Extras din document
Drept Constitutional – Curs 1
Dreptul constitutional reprezinta acea ramura a dreptului formata din norme juridice care reglementeaza relatiile sociale fundamentale ce apara in procesul instaurarii , mentinerii si exercizarii puterii politice.Instaurarea si exercitarea sunt sinonime cu organizarea si functionarea puterii politice sau cu realizarea puterii politice.
Prin institutie politica desemnam acel organ menit sa realizeze puterea politica dimpreuna cu normele care reglementeaza organizarea si functionarea. (ex: institutia presedintiei , guvernul ,etc)
Normele de drept constitutional sunt acele regului care reglementeaza conduita oamenilor in relatiile ce apar in procesul realizarii puterii politice.
Raporturile de drept constituional sunt raporturile care se stabilesc in procesul realizarii puterii politice si in cadrul carie obligatoriu una dintre parti este statul.
Subiectele ale raporturilor de drept constituional
a). Poporul constituie un subiect de drept constitutional contestat de uni.Totusi poporul apare evident ca subiect de drept constituional atunci cand prin referendum (plebiscit) decide asupra formei de guvernamant (monarhie sau republica) sau asupra structurii de stat (unitar sau federal)
b). Unitatile administrati-teritoriale sunt de asemenea subiecte de raporturi de drept constitutional considerate insa in calitate de colectivitati umane.
c). Statul este subiect al raporturilor de drept constitutional fie in mod direct (in problemele privind cetatenia sau federalizarea) fie indirect (prin intermediul organizatiilor sale)
d). Partidele si alte organizatii civice sunt subiect de drept constitutional cel putin in doua situatii : atunci cand sustin candidatii in alegeri precum si prin faptul ca partidele desemneaza membrii birourilor electorale
e). Cetatenii sunt subiecte ale raporturilor de drept constitutional in 3 ipostaze :
- in calitate de persoane fizice care in vederea realizarii
drepturilor fundamentale intra in raport cu statul
- in calitate de persoane cu functii intr-un organ de stat
si care prin acestea reprezinta statul insusi
- in calitatea de alegator
f). Cetatenii straini si apartirizi devin subiecte de drept constitutional in raporturile privind cetateniei , acordarea titlului politic , expulzarea , etc
Drept constitutional – Curs 2
Izvoarele de drept reprezinta formele de exprimare (exteriozare) a normelori juridice.Precizam ca nu toate izvoarele de drept sunt si izvoare de drept constitutional (ex: obiceiuli juridic (cutuma) nu este izvor de drept constitutional desi nu respingem o atare posibilitate ; dreptul constitutional britanic se bazeaza mai ales pe cutuma).Deasemenea nici hotararile de guvern nu pot fi considerate izvoare de drept constitutional.
Sunt izvoare de drept constitutiona :
1). Constitutia si legile constitutionale (legile de modificare a constitutiei) reprezinta principalul izvor al dreptului constitutional
2). Sunt izvoare de drept constitutional unele legi adoptate de Parlament
In Romania , Parlamentul adopta 3 categorii de legi : constitutionale , organice si ordinare.Aceste 3 categorii se deosebesc atat prin insemnatate cat si prin procedura de adoptare in Parlament adica prin majoritatile cu care sunt adoptate.
In dreptul constitutional sunt 4 categorii de majoritati :
a). Majoritatea calificata - se numeste asa fiindca este precizata (calificata) de catre lege.Astfel se utilizeaza majoritati calificate de 2/3 din total , 3/5 din total , 3/4 din total ,etc
b). Majoritatea absoluta – inseamna votul la jumatate + 1 din numarul total
c). Majoritatea simpla – jumatate + 1 din cei prezenti daca cei prezenti sunt macar jumate + 1 din nr total (cvorum)
d). Majoritatea relativa – este o majoritate comparativa de genl “cel mai mult dintre” , dar fara conditia de jumatate + 1
Preview document
Conținut arhivă zip
- Drept Constitutional1.doc
- Drept Constitutional10.doc
- Drept Constitutional11.doc
- Drept Constitutional12.doc
- Drept Constitutional2.doc
- Drept Constitutional3.doc
- Drept Constitutional4.doc
- Drept Constitutional5.doc
- Drept Constitutional6.doc
- Drept Constitutional7.doc
- Drept Constitutional8.doc
- Drept Constitutional9.doc