Drept constituțional

Curs
8/10 (3 voturi)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 123 în total
Cuvinte : 62087
Mărime: 179.15KB (arhivat)
Publicat de: Eftimie Dragu
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Valerica Dabu
Facultatea de Comunicare is Relatii Publice

Extras din curs

Daca omul nu poate trai decat in societate, daca prin insasi natura fapturii sale el este sortit sa-si impleteasca puterile sale de viata cu puterile de viata ale tovarasului sau, pentru ca din aceasta colaborare, dusa pana la sacrificiu, sa se faureasca maretul moment al vietii umane, societatea pretinde omului, ca o lege imanenta a existentei sale, respectarea anumitor reguli, considerate normale.

Necesitatea aparitiei si dezvoltarii regulilor sociale constituie izvorul dreptului si ratiunea sa de a fi. La inceput a fost faptul, actiunea, inactiunea si apoi a intervenit dreptul pentru a justifica si legitima ceea ce era considerat normal.

Deprinderea cu un anumit fel de viata, cu anumite reguli de conduita a facut sa se nasca in sufletul oamenilor sentimentul de dreptate care trebuie sa fie baza oricarei activitati. Acest sentiment ii determina pe oameni sa caute intotdeauna o justificare a activitatii lor, sa legitimeze actul lor, sa-l incadreze in regulile dreptului.Legitimitatea unui act il pune la adapost pe autorul acestuia de orice acuze sau remuscari.

Romanii aratau ca "Jus est ars boni et aequi" adica, dreptul este arta binelui si a echitatii.

Dar ce este dreptul? Cuvantul "drept" provine din limba latina, din cuvantul "directus" luat metaforic de la "dingo" care inseamna "drept" – orizontal sau vertical - si "de-a dreptul" adica direct in linie dreapta. Aceasta acceptiune are mai mult un sens matematic, si chiar economic, stiut fiind ca, dreapta era considerata ca drumul cel mai scurt, dintre doua puncte, deci, cel mai eficient si economicos. Ca urmare, drumul drept, cel mai scurt trebuie instituit ca o regula obligatorie pentru toti, deci sa devina normala, fiind astfel in interesul tuturor, adica al binelui acestora. Insa in limba latina, cuvantul care corespunde notiunilor de drept, dreptate si legitim este "jus" din care deriva "just" un cuvant sinonim celui de "drept".

Or romanii aratau ca, "Jus est ars boni et aequi" adica dreptul este arta binelui si a echitatii". Din aceasta definitie rezulta trei elemente esentiale pentru definirea conceptului de "drept".

Un prim element, il constituie "binele". Spunem ca "binele" se realizeaza atunci cand o activitate, actiune-inactiune, un fapt sau o stare satisface interesele unei persoane, grup de persoane, natiune (beneficiar al dreptului) adica necesitatile acestora. Se stie ca nevoile l-au format pe om ca fiinta sociala si tot acestea il fac sa existe si sa se dezvolte in continuare.

Dupa Maslaw, scara motivationala cuprinde urmatoarele niveluri ale nevoilor: a) fiziologice; b) de siguranta; c) de dragoste si apartenenta; d) de afirmare si recunoastere sociala si e) de autodepasire. Aceste nevoi determina comportamentul uman, iar satisfacerea lor la starea de "bine". Daca dreptul ar fi limitat numai la starea de "bine", atunci, aceasta stare ar obtine-o numai cel mai tare, in detrimentul celui mai slab, iar "binele" pentru cel tare ar fi insotit de raul pentru cel slab. Acceptand in acest mod simplist conceptul de "bine", inseamna a justifica, a-i da legitimitate, dreptului celui mai tare. Or "dreptul celui mai tare" s-ar apropia si de teoria selectiei naturale in care supravietuiesc numai cei puternici, situatie ce nu trebuie admisa intr-o societate civilizata.

