Drept penal parte generală

Curs
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 41 în total
Cuvinte : 24404
Mărime: 60.48KB (arhivat)
Publicat de: Emil Horea Pal
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Diaconu Gheorghe

Extras din curs

Dreptul penal:poate fi definit ca fiind acea ramura a sist unitar de drept,format dintr-o totalit de norme juridice prin care se stabilesc faptele considerate infractiuni,felul acestora,sanctiunile ce se aplica in cazul comiterii lor si dreptul statului de a trage la rasp pen persoanele care savarsesc infractiuni,in scopul apararii valorilor sociale fundamentale.Caracteristici

- dr. penal are autonomie in raport cu celelalte ramuri de drept,reglementand un domeniu distinct de relatii sociale,respectiv cele care privesc relatiile sociale de lupta contra infractiunilor.

- dr.penal are o structura unitara,deoarece dispozitiile sale din partea generala sau din partea speciala se completeaza reciproc,neputand exista unele fara altele.

- dr penal este format dintr-o totalit de norme juridice care reglem o anumita sfera de relatii sociale,cele de lupta contra criminalitatii.

- normele dr penal stabilesc faptele considerate infractiuni,cond de tragere la rasp penala a persoanelor ce le savarsesc,precum si sanctiunile ce trebuie aplicate in cazul incalcarii lor.

- normelepenale se aplica in scopul ocrotirii statului de drept,precum si a ordinii de drept impotriva faptelor socialmente periculoase.

OBIECTUL DR.PENAL

Dr penal are un obiect propriu de reglem si anume o categorie aparte de relatii sociale,relatii create in jurul si datorita valorilor sociale a caror aparare depinde existenta si dezvoltarea societatii.

- obiect al unei ramuri de drept il constituie anumite relatii sociale care trebuie sa fie reglementate juridic.

Relatiile sociale care revin dr penal privesc activitatea sociala de lupta impotriva infractiunilor prin tragerea la rasp penala a celor ce savarsesc infractiuni.

OBIECT ial dr penal il constituie numai relatiile sociale zise”represive”sau de constrangere penala care apar numai ca urmare a savarsirii unei infractiuni;pana in momentul savarsirii infractiunii nu exista relatii sociale de aparare si deci nu pot exista raporturi de drept penal.

-normele dr penal reglem nu numai conduita destinatarilor normei penale(oamenii)dupa ce au savrsit o infractiune si au devenit infractori(raport juridic de conflict)da si conduita lor inainte si independent de savarsirea unei infractiuni(raport juridic de conformare)

SCOPUL DR PENAL:

- are ca scop apararea relatiilor impotr infractiunilor a valorilor soc.fundamentale a societatii.

SARCINILE DR PENAL

Aceste sarcini sunt:- crearea cadrului legal care sa faca posibila prevenirea savarsirii infractiunilor.

- determinarea tuturor destinatarilor normei penale sa se abtina de la o conduita neconforma legii penale.

- functia de aparare sociala se exercita de catre stat,prin organele sale specializate,iar prin prsima normei penale se iau masurile de aparare socialas pe care aceste organe de stst le iau in urma savarsirii infractiunilor.

- asigurarea dezvoltarii noilor valori si relatii sociale.

TRASATURILE SPECIFICE DR PENAL

- raporturile de dr penal de conflict se nasc intre stat si persoanele care savarsesc infractiuni,iar raporturile juridice penale de conformare se nasc intre stat si toti destinatarii normei penale.

- dr penal are sanctiuni specifice,ele indeplinind un rol preventiv dar si educativ.

- sanctiunile de dr penal se aplica numai de catre instantele de judecata,intr-un cadru si cu o forma juridica strict reglem prin lege,respectiv printr-un proces penal.

CARACTERISTICILE DR PENAL

- Caracterele dr penal st:caract autonom,caract unitar,caract de drept public.

Caracterul autonom al dr penal decurge din urmat imprejurari:

-dr penal are un obiect propriu de reglem si un obiect specific al ocrotirii juridice:existenta si securitatea sistemului de valori ale societatii.

-pt apararea val sociale,dr pen creeaza un sistem propriu de reguli de conduita(indatorirea de a se abtine de la savarsirea faptelor periculoase pt val sociale fundamentale)si de sanctiuni specifice(pedepse,masuri educative si mas de siguranta).

Caracterul unitar al dr pen deriva din unitatea principala care stau la baza reglem institutiilor de baza ale acestuia:infractiunea,rasp pen si pedeapsa.De fapt,caract unitar se desprinde din disp C.pen ca “dispozitiile din partea genenerala a acestui cod se aplica si faptelor sanctionate penal prin legi speciale,afara de cazul cand legea dispune altfel”

Caract.de dr public-una dintre partile raportului juridic penal este statul ca reprezentant al societatii,al puterii publice.Statul pretinde o anumita conduita de la destinatarii legii penale,respectiv aceea de a se abtine a savarsii infractiuni.Raporturile create astfel intre stat si destinatarii legii penale st raporturi de putere sau de autoritatate.Actiunea prin care se face tragerea la rasp penala,judecarea si sanctionarea infractorului iar apoi executarea pedepsei aplicate ,este o actiune publica ce apartine societatii si se executa prin organele sale specializate,adica cele judiciare.

CORELATIA DR PEN CU CELELALTE RAM DE DR

Legatura cu dr constitutional.-puternice leg st intre dr penal si cel constit.elo,stabilid prin normele sale,valorile sociale a caror aparare este garantata de Constitutie,in fapt,apararea este realizata prin normele dr pen.Dr constit pune in evidenta rolul dr pen de proteguitor al valorilor sociale consfintite prin Constitutie dar si interdependenta dintre cele 2 ram ale dr.

