Drept Fiscal

Curs
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 44 în total
Cuvinte : 16416
Mărime: 65.53KB (arhivat)
Cost: Gratis
Universitatea Bucuresti, Facultatea de Drept

Extras din document

Introducere in dreptul fiscal

Dreptul fiscal= ramura a dr.public care cuprinde un ansamblu de norme care reglementeaza acele aspecte legate de V pub.care privesc in principal impozitele si taxele in relatie directa cu platitorii acestora.

Administrarea impozitelor, taxelor, contributiilor si a oricaror altor sume datorate la buget la un moment dat se realizeaza cu respectarea dispozitiilor Codului fiscal (Cf), Codului de procedura fiscala (Cpf) si a reglementarilor date in aplicarea acestora.

Cpf constituie procedura de drept comun pentru administrarea impozitelor, taxelor, contributiilor si altor sume datorate la buget. E de retinut ca acolo unde Cpf nu dispune, sunt aplicabile dispozitiile C.proc.civ.

Aplicarea unitara la nivelul intregii tari a Cpf si Cf e asigurata de Comisia Fiscala Centrala.

Aceasta are dreptul de a emite decizii privind aplicarea unitara a acestor acte normative. Deciziile au forta obligatorie pentru functionarii organelor fiscale.

Raportul juridic fiscal

Cpf face o distinctie intre continutul raportului de drept procesual fiscal si continutul raportului de drept material fiscal.

Raportul de drept material fiscal se refera la acele relatii sociale care sunt reglementate de norme din care rezulta creanta fiscala, continutul creantei fiscale si cuantumul creantei fiscale.

Raportul de drept procesual fiscal se refera la relatiile sociale reglementate de norme juridice din care rezulta dr. si oblig.partilor in legatura cu stabilirea, exercitarea si stingerea dr.si oblig.specifice raporturilor de drept material fiscal.

Cpf ne detaliaza subiectele raportului jur.fiscal:

- statul

- unitatile adm.-teritoriale

- contribuabilii

Acestea sunt subiecte sui generis.

Mai pot dobandi calitatea de subiecte si alte persoane care la un moment dat dobandesc dr.si oblig.in cadrul rap.jur.fiscal.

In Cpf este reglementat ANAF.

Contribuabilul poate actiona in nume propriu sau poate fi reprezentat printr-un imputernicit.

Aspecte generale privind sistemul fiscal

Sistemul fiscal este alcatuit din ansamblul impozitelor, taxelor si a altor contributii prelevate de la pers.fiz., pers.jur. si entitatile fara personalitate juridica si destinate alimentarii bugetului public.

Sistemul fiscal cuprinde o totalitate de impozite, taxe, contributii, varsaminte si alte categorii similare care sunt concepute sa greveze V intregii societati.

S-a dovedit in practica faptul ca pt.o buna functionare a unei economii e necesara stabilitatea sist.fiscal.

Modificarile frecvente operate in cadrul sistemului fiscal al unui stat au drept efect dificultatea cunoasterii si aplicarii unitare a dispozitiilor fiscale precum si neincrederea investitorilor.

Dupa 1989 s-a demarat un proces de reglementare a unui sist.fiscal specific unui stat in tranzitie catre economia de piata.

La nivelul anului 1990 aveam ca situatie curenta economie planificata si toate parghiile statului interventionist centralizat.

Din pacate, persoanele care au decis modificari structurale si-n sistemul fiscal din’90 proveneau tot din Partidul Comunist si aveau cunoasterea economiei centralizate. Procesul a fost lent, de multe ori neinspirat si s-a derulat prost.

S-a incercat instituirea unui sistem coerent, echitabil si eficient, dar doar la nivel declarativ.

S-au creat premisele legislative necesare derularii procesului de privatizare, desfasurarilor activitatii bazate pe libera initiativa, au fost atrase investitii straine si s-a incercat si reusit o reducere a propr.pub. si incurajarea dezvoltarii propr.private.

Un moment important a constat in decizia de a introduce TVA, impozit indirect, initial cu cota de 22%, cu anumite exceptii temporare la anumite produse alimentare.

Pentru buget a fost o masura eficienta deoarece TVA este un impozit care atinge toate transferurile de propr.si prestarile de servicii.

Pentru cetateanul de rand masura a fost dura pt.ca s-a introdus f.devreme si pentru ca TVA afecteaza patrimoniul consumatorului final.

Ca o caracteristica generala a abordarii impozitelor, pana in 2005 impozitul pe profit era 25%, iar impozitul pe V in transe procentuale progresive si ajungea pana la 40%.

In perioada 1990-1997 au fost elaborate si emise succesiv acte normative de atragere a investitorilor straini. Inca din start s-a observat diferentierea fata de capitalul autohton in sensul ca anumite facilitati erau destinate doar investitorilor straini.

Chiar daca s-au emis aceste reglementari, ele nu au fost lasate destul timp in vigoare pentru a profita.

In zona reglementarilor valutare s-au mentinut restrictiile atata timp cat UE nu ne-a obligat sa le retragem. Pt.perioada 1990-1998 -> lipsa de convertibilitate a monedei, restrictiile valutare si repatrierea de valuta.

Intre 1998-2005, 2006 s-a renuntat succesiv la restrictiile valutare. Abia in 2007 Romania a finalizat procesul de inlaturare a restrictiilor valutare.

