Drept Financiar

Curs
7/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 4 în total
Cuvinte : 1160
Mărime: 9.53KB (arhivat)
Cost: Gratis

Extras din document

1. Principiile impunerii

Impunerea reprezinta procesul complex de stabilirea a impozitului ce revine in sarcina unei prsoane fizice sau juridice. Aceasta reprezinta o latura de ordin tehnic si una de ordin politic.

Latura de ordin tehnic cuprinde metode, tehnici folosite pt determinarea cuantumului impozitului in raport cu marimea obiectului impozabil.

Sub aspect politic fiecare impozit trebuie sa raspunda unor cerinte, unor principii care sunt urmatoarele:

a. Justiţia impunerii – consta in aceea ca platitorii trebuie sa contribuie cu impozite in raport cu veniturile pe care le realizeaza.

b. Echitate sociala – presupune dreptate, justitie sociala, in repartizarea sarcinilor fiscale pe clase si categorii sociale in functie de veniturile realizate si de avere cu stabilirea unui minim de venit neimpozabil.

c. Certitudinea impunerii – potrivit careia marimea impozitelor datorate statului de fiecare persoana trebuie sa fie certa, modalitatile de plata si sumele de plata sa fie clare pt fiecare platitor.

d. Comoditatea perceperii impozitelor – presupune ca impozitele sa fie percepute la termene si dupa o procedura cat mai convenabila pt platitor.

e. Randamentul impozitelor – ceea ce inseamna ca sitemul fiscal trebuie sa faca posibila incasarea impozitelor cu cheltuieli cat mai mici si in acelasi timp sa fie cat mai acceptabil pt platitor.

f. Unicitatea impunerii – presupune ca un venit impozabil sa fie impus o singura data si cu un singur impozit.

g. Stabilitatea impozitelor – consta in mentinerea la acelasi nivel a randamentului lor in toate fazele ciclului economic adica impozitele nu trebuie sa scada si nici sa creasca in functie de prodictie si de venituri.

h. Elasticitatea impozitelor – presupune adaptarea acestora in functie de cerintele bugetare, respectiv sa poata fi majorate sau comunicate in finctie de cheltuielile bugetare.

i. Proportionalitatea impunerii - presupune cresterea cotei de impozit si a impozitului pe masura cresterii venitului impozabil.

2. Principiile taxelor:

a. Unicitatea taxarii consta in aceea ca taxa se datoreaza o singura data pt unul si acelasi serviciu.

b. Raspunderea pt neindeplinirea obligatiei de plata revine functionarului si nu debitorului.

c. Actele netaxate sunt nule.

d. Taxele sunt anticipative datorandu-se si achitandu-se in momentul solicitarii serviciului.

Categorii de impozite si de contribuabili

Evoluţia fiscala din fiecare tara conduce la modificări in ceea ce priveşte categoriile de impozite si taxe, cuantumul lor, precum si modul de aşezare si percepere .Ţinând seama de marea diversitate de forme pe care le-au avut si le au impozitele si taxele in diferitele etape istorice ale tarii, ele pot fi grupate in functie de mai multe criterii:

1. in functie de forma in care se obtin de catre stat avem:

a. impozite in natura – avand forma prestatiilor sau darilor in natura, fiind specifice in oranduirile sclavagista si feudala.

b. Impozite pecuniare – imbraca forma baneasca de percepere si le intalnim sporadic in oranduirile sclavagista si feudala dar devin preponderente in capitalism odata cu extinderea relatiilor marfa – bani.

2. in functie de obiectivul impunerii, impozitul si taxele pot fi impartite in urmatoarele categorii:

a. impozite si taxe pe avere cum sunt spre exemplu impozitul pe cladiri si taxele pe terenuri.

b. Impozitul si taxele pe venit care se stabilesc si se percept asupra contribuabililor. Aceste impozite si taxe se realizeaza sub forma impozitului din salarii si impozitul pe profit.

c. Impozitele sau taxele pe cheltuieli pt limiterea sau franarea unor cheltuieli.

3. dupa modul de percepere distingem cea mai importanta grupare a impozitelor si taxelor, atat din punct de vedere teoretic cat si practic. Aceste impozite sunt:

I. impozite directe care se percep periodic, direct si nominal de la persoanele fizice si juridice pe baza venitului constatat sau asupra valorilor bunurilor ce le apartin (impozitul pe cladiri, pe profit, pe salarii)

Impozitele directe in functie de criteriile ce stau la baza asezarii si incasarii lor pot fi:

a. impozite reale sau obiective ori pe produs sunt stabilite asupra unor obiecte materiale (case, terenuri), asupra produsului, asupra obiectului impozabil fara a se avea in vedere situatia persoanei, a contribuabilului.

b. Impozitele personale sau subiecteve au in vedere in principal persoana, contribuabilul in conexiune cu venituriel sau cu averea sa.

Preview document

Drept Financiar - Pagina 1
Drept Financiar - Pagina 2
Drept Financiar - Pagina 3
Drept Financiar - Pagina 4

Conținut arhivă zip

  • Drept Financiar.doc

Alții au mai descărcat și

Teoria Generala a Dreptului

NOŢIUNI GENERALE DESPRE DREPT 1.1. Sistemul ştiinţelor juridice 1.1.1. Noţiuni introductive Ştiinţa este un sistem de cunoştinţe despre...

Doctrine și Instituții Politice

OBIECTIVE Noţiunile şi cunoştinţele pe care le conferă cursul se înscriu atât în sfera de preocupări educaţionale, cât şi în orizontul creării...

Drept Financiar

Consideratii introductive Satisfacerea nevoilor colective ale oricarei societati impune realizarea unor venituri publice. Statul pentru a-si...

Drept Financiar

Sisteme fiscale europene Impozitele si taxele cele mai utilizate sunt: • Impozitul pe venit-profitul societatii -profitul persoanelor fizice •...

Drept Financiar - Procedura Fiscala

In capitolul de fata vom trata aspecte legate de identificarea contribuabilului, declararea veniturilor si constatarea masei impozabile, modul de...

Criminologie

MODULUI 1 CRIMINOLOGIA – STIINTĂ PLURII SI INTERDISCIPLINARĂ OBIECTIVE DE ÎNVĂTAT: − criminologia – acceptii conceptuale si obiect de studiu;...

Dreptul Comunitar al Afacerilor

I. PRELIMINARII După cel de-al doilea război mondial, 6 state europene s-au grupat în 3 comunităţi: prima comunitate instituită a fost CECO,...

Drept Roman Privat

ARGUMENTUM UTILITATEA STUDIERII DREPTULUI PRIVAT RĂMÂN __________________________________________________ Dreptul privat roman constituie ramura...

Ai nevoie de altceva?