Extras din document
Formele si modalitatile infractiunii
Savarsirea infractiunii poate parcurge mai multe momente sau faze in drumul ei spre producerea rezultatului socialmente periculos.
Sunt cunoscute ca faze ale desfasurarii activitatii infractionale:
- Faza sau perioada interna;
- Faza sau perioada externa;
Faza Interna – se formeaza latura subiectiva, care se desfasoara numai in mintea infractorului si presupune conceperea activitatii infractionale. Exista in cazul tutror infractiunilor savarsite cu intentie.
Faza Externa – sunt cunoscute ca faze ale activiatii infractionale in periada externa:
- Faza actelor preparatorii;
- Faza actelor de executare;
- Faza urmarilor (rezultatelor);
1. Faza actelor preparatorii - este caracterizata prin savarsirea de acte care pregatesc comiterea actiunii ce reprezinata elementul material al infractiunii.
2. Faza actelor de executare - se caracterizeaza la randul ei prin savarsirea de acte de natura sa realizeze insasi actiunea ce constituie elementul material al infractiunii.
3. Faza urmarilor (rezultatelor) - se caracterizeaza prin producerea rezultatului care este necesar pentru realizarea laturii obiective a infractiunii.
Formele infractiunii
Din analiza desfasurarii activitatii infractionale se constata si spre deosebire de latura subiectiva care se realizeaza in intregime in momentul luarii deciziei infractionale, latura obiectiva se realizeaza in timp pe parcursul mai multor faze.
In stiinta dreptului penal prin forme ale infractiunii, in ceea ce priveste latura obiectiva in raport cu fazele sale de desfasurare a activitatii infractionale.
In faza externa (sau de realizare a hotararii infractionale), pot exista forme ale infractiunii in raport cu toate fazele de desfasurare a actelor infractionale asa incat putem intalni:
A. Forma actelor pregatitoare – corepunde acelor faze de executare.
B. Forma tentativei - corespunde actelor de executare in situatia in care executarea a fost intrerupta sau desi dusa pana la capat a ramas fara rezultat.
C. Forma faptului consumat – corepunzatoare fazei urmarilor in situatia in car in urma savarsirii infractiunii s-a produs rezultatul in conditiile cerute de lege ca aceasta sa intregeasca latura obiectva a infractiunii.
D. Forma faptului epuizat – corepsunzatoarefazei urmarilor si apare atunci cand dupa producerea rezutatului (dupa producerea consumarii datorita producerii in timp a faptei insasi sau ale agravarii ulterioare ale acesteia), rezultatul se amplfica determinand o alta calificare a faptei.
Actele pregatitoare (preparatorii) – toate acele acte care pregatesc savarsirea actiunii ce constituie elementul material al infractiunii.
Ele presupun existenta unei rezolutii infractionale de aceea ele nu se intalnesc decat in cazul infractiunilor intentionate:
- Actele pregatitoare materiale;
- Actele pregatitoare morale(culegerea de infromatii asupra conditiilor in care urmeaza sa se desfasoare fapta; studierea locului infractiunii);
Caracteristic actelor pregatitoare este faptul ca ele pregatesc savarsirea infractiunii.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Drept Penal
- Drept Penal - curs 7 - 31.03.2008.doc
- Drept Penal - curs 1 - 18.02.2008.doc
- Drept Penal - curs 10 - 21.04.2008.doc
- Drept Penal - curs 12.doc
- Drept Penal - curs 3 - 3.03.2008.doc
- Drept Penal - curs 4 - 10.03.2008.doc
- Drept Penal - curs 5.doc
- Drept Penal - curs 6 - 24.03.2008.doc
- Drept Penal - curs 8 - 7.04.2008.doc