Intre 1990-1995 au fost gandite niste mecanisme de privatizare care se aplicau anumitor paturi sociale si care presupuneau emiterea unor titluri de valoare (ex. Metoda MEBO de privatizare).

S-au dat titluri unor persoane fara o minima intelegere a fenomenului economic si in lipsa pietei de tranzactionare. Primele reglementari in materie de bursa s-au dat la inceputul lui 97, piata bursiera a inceput sa functioneze dupa 98. Chiar si in 2007 e modesta piata bursiera.

Diferente mari la impozitare pana in 2005.

In 2005- restructurarea sist.fiscal si introducerea cotei unice-16% la impozitul pe profit, 16% la impozitul pe V.

Corelat cu liberalizarea pietei valutare si cu iminenta aderarii la UE, mediul de afaceri romanesc a devenit atractiv.

Fiscalitate= sist.de percepere al impozitelor si taxelor necesare realizarii functiilor statului.

Nivelul fiscalitatii e reprezentat de acea parte din PIB care este prelevata pe calea impozitului.

Marimea prelevarii intr-o economie e determinata de anumiti factori:

- ponderea sectorului public

- nivelul cotelor de impozitare

- proportiile evaziunii fiscale

- dimensiunile nevoilor bugetare

Structura fiscalitatii e data de diversitatea de impozite si taxe si de raportul intre impozitele directe si impozitele indirecte.

Istoria a dovedit faptul ca o societate libera poate exista numai in cadrul unui sistem bazat pe proprietate privata si economie de piata.

Astfel de sisteme sunt construite cu respectarea unor principii ale fiscalitatii a caror incalcare are drept efect imediat evaziunea si frauda fiscala, inflatia si deteriorarea competivitatii.

Preview document

Drept Fiscal - Pagina 1
Drept Fiscal - Pagina 2
Drept Fiscal - Pagina 3
Drept Fiscal - Pagina 4
Drept Fiscal - Pagina 5
Drept Fiscal - Pagina 6
Drept Fiscal - Pagina 7
Drept Fiscal - Pagina 8
Drept Fiscal - Pagina 9
Drept Fiscal - Pagina 10
Drept Fiscal - Pagina 11
Drept Fiscal - Pagina 12
Drept Fiscal - Pagina 13
Drept Fiscal - Pagina 14
Drept Fiscal - Pagina 15
Drept Fiscal - Pagina 16
Drept Fiscal - Pagina 17
Drept Fiscal - Pagina 18
Drept Fiscal - Pagina 19
Drept Fiscal - Pagina 20
Drept Fiscal - Pagina 21
Drept Fiscal - Pagina 22
Drept Fiscal - Pagina 23
Drept Fiscal - Pagina 24
Drept Fiscal - Pagina 25
Drept Fiscal - Pagina 26
Drept Fiscal - Pagina 27
Drept Fiscal - Pagina 28
Drept Fiscal - Pagina 29
Drept Fiscal - Pagina 30
Drept Fiscal - Pagina 31
Drept Fiscal - Pagina 32
Drept Fiscal - Pagina 33
Drept Fiscal - Pagina 34
Drept Fiscal - Pagina 35
Drept Fiscal - Pagina 36
Drept Fiscal - Pagina 37
Drept Fiscal - Pagina 38
Drept Fiscal - Pagina 39
Drept Fiscal - Pagina 40
Drept Fiscal - Pagina 41
Drept Fiscal - Pagina 42
Drept Fiscal - Pagina 43
Drept Fiscal - Pagina 44

Conținut arhivă zip

  • Drept Fiscal.doc

Alții au mai descărcat și

Politica de Concurenta in Cadrul Uniunii Europene

Introducere Politica Uniunii Europene în domeniul concurenţei este una de capătâi deoarece ea reglementează piaţa liberă, iar tratatele comunitare...

Functia si Functionarul Public din Perspectiva Europeana

CAPITOLUL I NOŢIUNI GENERALE PRIVIND FUNCŢIA PUBLICĂ EUROPEANĂ ŞI FUNCŢIONARUL PUBLIC EUROPEAN 1.1 Fundamentarea noţiunilor În cadrul...

Achizitii Intracomunitare de Bunuri

Introducere Aderarea Romaniei la UE implica obligatia de a aplica aceleasi reguli ca si celelalte state membre, TVA fiind un impozit care trebuie...

Evitarea Dublei Impozitări

CAPITOLUL I FENOMENUL SI CONCEPTUL DE DUBLĂ IMPUNERE 1. Fenomenul de dublă impunere Raporturile ce se nasc intre stat si individ sunt diferite:...

Obligatia Fiscala - Notiune, Forme, Principii

CAPITOLUL I NOTIUNEA DE FISCALITATE Organizarea, conceperea şi funcţionarea fiscalitatii conduce la mutaţii în viaţa socială, economică şi...

Natura Juridică a Titlurilor de Creanță Fiscală

Continutul fundamental al raportului juridic îl constituie obligatia stabilita unilateral de catre stat în sarcina persoanelor fizice si juridice,...

Codul de Procedură Fiscală al României

TITLUL I Dispozitii generale CAPITOLUL I Domeniul de aplicare a Codului de procedura fiscala ARTICOLUL 1 Sfera de aplicare a Codului de...

Executarea Silita a Creantelor Fiscale

I CONSIDERAŢII GENERALE Executarea silită reprezinta procedura prin mijlocirea căreia cre¬ditorul, titular al dreptului recunoscut printr o...

Ai nevoie de altceva?