Drept Financiar

Curs
7/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 27 în total
Cuvinte : 11387
Mărime: 32.37KB (arhivat)
Cost: Gratis
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Liviu Oprea

Extras din document

CAP.I – Finanate-aparitie, concept si dezvoltare

Finantele categorie sociala de natura economica

Aparitia si evolutia finantelor este strans legata de existenta unei organizari sociale si anume statul.

Oranduirea comunei primitive nu a cunoscut statul si intreaga activitate a comunitatii se desfasura prin intermediul unor relatii intre oameni, bazate pe incedere si respect.

Treptat, datorita diviziunilor sociale ale muncii s-a ajuns la cresterea productivitatii muncii, la sporirea productiei, la acumulari de bunuri si servicii si la inegalitati intre oameni. Din aceasta cauza, societatea s-a impartit in clase sociale. A aparut necesitatea unei organizari, a unei institutii care sa protejeze intesesele celor bogati de tenditele si manifestarile celor saraci. Aceasta institutie care s-a numit statul, trebuia sa dispuna in primul rand de un cadru normativ (legea). In al doilea rand trebuia sa dispuna de un cadru institutional (inchisoare) . In aceasta perioada de formare a statului, apare conceptul de norma juridica care a coexistat o vreme cu norma morala dar a fost diferita de aceasta.

Dreptul defineste norma juridica ca fiind o regula de conduita generala si impersonala care este stabilita sau recunoscuta de stat si pentru a carei respectare statul foloseste forta de constangere.

Particularitatea normei juridice se explica prin aceea ca exprimand vointa statului ea se aplica tuturor relatiilor sociale dand nastere astfel raporturilor juridice.

Institutiile publice si forta publica presupune pe langa accesoriile materiale si oameni, investiti cu autoritate publica si care din momentul in care au fost insarcinati cu aceasta autoritate publica au incetat sa mai participe la procesul de productie, devenind in acest fel din producatori, consumatori. Deaceea statul trebuie separat de societate in sfera relatiilor economice.

In toate comunitatile sociale in care au existat finantele, s-au manifestat in cadrul acestei relatii sociale specifice procurarii de resurse materiale necesare indeplinirii functiilor si sarcinilor statului. Aceste relatii sociale au un caracter economic intrucat resursele financiare necesare statului apar in procesul repartitiei produsului social si mai ales a venitului national.

Definitie: Finantele publice- relatiile sociale de natura economica care apar in procesul realizarii si repartizarii in forma baneasca a resurselor necesare statului pentru realizarea functiilor si sarcinilor sale.

Forma baneasca, nu intotdeauna s-a exprimat in forma baneasca ci in natura.

Finantele publice clasice si moderne

Notiunea de finante publice clasice e legata de liberalismul economic specific sfarsitului secolului XIX, inceputul secolului XX si se exprima prin aceea ca statul nu intervenea in activitatea economica lasand agentii economici sa-si manifeste liberi initiativa din doua motive: unu, se cosidera ca orice interventie a statului innabuse libera initiativa, doi, statul nici nu avea resursele necesare pentru a putea interveni in activitatea economica.

Statul se limita la functiile sale traditionale: aparare, ordine publica si reprezentare externa.

Cu timpul, dezvoltarea economica a facut sa apara dezechilibre economice la nivelul societatii. Unele intreprinderi au intrat in faliment, a aparut somajul, dezechilibre care trebuie sa-si gaseasca rezolvarea juridica si economica, motiv pentru care statul a trebuit sa intervina in dezvoltarea economica a societatii.

Interventia statului in economie tinde sa rentabilizeze unele intreprinderi, sa refaca unele echilibre in anumite domenii considerate strategice, sa reduca rata somajului, etc.

Pentru aceasta este necesar ca statul sa dipuna de resurse materiale in forma baneasca. Deaceea apare treptat modificarea conceptului din buget public de sarcini , in aceea de buget public de sarcini si resurse.

Acesta interventie a statului nu trebuie sa inlature libera initiativa sau sa se substituie liberei initiative, ci ea trebuie sa fie numai o corectare a dezechilibrelor economice.