Chiar natura a demonstrat ca selectia naturala are o serie de limite. Astfel daca in sistemul ecologic o specie devine foarte puternica si distruge complet una sau mai multe alte specii, aceasta poate produce un dezechilibru cu consecinte negative pentru intreg sistemul, uneori catastrofale, chiar si pentru specia in cauza. In natura toate speciile, elementele, se interconditioneaza, coexistand in anumite echilibre, ce se formeaza in cursul evolutiei sau involutiei. Dar echilibrul nu inseamna numai egalitate. Initial, omul desprinzandu-se de conditia de animal, a continuat cu "dreptul celui mai tare" in asigurarea starii de bine. Insa cu cat a devenit mai social, a aparut problema starii de bine a consoartei, familiei si tribului etc., ceea ce presupunea anumite limite pentru starea sa de bine, intr-un anumit "echilibru" cu a celorlalti. Spre exemplu, cel care vana animalul si apoi impartea intre el si membrii familiei in mod egal, nu a avut o evolutie mai buna decat primitivul - vanator, care dupa ce isi oprea pentru el o portie mai mare (in raport cu eforturile depuse precum si cele viitoare pentru asigurarea hranei) -, restul carnii il impartea in mod egal la membrii familiei. Mai evoluat s-a dovedit a fi fost vanatorul-primitiv care dupa ce si-a oprit o portie de vanat corespunzator mai mare, a impartit restul de carne la membrii familiei in raport de contributia acestora, la intretinerea lor. O astfel de impartire nu mai este egala, ci echitabila in raport cu criteriul participarii membrilor familiei la intretinerea acesteia.

De aceea, pentru ca ceva sa fie drept, pe langa elementul "bine" trebuie sa indeplineasca si criteriul de "echitate", in raport cu o serie de criterii de raportare.

Astfel, echitatea este superioara egalitatii, aceasta presupunand un echilibru complex intre subiectul dreptului si ceilalti, inclusiv cu natura.

Dar viata a demonstrat ca binele si echitatea nu sunt suficiente pentru a exista dreptul atata timp cat nu intervine arta de a asigura binele in conditiile echitatii. Deci, al treilea element al conceptului de drept, il constituie arta de a satisface binele, in conditiile echitatii, adica in asa fel incat sa nu produca un rau nejustificat celorlalti.

Starea sau obtinerea starii de bine in conditii de echitate adica dreptul, trebuie sa fie recunoscuta si respectata de individ si societate. Trecerea de la regula de a-si face singur dreptate, la principiul impartirii dreptatii de catre societate, a constituit un progres deosebit, or impartirea dreptatii este o arta.

Deci, dreptul constituie posibilitatea recunoscuta de societate sau comportamentul impus de aceasta in a satisface necesitatile sociale ale subiectului activ si pasiv, in spiritul echitatii, de a face, a nu face, de a da sau a nu da , ori de a primii ceva, asigurate prin forta de constrangere a statului. Dreptul este un concept relativ care apare numai in relatia dintre doua sau mai multe persoane numite subiecti.

Dreptul presupune totdeauna o obligatie pentru altcineva, de aceea nu putem vorbi de drept daca nu exista o obligatie corelativa a altei persoane, grup, societate. Deci, dreptul presupune cel putin doua subiecte, intr-o anumita relatie, care devine raport juridic atunci cand este reglementata. Unul dintre subiecte este subiectul activ, adica cel care are posibilitatea recunoscuta si asigurata de societate si respectiv stat, de a-si satisface o necesitate potrivit dreptului respectiv. Activitatea subiectului activ (posibilitatea recunoscuta) este concretizata, precizata, in asa-zisele atribute, prerogative ale dreptului acestuia. Spre exemplu dreptul de proprietate presupune trei prerogative ale subiectului activ:

a) posibilitatea de a poseda bunul respectiv, "posesia";

b) posibilitatea de a-l folosi adica, "folosinta";

c) posibilitatea de a dispune de bunul sau fizic (a distruge, a modifica, a transforma) si juridic (a inchiria, a vinde etc.), adica "dispozitia". Subiectele pasive ale dreptului sunt toti subiectii care au obligatii corelative prerogativelor dreptului subiectului activ. Obligatia este legatura recunoscuta, sau impusa de societate prin intermediul statului unui subiect, fata de dreptul altui subiect, prin care acesta este tinut ca in spiritul binelui si echitatii sa faca, sa nu faca, sa dea sau sa nu dea ceva, sub sanctiunea constrangerii statale. Prin "drept" societatea ocroteste interesele individului, familiei, colectiviatii si ale societatii.

