Drept Financiar

Imagine preview
(8/10 din 3 voturi)

Acest curs prezinta Drept Financiar.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 11 fisiere doc de 43 de pagini (in total).

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Drept

Cuprins

1. Notiuni introductive in studiul dreptului financiar
2. Teoria generala a bugetului statului
3. Procesul bugetului de stat
4. Cheltuielile bugetului de stat
5. Veniturile bugetului de stat
6. Bugetul asigurarilor sociale de stat
7. Bugetele unitatilor administrativ-teritoriale
8. Fondurile asigurarilor obligatorii de asistenta medicala
9. Datoria si garantia de stat
10. Controlul financiar

Extras din document

1. Caracterizati originea conceptului financiar

Finantele au aparut drept urmare a accentuarii diviziunii sociale a muncii , a dezvoltarii pina la un nivel a relatiilor marfa-bani, s-a afirmat ilegalitatea averii, aparitia proprietatii private, societatea scindindu-se in clase sociale – ducind la aparitia statului.

Instituirea fortei publice a facut necesara procurarea din mijloace materiale si banesti pentru intretinerea acestor organe. Un argument in plus al intitularii obiectului de studio de Dr. financiar il avem in Legea fundamentala a RM .

Conform Costitutiei sistemul nostru financiar e un complex de acte efectuate de institutile publice in sfera financiara sau cu atributii financiare de control, privind formarea si intrebuintarea fondurilor banesti ale statului, unitatilor administrativ-teritoriale s.a. structuri de interes public.

2. Analizati specificul nevoilor private si nevoilor publice

In Dr.fin. nevoile sunt divizate in: publice si private. Nevoile private - sunt satisfacute de fiecare membru al comunitatii cu maxim de eficienta si minim de sacrificiu, ele fiind strins legate de activitatea economica care este desfasurata de individ pentru satisfacerea cerintelor lui. Nevoile publice – cer acordul intregii colectivitati sau o parte a colectivitatii pentru satisfacerea lor in conditii optime. Astfel indivizii asociindu-se formeaza o forta mai mare de realizare. Forta individuala are limite, dincolo de care devine neputincioasa, pentru a fi completata are nevoie de concursul colectivitatii. Asociatia politica are rolul de a regla, imperativ, actiunea publica a carei manifestare, izolata ar face imposibila viata si perfectionarea ei. Statul este institutia investita cu aceasta comanda de a dirija satifacerea unor nevoi comune indivizibile.

3. Evidentiati obiectul de reglementare a dreptului financiar

In structura dreptului financiar s-au pastrat 2 componente de baza : cheltuielile si veniturile publice. Cheltuielile publice in structura dreptului financiar si-a pastrat insemnatatea, in ansamblul actelor financiare, dar sub aspect proceduralstabilirea felului si proportiei cheltuielilor statului, a ajuns subordonata procedurii aprobarii de parlament a bugetului anual de stat. Veniturile publice au evoluat, pastrind constant procedeiele traditionale ale impozitelor si taxelor completate dupa necesitati. Un alt element al obiectului de studiu il constituie bugetul de stat care este un act si un procedeu de coordonare a cheltuielilor cu veniturile, este un act adoptat de parlament. Imprumuturile de stat si externesunt determinate de cele mai multe ori de necesitatea completarii veniturilor publice ordinare, precum si de cea a constituirii unor resurse investitionale subordonate interesului public. Finantele organizatiilor internationale au fost recunoscute cuprinzind actele si operatiunile de formare, intrebuintare a fondurilor banesti necesare acestor organisme, care se disting de structura financiara interna a statelor contemporane.

4. Conceptualizati aspectele normelor dreptului financiar

Structura logico-juridica a normelor : ipoteza, dispozitia si sanctiunea. Ipoteza- previne conditiile sau imprejurarile in care trebuie sa se aplice dispozitiile cuprinse in aceste norme juridice. Dispozitia- prevede conduita subiectelor de drept vizare de aceste norme si pot fi : onerative, prohibitive si permisive. Sanctiunea- e reglementata dupa interesul de constituire conform legislatiei, a fondurilor banesti ale statului s.a colectivitati publice.

Aplicare in timp : e justificata de amualitatea exercitiului bugetar public.

Reglementarea juridico-financiara cuprinde normele :

Generale- cu aplicabilitate nedeterminata de timp. Speciale – de adoptare a fiecarui buget anual de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, emise de organul de stat.

Aplicarea in spatiu sunt guvernate de principiul teritorialităţii, în general, principiul teritorialităţii normelor financiare, fiind aplicabil asupra tuturor actelor şi operaţiunilor efectuate pe teritoriul Republicii Moldova. Acte legislativ normative :

a) legile; b)acordurile internationale; c) Hotaririle Parlamentului.

5. Evidentiati izvoarele dreptului financiar

Izvoarele dr. fin. sunt :

Legile fiind cele mai importante acte normative emise pentru domeniul financiar, datorita competentei parlamentului de a reglementa prin legi : administrarea, formarea, folosirea si controlul resurselor financiare ale statului, UAT si institutiilor publice. Conventiile internationale care sunt ratificate de Parlament si daca RM este parte la ele. Hotaririle parlamentului sunt acte normative ce prevad norme juridice pentru organizarea sistemica a dispozitiilor generale de specialitate financiara. Hotaririle Guvernului se emit pentru organizarea executarii legilor, prin ele instituindu-se norme juridice necesare pentru executarea dispozitiilor generale din legi cu specialitate financiara. Instructiunile, regulamentele, normele metodologice ale Ministerului Finantelor, prin ele se instituie norme juridice, care dezvolta cuprinsul dispozitiilor generale din legile de specialitate financiara.

6. Analizati actele si operatiunile financiare

Actele financiare –sunt manifestari de vointa care au scopul de a produce efecte juridice a caror realizare e garantata prin forta de constringere a statului in conditiile prevazute de normele juridice in vigoare. Cele mai multe acte financiare sunt facute de catre Ministerul Finantelor, organele financiare din UAT, CNAS si Casele Teritoriale. Operatiunile financiare sunt : de calcul a veniturilor si cheltuielilor org, ; de stat si institutii publice ; de plata si incasare a veniturilor publice ; de intocmire a inscrisurilor privind cheltuielile bugetare. Operatiunile financiare sunt efectuate de catre functionarii specializati contabil din organele de stat. Operatiunile financiare se deosebesc de actele financiare prin ceea ca nu produc prin ele insele efecte juridice, fiind denumite operatiuni financiar-tehnice. Insemnatatea lor se apreciaza datorita rolului lor si prin pregatirea, emiterea si executarea actelor juridice financiare.

Fisiere in arhiva (11):

 • 0 Denumirea.doc
 • 1.doc
 • 10.doc
 • 2.doc
 • 3.doc
 • 4.doc
 • 5.doc
 • 6.doc
 • 7.doc
 • 8.doc
 • 9.doc