Continutul economic al finantelor

Fondurile banesti necesare statului si autoritatilor publice se constituie pe seama PIB prin distribuirea si redistribuirea venitului national.

Constituirea acesor fonduri se face prin transferul de putere de cumparare de la diverse persoane fizice si juridice catre organele administratiei de stat centrale si locale. Utilizarea acestor fonduri se face in sens invers, prin transferarea puterii de cumparare de la autoritatile publice catre diverse persoane juridice. Au loc fluxuri de resurse banesti in dublu sens, catre si de la fondurile publice.

In conditiile existentei productiei de marfuri si a actiunii legii valorii, repartitia celei mai mari parti a PIB in economia nationala se face prin intermediul banilor iar finantele imbraca forma baneasca.

Nu toate relatiile banesti care apar in procesul repartitiei si circulatiei PIB sunt in acelasi timp si relatii financiare sub forma finantelor publice. Sfera finantelor publice e mai ingusta decat cea a relatiilor banesti intrucat cuprinde numai relatiile banesti care exprima un transfer de putere de cumparare, nu si cele care exprima o schimbare a formelor valorii.

Transferul de putere de cumparare se face fara contra-prestatie in timp ce schimbarea formelor valorii se realizeaza prin actul de vanzare-cumparare.

Relatiile financiare apar astfel ca urmare a transferului de putere de cumparare catre fondurile ce se constituie la dispozitia statului sau de la acestea catre diversi beneficiari prin intermediul banilor, fara echivalent si cu titlu nerambursabil.

Preview document

Drept Financiar - Pagina 1
Drept Financiar - Pagina 2
Drept Financiar - Pagina 3
Drept Financiar - Pagina 4
Drept Financiar - Pagina 5
Drept Financiar - Pagina 6
Drept Financiar - Pagina 7
Drept Financiar - Pagina 8
Drept Financiar - Pagina 9
Drept Financiar - Pagina 10
Drept Financiar - Pagina 11
Drept Financiar - Pagina 12
Drept Financiar - Pagina 13
Drept Financiar - Pagina 14
Drept Financiar - Pagina 15
Drept Financiar - Pagina 16
Drept Financiar - Pagina 17
Drept Financiar - Pagina 18
Drept Financiar - Pagina 19
Drept Financiar - Pagina 20
Drept Financiar - Pagina 21
Drept Financiar - Pagina 22
Drept Financiar - Pagina 23
Drept Financiar - Pagina 24
Drept Financiar - Pagina 25

Conținut arhivă zip

  • Drept Penal.doc

Alții au mai descărcat și

Penal General

INFRACTIUNEA a. Notiuni generale :Dreptul penal are trei institutii juridice : . infractiunea ;. raspunderea penala ; . sanctiunea. Între cele...

Procedura Emiterii Actului Administrativ

PROCEDURA EMITERII ACTULUI ADMINISTRATIV Înca din primele lucrari de drept administrativ din secolul al XIX-lea s-a impus teza dupa care...

Drept Penal

Dreptul penal reprezinta un ansamblu de norme juridice care reglementeaza relatiile de aparare sociala prin incriminarea ca infractiuni a faptelor...

Elemente de Drept Penal

Curs 1 Dreptul penal este o ramură a dreptului public. Dreptul public - drept constituţional - drept penal - drept administrativ Dreptul...

Drept Constituțional

SOCIETATE, STAT, DREPT, POLITICĂ ŞI MORALĂ Aceste noţiuni, larg cunoscute şi răspândite în accepţiunea lor comună, au nevoie de precizări din...

Drept Roman

NOŢIUNI INTRODUCTIVE I. Caracterizare generală a dreptului roman 1. Definiţia dreptului roman Dreptul, în sensul general şi totodată tehnic al...

Filosofia Dreptului

I. Originea si natura filosofiei 1. Necesitatea filosofarii si perenitatea filosofiei - Cuvantul “filosofie”, etimologic, provine din greaca...

Legislatia Privatizarii

DR. PRIV. Curs 1 Curs introductiv Potrivit art. 134, alin. 1 din Constituţia Rom., economia României e o economie de piaţă bazată pe libera...

Ai nevoie de altceva?