Preview document

Drept constituțional - Pagina 1
Drept constituțional - Pagina 2
Drept constituțional - Pagina 3
Drept constituțional - Pagina 4
Drept constituțional - Pagina 5
Drept constituțional - Pagina 6
Drept constituțional - Pagina 7
Drept constituțional - Pagina 8
Drept constituțional - Pagina 9
Drept constituțional - Pagina 10
Drept constituțional - Pagina 11
Drept constituțional - Pagina 12
Drept constituțional - Pagina 13
Drept constituțional - Pagina 14
Drept constituțional - Pagina 15
Drept constituțional - Pagina 16
Drept constituțional - Pagina 17
Drept constituțional - Pagina 18
Drept constituțional - Pagina 19
Drept constituțional - Pagina 20
Drept constituțional - Pagina 21
Drept constituțional - Pagina 22
Drept constituțional - Pagina 23
Drept constituțional - Pagina 24
Drept constituțional - Pagina 25
Drept constituțional - Pagina 26
Drept constituțional - Pagina 27
Drept constituțional - Pagina 28
Drept constituțional - Pagina 29
Drept constituțional - Pagina 30
Drept constituțional - Pagina 31
Drept constituțional - Pagina 32
Drept constituțional - Pagina 33
Drept constituțional - Pagina 34
Drept constituțional - Pagina 35
Drept constituțional - Pagina 36
Drept constituțional - Pagina 37
Drept constituțional - Pagina 38
Drept constituțional - Pagina 39
Drept constituțional - Pagina 40
Drept constituțional - Pagina 41
Drept constituțional - Pagina 42
Drept constituțional - Pagina 43
Drept constituțional - Pagina 44
Drept constituțional - Pagina 45
Drept constituțional - Pagina 46
Drept constituțional - Pagina 47
Drept constituțional - Pagina 48
Drept constituțional - Pagina 49
Drept constituțional - Pagina 50
Drept constituțional - Pagina 51
Drept constituțional - Pagina 52
Drept constituțional - Pagina 53
Drept constituțional - Pagina 54
Drept constituțional - Pagina 55
Drept constituțional - Pagina 56
Drept constituțional - Pagina 57
Drept constituțional - Pagina 58
Drept constituțional - Pagina 59
Drept constituțional - Pagina 60
Drept constituțional - Pagina 61
Drept constituțional - Pagina 62
Drept constituțional - Pagina 63
Drept constituțional - Pagina 64
Drept constituțional - Pagina 65
Drept constituțional - Pagina 66
Drept constituțional - Pagina 67
Drept constituțional - Pagina 68
Drept constituțional - Pagina 69
Drept constituțional - Pagina 70
Drept constituțional - Pagina 71
Drept constituțional - Pagina 72
Drept constituțional - Pagina 73
Drept constituțional - Pagina 74
Drept constituțional - Pagina 75
Drept constituțional - Pagina 76
Drept constituțional - Pagina 77
Drept constituțional - Pagina 78
Drept constituțional - Pagina 79
Drept constituțional - Pagina 80
Drept constituțional - Pagina 81
Drept constituțional - Pagina 82
Drept constituțional - Pagina 83
Drept constituțional - Pagina 84
Drept constituțional - Pagina 85
Drept constituțional - Pagina 86
Drept constituțional - Pagina 87
Drept constituțional - Pagina 88
Drept constituțional - Pagina 89
Drept constituțional - Pagina 90
Drept constituțional - Pagina 91
Drept constituțional - Pagina 92
Drept constituțional - Pagina 93
Drept constituțional - Pagina 94
Drept constituțional - Pagina 95
Drept constituțional - Pagina 96
Drept constituțional - Pagina 97
Drept constituțional - Pagina 98
Drept constituțional - Pagina 99
Drept constituțional - Pagina 100
Drept constituțional - Pagina 101
Drept constituțional - Pagina 102
Drept constituțional - Pagina 103
Drept constituțional - Pagina 104
Drept constituțional - Pagina 105
Drept constituțional - Pagina 106
Drept constituțional - Pagina 107
Drept constituțional - Pagina 108
Drept constituțional - Pagina 109
Drept constituțional - Pagina 110
Drept constituțional - Pagina 111
Drept constituțional - Pagina 112
Drept constituțional - Pagina 113
Drept constituțional - Pagina 114
Drept constituțional - Pagina 115
Drept constituțional - Pagina 116
Drept constituțional - Pagina 117
Drept constituțional - Pagina 118
Drept constituțional - Pagina 119
Drept constituțional - Pagina 120
Drept constituțional - Pagina 121
Drept constituțional - Pagina 122
Drept constituțional - Pagina 123

