Drept Constitutional si Institutii Politice - Sinteza

Imagine preview
(8/10 din 28 de voturi)

Acest curs prezinta Drept Constitutional si Institutii Politice - Sinteza.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier pdf de 37 de pagini .

Profesor: Nicolae Pavel

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Drept

Extras din document

Capitolul I-Societeate, stat, drept, si morala.

Se apreciaza ca pentru stiinta dreptului constitutional aceste concepte sunt esentiale si studentii trebuie sa inteleaga si sa retina continutul acestor notiuni cu care se opereaza pe parcursul derularii cursului.

Capitolul II – Notiunea de drept constitutional si notiunea de institutii politice

În explicarea problemelor teoretice si practice privind dreptul constitutional ca ramura a dreptului trebuie sa plecam de la elucidarea unor chestiuni terminologice, de la definirea acestuia si a institutiilor politice.

Se stabilesc conceptul de drept constitutional si conceptul de institutii politice. Vom retine în cadrul sintezelor definitia stabilita de profesorul Ioan Muraru potivit careia dreptul constitutional reprezinta acea ramura a dreptului unitar formata din norme juridice care reglementeaza relatiile sociale fundamentale ce apar în procesul instaurarii, mentinerii si exercitarii statale a puterii.

Sintagma institutii politice cunoaste multe acceptiuni si sensuri.

Pentru disciplina noastra prezinta interes institutiile relative la putere.

Capitolul III – Raporturile si normele de drept constitutional

Raportul juridic de drept constitutional reprezinta o relatie sociala

reglementata de norma de drept constitutional.

Raportul juridic de drept constitutional are o structura formata din obiect, subiect si continut.

Înca de la început, se impune, identificarea în ansamblul relatiilor sociale reglementate de drept, a acelora care prin continutul sau specific sunt raporturi de drept constitutional.

Din acest punct de vedere în cadrul obiectului dreptului constitutional sunt cuprinse doua categorii de relatii sociale :

1)relatii cu o dubla natura juridica, adica acele relatii care fiind reglementate si de alte ramuri de drept sunt reglementate în acelasi timp si de Constitutie, devenind astfel raporturi de drept constitutional ;

2)relatii specifice de drept constitutional, care formeaza obiectul de reglementate numai pentru normele de drept constitutional.

Formeaza deci obiectul dreptului constitutional relatiile sociale care apar în activitatea de instaurare si mentinere a puterii de stat si care privesc bazele puterii de stat si bazele organizarii puterii de stat, precum si relatiile sociale care apar în procesul exercitarii puterii de stat. Mentionam ca în curs sunt identificate raporturile de drept constitutional.

Fisiere in arhiva (1):

  • Drept constitutional si institutii politice.pdf

Alte informatii

Curs din cadrul facultatii de drept-Spiru Haret