pagina 4
Drept Comunitar European - Pagina 5
Drept Comunitar European - Pagina 6
Drept Comunitar European - Pagina 7
Drept Comunitar European - Pagina 8
Drept Comunitar European - Pagina 9
Drept Comunitar European - Pagina 10
Drept Comunitar European - Pagina 11
Drept Comunitar European - Pagina 12
Drept Comunitar European - Pagina 13
Drept Comunitar European - Pagina 14
Drept Comunitar European - Pagina 15
Drept Comunitar European - Pagina 16
Drept Comunitar European - Pagina 17
Drept Comunitar European - Pagina 18

Conținut arhivă zip

 • Drept Comunitar European
  • Drept comunitar 1.docx
  • Drept comunitar 3.docx
  • Drept comunitar 4.docx
  • Drept comunitar 5.docx
  • Drept comunitar 6.docx
  • Drept comunitar 7.docx
  • Drept comunitar 8.docx
  • Drept comunitar 9.docx

Alții au mai descărcat și

Dreptul European Grila 2009

MULTIPLE CHOICE 1. Deciziile formulate de Tribunalul de Prima Instanta: a. sunt definitive si irevocabile b. pot fi atacate cu apel la Curtea...

Rudenia și Afinitatea

RUDENIA 1. Noţiune Rudenia este legătura juridică dintre persoanele care, prin faptul naşterii sau, după caz, al adopţiei, descind una din alta...

Dreptul Muncii - Contractul Individual de Munca

CONTRACTUL INDIVIDUAL DE MUNCA Definiţie: Contractul în temeiul căruia o persoană fizică, denumită salariat, se obligă să presteze munca pentru şi...

Convenția Europeană a Drepturilor Omului și Curtea Europeană a Drepturilor Omului

CONVENŢIA EUROPEANĂ A DREPTURILOR OMULUI ŞI CURTEA EUROPEANĂ A DREPTURILOR OMULUI Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi libertaăţilor...

Dreptul Securității Sociale

Capitolul I: Introducere în dreptul securităţii sociale 1. Definiţia şi obiectul dreptului securităţii sociale 1.1. Conceptul de securitate...

Notiunea Obiectul - Principiile Metodele si Sistemul Criminalisticii

Primele semne ale acestei ştiinţe apare încă din epoca antică. Criminalistica, ca şi ştiinţă a fost fondată în urmă cu peste o sută de ani de către...

Institutii Politice

Cursul 1 Principiul separatiei si echilibrului puterilor in stat Acest principiu a fost introdus expres in constitutie . Acest principiu pare sa...

Beligeranta - Neutralitatea in Timp de Conflict Armat

I. CONCEPTUL DE NEUTRALITATE ÎN TIMP DE RĂZBOI ŞI EVOLUŢIA SA 1.Definiţia neutralităţii Conceptul de "neutralitate" defineşte situaţia statelor...

Ai nevoie de altceva?