Extras din document
Infractiuni la care tentativa nu este posibila :
In functie de elementul subiectiv tentativa nu este posibila :
1. la infractiunile din culpa
2. la infractiunile praeter intentionate .
In functie de elementul obiectiv tentativa nu este posibila :
1. la infractiunile savarsite prin inactiune
2. infractiunile cu executare prompta (marturia mincinoasa)
3. infractiunile de obicei
4. infractiunile continue (conducerea fara permis)
Incriminarea si sanctionarea tentativei :
Tentativa se pedepseste numai atunci cand legea prevede expres acest lucru .Legiuitorul penal roman a adoptat sistemul incriminarii limitate a tentativei numai la infractiunile grave unde chiar si tentativa prezinta un pericol social ridicat .Pentru sanctionarea tentativei s-a optat pentru metoda diversificarii pedepsei in raport cu pedeapsa prevazuta de lege pentru infractiunea consumata , astfel pedeapsa pentru tentativa la o infractiune este cuprinsa intre jumatatea minimului special si jumatatea maximului special prevazuta de lege pentru infractiunea consumata fara ca minimul sa fie mai mic decat minimul general .
Daca pedeapsa pentru infractiunea consumata este detentiunea pe viata pedeapsa pentru tentativa va fi inchisoarea de la 10 la 25 de ani .
Desistarea si impiedicarea producerii rezultatului .
Desistarea reprezinta renuntarea de buna voie din partea faptuitorului la continuarea actiunii ce constituie elementul material al laturii obiective a infractiunii .
Conditii :
1. sa existe un inceput de executare
2. executarea poate sa fie intrerupta
3. intreruperea sa fie expresia vointei libere a faptuitorului
Impiedicarea producerii rezultatului consta in impiedicrea din partea faptuitorului de buna voie a aparitiei rezultatului faptei sale care a fost realizata in intregime .
Conditii :
1. faptuitorul sa fi executat actiunea in intregime .
2. faptuitorul dupa executarea faptei sa impiedice producerea rezultatului
3. impiedicarea producerii rezultatului sa fie facuta de faptuitor de buna voie
4. impiedicarea producerii rezultatului sa aiba loc mai inainte de descoperirea faptei
Restituirea bunurilor sustrase nu valoreaza o impiedicare a producerii rezultatului ci poate constitui cel mult o circumstanta atenuanta .
Efecte juridice :
1. ambele sunt cauze de nepedepsire
2. daca pana in momentul desistarii sau a impiedicarii producerii rezultatului activitatile indeplinite realizeaza continutul unei alte infractiuni faptuitorul urmeaza sa raspunda penal pentru acea infractiune .
EX: faptuitorul patrunde intr-un apartament si cand ajunge acolo se razgandeste si vrea sa plece si la usa politia , va fi condamnat pt ceva ? pentru violarea de domiciliu .
Infractiunea fapt consumat .
Infractiunea epuizata .
Infractiunea consumata reprezinta frma tipica sau perfecta a infractiunii avand cel mai ridicat grad de periculozitate fata de celelalte forme anterioare (actele preparatorii si tentativa), infractiunea consumata atrage intotdeuna raspunderea penala .
Exista insa unele infractiuni care dupa momentul consumarii cunosc urmari noi fie datorita amplificarii rezultatului initial fie datorita activitatii infractionale care continua . Infractiunea fapt consumat este infractiunea al carei rezultat se produce odata cu executarea in intregime a elementului material al laturii obiective .Infractiunea fapt epuizat este o forma atipica mai grava si care atrage o raspundere penala mai grea .
Infractiunea fapt epuizat este posibila la urmatoarele categorii de infractiuni :
1. Infractiunile continue
2. infractiunile continuate
3. infractiunile progresive
4. infractiunile de obicei
In functie de momentul epuizarii sunt incidente urmatoarel institutii penale :
1. aplicarea legii penale in timp si spatiu
2. calculul termenului de prescriptie al raspunderii penale
3. incidenta actelor de clementa
Unitatea de infractiune :
Cuprinde doua forme :
- unitatea naturala
- unitatea legala
Unitatea naturala :de infractiune este acea forma de unitatea infractionala determinata de unitatea actiunii sau inactiunii , de unicitatea rezultatului precum si de unicitatea formei de vinovatie cu care este savarsita infractiunea . Unitatea naturala de infractiune cuprinde 3 forme :
1. infractiunea simpla : se caracterizeaza sub raport subiectiv printr-o singura forma de vinovatie .Infractiunea simpla nu trebuie inteleasa ca fiind rezultatul unei singure actiuni , ea putand ingloba mai multe acte de executare care nu au insa semnificatie proprie cuprinzandu-se in activitatea unica .
2. infractiunea continua : se caracterizeaza prin prelungirea in mod natural a actiunii sau incatiunii ce constituie elementul material al laturii obiective dupa consumare pana la interventia unei forte contrare .Epuizarea infractiunii continue este data de momentul interventiei unei forte contrare . (insasi vointa faptuitorului,interventia autoritatii sau interventia unei alte persoane ) .Infractiunea continua se identifica dupa elementul material al laturii obiective (verbul)ce presupune o actiune sau inactiune care dureaza in timp .EX: purtarea , detinerea , ramanerea , conducerea si altele .
Preview document
Conținut arhivă zip
- Drept Penal.doc