Extras din document
CAPITOLUL I
NOTIUNEA SI TRÍSÍTURILE CARACTERISTICE ALE DREPTULUI INTERNATIONAL
1. OBIECTUL DE REGLEMENTARE AL DREPTULUI INTERNATIONAL PUBLIC
În realitatea vietii sociale oamenii intra în diferite raporturi, potrivit pozitiei pe care o detin în cadrul organismului social si potrivit intereselor proprii.În calitatea lor de cetateni ei trebuie sa-si desfasoare aceste raporturi în conformitate cu normele de conduita sociala în cadrul carora normele juridice stabilite de organele abilitate ale statului ocupa un loc central, dreptul având un important rol normativ regulator al raporturilor sociale.
Daca în cadrul intern al unui stat situatia se prezinta relativ simplu, statul ca putere unica având dreptul de a edicta normele de conduita ale cetatenilor sai, a caror aplicare se asigura la nevoie prin forta de constrângere de care dispune, problema raporturilor dintre diferitele entitati ale societatii internationale se pune în termeni relativ diferiti.
În viata internationala nu exista un organ suprem, deasupra statelor, ca principale entitati ale societatii internationale, care sa stabileasca reguli obligatorii carora statele si cetatenii acestora sa li se supuna. Raporturile dintre state, dupa cum spunea si marele jurist si diplomat român Nicolae Titulescu, sunt raporturi de coordonare, si nu de subordonare.
Situatia se explica prin existenta, din punct de vedere juridic, a suveranitatii statelor, potrivit careia acestea nu se supun în raporturile dintre ele unei autoritati superioare.Statele stabilesc însa, în cadrul cooperarii dintre ele, principii, norme si structuri institutionale în diferite domenii, ca expresie a solidaritatii si intereselor lor comune.
Dezvoltarea politica, economica si sociala a societatii umane, constituirea de state centralizate au pus înca în antichitate problema existentei unor reguli care sa guverneze relatiile dintre state, sa stabileasca bazele relatiilor dintre ele si limitele în care acestea pot actiona.
Asemenea reguli au aparut de-a lungul istoriei în procesul de coexistenta dintre diferite state si s-au dezvoltat concomitent cu evolutia generala a societatii, care a determinat o tot mai mare complexitate a relatiilor dintre state, nevoia unor contacte tot mai frecvente între acestea, probleme tot mai complicate de rezolvat.
Astfel se face ca, spre deosebire de dreptul intern, care reglementeaza relatiile sociale în cadrul statelor, obiectul dreptului international îl formeaza în principal relatiile dintre state, care reprezinta domeniul cel mai cuprinzator al relatiilor internationale.
Inspirându-se în general din dreptul intern al statelor, unde diferitele ramuri ale sale au ca obiect instituirea ori sanctionarea unui sistem de raporturi corespunzatoare nevoilor sociale la un moment dat, dreptul international public raspunde nevoii de a reglementa relatiile dintre state si de a satisface nevoile comune ale membrilor societatii internationale.Dar cum orice drept reprezinta o reflectare a societatii care i-a dat nastere, tot astfel si dreptul international public constituie acel ansamblu de norme juridice care guverneaza functionarea societatii internationale.
Nu toate relatiile internationale formeaza,însa, obiectul de reglementare al dreptului internationale public. Pot exista, astfel, relatii politice care sa nu fi dobândit un caracter juridic, negasindu-si înca o expresie în norme de drept international elaborate din acordul dintre state, dupa cum statele pot sa participe la relatii internationale cu caracter juridic nu în calitate de purtatoare ale puterii de stat, ci ca subiecte de drept civil (în contracte, de exemplu, pe care sa le încheie cu persoane fizice în deplina egalitate, cu drepturi si obligatii corelative).
Se poate face astfel o distinctie între:
-relatiile internationale, care pot avea caracter politic, juridic, economic, cultural, sportiv etc.;
-relatiile juridice internationale, prin care partile stabilesc obligatii si drepturi reciproce, care pot fi de drept international sau de drept intern ( de exemplu, un tratat economic cuprinde norme de drept international public, dar unele acorduri, aranjamente concrete sau contracte se încheie pe baza unor reguli de drept intern);
-relatiile de drept international, în care statele apar ca purtatoare ale suveranitatii;
În consecinta, pentru a fi guvernate de normele dreptului international relatiile dintre state trebuie sa fie, în ce priveste continutul lor, relatii în care acestea sa fie purtatoare ale suveranitatii lor.
Alaturi de relatiile dintre state, dreptul international mai are drept obiect si relatiile care se creaza între state si alte subiecte de drept international (organizatiile internationale, de exemplu, sau relatiile dintre acestea din urma).
Dreptul international public contemporan având un caracter universal, obiectul sau îl constituie relatiile dintre toate statele lumii, indiferent de marimea sau puterea lor ori de regiunea de pe glob în care sunt situate.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Drept International Public -1-.doc