Drept Financiar și Fiscal

Curs
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 2558
Mărime: 19.83KB (arhivat)
Cost: Gratis

Extras din document

1.Executarea silita a bunurilor mobile.

Constituie regula in mat.executariii silite de la care sunt exceptate bunurile necesare vietii si muncii debitorului si familiei sale, bunuri care ervesc la formarea profesionala, bunurile de uz casnic.

Procedura urmaririi silite a bunurilor mobile cuprinde:

-somatia de plata

-identificarea bunurilor urmaribile

-aplicarea sechestrului

-valorificarea bunurilor mobile sechestrate

-recuperarea creantelor fiscal pt care s`a inceput executarea silita

Organu de executare competenta e cel in a carui raza teritoriala domiciliaza debitorul si in evident caruia este inscrisa creanta de recuperate.

La randul sau debit are dr de a formula contestatia de executare.

2.Subiectele raportului juridic fiscal.

Subiectele raportului juridic fiscal sunt: statul, unitatile administativ teritoriale, contribuabilul si alte personae care dobandesc drepturi si obligatii in cadrul acestui raport fiscal.

Statul atunci cand este parte intr`un astfel de raport este reprezentat intotdeauna de ministerul finantelor publice prin ANAF(Agentia Nationala de Administrare Fiscala) si unitatiile sale teritoriale(denumite generic organe fiscal).

Unitatile administrative teritoriale sunt reprezentate de autoritatiile adm.publice locale si de compartimentele de specialitate, dar numai in limita atributilor delegate de catre autoritatile respective.

Contribuabilul este orice pers fizica sau juridical sau orive alta entitate care datoreaza impozite, taxe , contributii si alte sume bugetului general consolidate in conditiile prevazute de lege.

In relatia cu organelle fiscale contribuabilul poate fi rep prin imputerniciti, limitele reprezentare fiind stabilite prin imputernicire sau lege. In lipsa unui imputernicit sau in cazul in care contribuabilul este absent sau domicile fiscal ii este necunoscut, organul fiscal va solicita Instantei Judecatoreti competente numirea unui curator fiscal.

3.T.V.A – operatiuni impozabile.

1.Livrarea de bunuri este orice transfer al dr de proprietate asupra bunurilor de la proprietar catre o alta pers, direct sau prin pers care actioneaza in numele acestuia.Nu constituie livrarea de bunuri, bunurile acordate ca ajutoare umanitare, bunurile acordate in cazul sponsorizarii, bunurile degradate calitativ, bunurile perisabile.

2. Prestarea de servicii este orice operatiune care nu contituie livrare de bunuri( inchirierea de bunuri, transmiterea folosintei bunurilor in cadrul unui contract de leasing, intermedierea efectelor de comisionari)

3.Schimbul de bunri sau servicii. Operatiuniile privind schimbul de bunuri au efectul a 2 livrari separate. In cazul transferului dr de proprietate asuprea unui bun catre 2 sau mai multi contribuabili prin intermediul mai multor tranzactii, fiecare operatiune este considerate o livrare separate fiind impozitat in mor distinct, chiar daca bunul respective este transferat direct beneficiarului final.

4.Inspectia fiscala:definitie, obiect.

Este activitatea specializata desfasurata de organelle fiscal competente pt verificarea indeplinirii de catre contribuabil ca subiecte passive ale raportului de dr procesual fiscal, a obligatiilor ce le revin in cadrul acestor raporturi.

Obiectul inspectiei fiscal il constituie verificarea bazei de impunere, legalitatii si conformitatii declaratiilor fiscal, corectitudinii si exactitatii indeplinirii ogligatiilor de catre contribuabil, respectarii prevederiilor legislatiei fiscal si contabile, stabilirea diferentelor de plata precum si a accesorilor acestora.

Preview document

Drept Financiar și Fiscal - Pagina 1
Drept Financiar și Fiscal - Pagina 2
Drept Financiar și Fiscal - Pagina 3
Drept Financiar și Fiscal - Pagina 4
Drept Financiar și Fiscal - Pagina 5
Drept Financiar și Fiscal - Pagina 6
Drept Financiar și Fiscal - Pagina 7
Drept Financiar și Fiscal - Pagina 8
Drept Financiar și Fiscal - Pagina 9
Drept Financiar și Fiscal - Pagina 10
Drept Financiar și Fiscal - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Drept Financiar si Fiscal.doc

Alții au mai descărcat și

Drept Financiar și Fiscal

Etapele bugetare 1. elaborarea sau intocmirea bugetului de stat-sarcina elaborarii acestui proiect ii revine puterii executive nu exista derogari...

Dreptul muncii

I. Izvoarele dreptului muncii Izvoarele dreptului muncii sunt clasificate în: - izvoare generale (comune oricărei ramuri de drept); -...

Curs Criminologie

OBIECTUL CERCETARII CRIMINOLOGICE In sens etimologic cuvantul criminologie este compus din 2 cuvinte grecesti: crimen, care inseamna acuzatie,...

Drept Financiar și Fiscal

Sistemul veniturilor fiscale Taxe si impozite Impozitele Sunte prelevari banesti obligatoii catre stat cu tiltlu nerambursabil si fara...

Drept Financiar Fiscal

CAP. I - MONEDA ŞI INSTRUMENTELE MONETARE DREPT FINANCIAR ŞI FISCAL _______________________________ _ _ 1 Secţiunea I Evoluţia, categoriile şi...

Inspectia Fiscală

Inspectia fiscala se exercita exclusiv, nemijlocit si neîngradit prin Agentia Nationala de Administrare Fiscala sau, dupa caz, de compartimentele...

Drept Financiar și Fiscal

CURSUL 1 Relaţiile financiare. Sistemul financiar. Dreptul financiar-ramură a sistemului de drept. Relaţiile financiare se definesc ca ansamblu...

Suportul de Curs la Limba Engleza

Theme: 1. The court system I. Text: Duncan Ritchie, a barrister, is talking to a visiting group of young European lawyers. “Both criminal and...

Ai nevoie de altceva?