Conținut arhivă zip

  • Drept Constitutional.DOC

Alții au mai descărcat și

Drept Constituțional

CAPITOLUL-1 Abordarea tradiţională a suveranităţii statului 1.1.Noţiunea de suveranitate 1.1.1 Statul şi suveranitatea statului Statul a fost,...

Drepturile Omului în Era Integrării și Globalizării

CAPITOLUL I. PREZENTARE GENERALĂ 1.1. NOȚIUNI GENERALE CU PRIVIRE LA DREPTURILE OMULUI.5 1.2. IMPORTANȚA DREPTURILOR OMULUI ÎN EPOCA...

Executarea Silită Imobiliară

Capitolul 1 Notiuni generale despre executerea silita 1.1Conceptul de executare silită Executarea silită au urmarirea silita este procedura prin...

Speță drept penal - analiză

In seara zilei de09.05.1999,in timp ce transporta in autoturismul sau pe minora C.A.,in varsta de 12 ani si patru luni, dupa ce in prealabil ii...

Drept Constituțional și Instituții Politice

În cadrul sistemului dreptului românesc , disciplina “Drept constitutional si institutii politice “ face parte din ramura dreptului public....

Drept Constituțional

Capitolul I. Locul dreptului constitutional în sistemul de drept Sectiunea 1. Sistemul dreptului. Nimeni nu poate spune exact când si în ce...

Te-ar putea interesa și

Drept constituțional și instituții publice

Sectiunea I - Drept constitutional Noţiunea de drept constituţional Dreptul este definit ca ansamblul regulilor de conduită, instituite sau...

Supremația Constituției

Capitolul I. Teoria Constituţiei Constituţia, ca lege fundamentală a statului, reprezintă izvorul juridic al dreptului constituţional. Ea stă la...

Partidele politice - principalii pioni ai exercițiului puterii

Introducere Relația popor - putere politică- stat - putere de stat are nu doar un caracter simbolic ci și unul juridic deoarece raporturile...

Dreptul Constituțional

Introducere Ramura principală a dreptului este dreptul constituţional care prin normele sale consacră şi ocroteşte cele mai importante valori...

Definiția dreptului constituțional

Aparitia disciplinei de drept constitutional Notiunea de „drept constitutional” a aparut la sfarsitul secolului al XVIII-lea, dupa ce curentul...

Drept constituțional - suport de curs

Drept Constitutional – Curs 1 Dreptul constitutional reprezinta acea ramura a dreptului formata din norme juridice care reglementeaza relatiile...

Drept Constituțional

Capitolul I. Locul dreptului constitutional în sistemul de drept Sectiunea 1. Sistemul dreptului. Nimeni nu poate spune exact când si în ce...

Dreptul constituțional

1.Notiunea Dreptului constitutional. Subiectii DC Dreptul constitutional este ramura de drept care este formată din normele juridice care...

Ai nevoie de altceva?