Drept Financiar

Curs
7/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 8153
Mărime: 31.00KB (arhivat)
Cost: Gratis

Extras din document

Obiectul – cuprinde un ansamblu de norme juridice, norme elaborate si editate de catre stat, norme care reglementeaza o anumita categorie de relatii sociale.

Relatiile reglementate de normele dreptului financiar sunt relatii financiare.

Relatiile financiare

–sunt relatii sociale formate de oameni organizate in societate

-presupun un proces de redistribuire de resurse banesti in favoarea statului, in favoare detinatorilor de autoritate publica

-fac parte din categoria relatiilor banesti- ele se deruleaza prin intermediul banilor ca mijloc de schimb

- nu toate relatiile banesti sunt si relatii financiare.

Nu toate operatiile de schimb imbraca forma operatiunilor finanaciare.Numai acele operatiuni banesti care presupune un proces de redistribuire de resurse, de venit national in favoarea detinatorilor de putere publica sunt relatii financiare.

Atunci cand platim o factura platim o contra prestatie nu e relatie financiara.

Cand platim impozit, o contributie la un fond public, este un proces de redistribuire, care nu presupune o contraprestatie irecta, imediata, este o relatie financiara.

Relatia financiara se deruleaza prin intermediul banilor, dar sunt doar o parte a relatiei a relatiei banesti.

Necesitatea aparitiei relatiilor financiare ca instrument de constituire a fonsurilor publice a aparut odata cu organizarea societatilor in state odata cu nevoia existentei si utilizarii unor resurse ale societatii pentru prestarea de servicii membrilor acesteia, nevoile de aparare, dar si alte realizari de edificii publice, educatie, sanatate, etc.

Acest proces de redistribuire este organizat si condus de catre stat prin intermediul dreptului, prin elaborarea de catre acesta de norme juridice care sa stabileasca conditia e constituire si utilizare a fonurilor publice.

Din perspectiva stiintifica relatiile financiare fac obiect de studiu pentru mai multe stiinte, astfel dimensiunea economica a relatiilor financiare, politicile financiare si manifestarea acestora sunt obiect de studiu al finantelor publice.

Dreptul din punct de vedere stiintific are ca obiect studiul normelor juridice si al principiilor care guverneaza relatiile financiare

CAPITOLELE STUDIATE

- Sistemul si structura financiara

- Dreptul financiar ca ramura a sistemului dreptului

- Bugetul public. Principiile si mecanismele de construire si utilizare a bugetului public

- Dreptul fiscal. Raportul juridic e drept fiscal.Premisele si elemetele sale. Modalitati e stingere a raportului(executarea silita)

- Cintenciosul fiscal. Modalitati de solutionare a litigiilor generate de actele administrativ fiscale

- Raspunderea juridica generata de incalcarea normelor dreptului financiar.

SISTEMUL FINANCIAR

Relatiile financiare presupune in structura lor existenta a 2 componenete de baza:

- veniturile publice

- cheltuielile publice

ele dau continutul fonurilor publice

Finantele publice pot fi intelese intr-o dubla acceptiune: - I -sense material

- II- sens formal

I- prin finante publice intelegem o activitate sociala in cadrul careia se constituie, se administreaza, se utilizeaza si se controleaza utilizarea resurselor financiare publice.

II- prin finante publice intelegem un sistem e organizare alcatuit din entitati publice prin care se deruleaza activitatea finantelor publice.

In Romania in sistemul constitutional actual, sistemul finantelor publice din punct de vedere formal cuprinde doua sub sisteme:

a) sistemul finantelor publice nationale (statale)

b) sistemul finantelor publice locale

Sistemului finantelor publice ii corespunde sistemul aministratiei romanesti:

a)-cuprinde din punct de vedere formal entitati subiecte de drept, prin care isi exercita atributele, cum ar fi : GUVERNUL Romaniei, MINISTERUL Finantelor Publice.

MFP este cel ce exercita prerogativele executivului, rolul sau fiind cel de coordonare metodologica si practic a procesului de derulare a activitaii fiscale

MFP deschide creditele bugetare, aproba modificarea acestuia, repartizarea pe semestre a creditelor bugetare, are rol important in derularea utilizarii fondurilor publice.

CURTEA de CONTURI –calificata ca o autoritate administrativa autonoma, este investita cu competenta de a controla felul in care se utilizeaza fondurile publice de catre beneficiarii acestora. Controlul curtii verifica legalitatea folosrii fonduli public precum si performantele acestui proces.

-are 2 competente (paliere) – palier central (Guv. MFP, Curtea de Conturi)

- palier teritorial (unitati deconcentrate ale structurilor de la palierul central, astfel Prefectul si institutia sa, investit cu prerogative si in materie financiara, Directiile judetene ale finantelor publice, ca structuri deconcentrate in teritoriu apartinand MFP, au la randul lor elemente de deconcentrare, servicii organizate in comune sau orase apartinand judetului respectiv.

Desfasoara din punct de vedere material activitatile din competenta MFP la nivelul circumscriptiei administrative pe care judetul respectiv o reprezinta.

B )Exista componente structurale competente in materia finantelor publice care apartin celui e al doile sunbsistem al administratiei publice.

Pentru utilizarea fondurilor publice administratiile juetene, orasenesti, comunale isi creeaza compartimente de specialitate, investite cu astfel de competente.

Preview document

Drept Financiar - Pagina 1
Drept Financiar - Pagina 2
Drept Financiar - Pagina 3
Drept Financiar - Pagina 4
Drept Financiar - Pagina 5
Drept Financiar - Pagina 6
Drept Financiar - Pagina 7
Drept Financiar - Pagina 8
Drept Financiar - Pagina 9
Drept Financiar - Pagina 10
Drept Financiar - Pagina 11
Drept Financiar - Pagina 12
Drept Financiar - Pagina 13
Drept Financiar - Pagina 14
Drept Financiar - Pagina 15
Drept Financiar - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Drept Financiar.doc

Alții au mai descărcat și

Drept Financiar

I. NOŢIUNI GENERALE 1. Noţiunea şi obiectul de studiu al dreptului finanţelor publice Dreptul financiar public reprezintă ansamblul normelor...

Drept Financiar

1. finante publice -definitie si caracteristici Finantele publice : exprima relatii economice de repartizare a venitului national (a PIB)...

Teoria Generala a Dreptului

NOŢIUNI GENERALE DESPRE DREPT 1.1. Sistemul ştiinţelor juridice 1.1.1. Noţiuni introductive Ştiinţa este un sistem de cunoştinţe despre...

Doctrine și Instituții Politice

OBIECTIVE Noţiunile şi cunoştinţele pe care le conferă cursul se înscriu atât în sfera de preocupări educaţionale, cât şi în orizontul creării...

Drept Financiar

Consideratii introductive Satisfacerea nevoilor colective ale oricarei societati impune realizarea unor venituri publice. Statul pentru a-si...

Drept Financiar

1. Principiile impunerii Impunerea reprezinta procesul complex de stabilirea a impozitului ce revine in sarcina unei prsoane fizice sau juridice....

Drept Financiar

Sisteme fiscale europene Impozitele si taxele cele mai utilizate sunt: • Impozitul pe venit-profitul societatii -profitul persoanelor fizice •...

Drept Financiar - Procedura Fiscala

In capitolul de fata vom trata aspecte legate de identificarea contribuabilului, declararea veniturilor si constatarea masei impozabile, modul de...

Ai nevoie de altceva?