Legatura cu dr proc pen-st atat de stranse leg intre cele 2 ram,incat nu ar putea exista una fara cealalta.Dr pen ii fixeaza procedura de stabilire si identificare a infractiunilor savarsite si a infractorilor,procedurta de judecare si stabilire a rasp pen a celor vinovati.Dr proc pen nu ar stii ce fapte sa urmareasca si sa judece precum si pe cine sa traga la rasp pen daca dr pen nu ar stabili ce fapte constituie infractiuni,pedepsele,gradul de rasp pen.

Legatura cu dr civil-in apararea rel soc patrimoniale si personal nepatrimoniale,ce formeaza obiect de reglem al dr civil,dr pen intervine activ,incriminand ca infractiuni toate acele fapte prin care se aduc atingeri unor atare relatii.St incriminate toate faptele prin care se prejudiciaza proprietatea,dar si relatiile soc ce tin de persoana umana,de drepturile acesteia,recunoscute de lege.

Legatura cu dr familiei-prin incriminarea ca infractiuni a unor fapte prin care se aduce atingere unor relatii de familie(bigamie,abandon de fam,adulter,rele tratamente aplicate minorului)dr pen proteguieste aceste relatii,asigurandu-se normala desfasurare a unei vieti de familie normale.

Legatura cu dr administrativ-exista stranse leg,ele realizandu0se intre rasp pen si rasp administrativa sau contraventionala.Rasp pen sanctioneaza incalcari grave ale unor norme din materia dr administrativ,precum abuzul in serviciu,neglijenta in serviciu,luarea de mita.

Preview document

Drept penal parte generală - Pagina 1
Drept penal parte generală - Pagina 2
Drept penal parte generală - Pagina 3
Drept penal parte generală - Pagina 4
Drept penal parte generală - Pagina 5
Drept penal parte generală - Pagina 6
Drept penal parte generală - Pagina 7
Drept penal parte generală - Pagina 8
Drept penal parte generală - Pagina 9
Drept penal parte generală - Pagina 10
Drept penal parte generală - Pagina 11
Drept penal parte generală - Pagina 12
Drept penal parte generală - Pagina 13
Drept penal parte generală - Pagina 14
Drept penal parte generală - Pagina 15
Drept penal parte generală - Pagina 16
Drept penal parte generală - Pagina 17
Drept penal parte generală - Pagina 18
Drept penal parte generală - Pagina 19
Drept penal parte generală - Pagina 20
Drept penal parte generală - Pagina 21
Drept penal parte generală - Pagina 22
Drept penal parte generală - Pagina 23
Drept penal parte generală - Pagina 24
Drept penal parte generală - Pagina 25
Drept penal parte generală - Pagina 26
Drept penal parte generală - Pagina 27
Drept penal parte generală - Pagina 28
Drept penal parte generală - Pagina 29
Drept penal parte generală - Pagina 30
Drept penal parte generală - Pagina 31
Drept penal parte generală - Pagina 32
Drept penal parte generală - Pagina 33
Drept penal parte generală - Pagina 34
Drept penal parte generală - Pagina 35
Drept penal parte generală - Pagina 36
Drept penal parte generală - Pagina 37
Drept penal parte generală - Pagina 38
Drept penal parte generală - Pagina 39
Drept penal parte generală - Pagina 40
Drept penal parte generală - Pagina 41

Conținut arhivă zip

  • Drept Penal Parte Generala.doc

Alții au mai descărcat și

Unitatea Legală de Infracțiune

INTRODUCERE Conceptul de unitate legală de infracţiune este reprezentat de existenţa rezoluţiei delictuoase unice în realizarea mai multor acţiuni...

Drept Penal

Dreptul penal reprezinta un ansamblu de norme juridice care reglementeaza relatiile de aparare sociala prin incriminarea ca infractiuni a faptelor...

Crearea și Evoluția Comunităților Europene și a Uniunii Europene

Definiţie: Ansamblu de norme juridice care reglementează relaţiile care se stabilesc între statele membre ale comunităţii, între statele membre şi...

Dreptul muncii și securității sociale

I. Dreptul muncii – ramura a sistemului de drept din tara noastra 1. Dreptul muncii Raporturile juridice individuale de munca sunt acele relatii...

Administrarea societății comerciale pe acțiuni - sistemul unitar

Administrarea societatilor comerciale este reglementata de Legea 31/1990, care cuprinde dispozitii privind fiecare forma de societate comerciala....

Drept penal român - note de curs

Titlul I Noţiuni generale CAPITOLUL I Noţiuni introductive Secţiunea I DREPTUL PENAL CA RAMURĂ DE DREPT 1. Noţiunea dreptului penal 1....

Dreptul Muncii

1. Noţiunea şi obiectul dreptului muncii A. Munca - activitate specific umană Existenţa omului - atât ontogenetic, cât şi istoric - este...

Dreptul Comunitar al Afacerilor

CAPITOLUL I COMUNITĂŢILE EUROPENE. EVOLUŢIE ISTORICĂ Secţiunea I - Generalităţi. Premise Studiul dreptului comunitar al afacerilor nu poate fi...

Te-ar putea interesa și

Drept penal 2 partea generală

Cand este persoana juridica A Cand a aparut primul Cod penal C Cand exista praeterintentia ca C Cand exista concurs de infractiuni?C Cand...

Drept penal - parte generală

S1: Principiile fundamentale ale dr penal (enunţ, scurtă prezentare) Principiile fundamentale ale dreptului penal – sunt acele idei sau orientări...

Drept Penal partea generală 2

Definitie: pluralitatea de infractiuni este situatia în care o persoana savârseste doua sau mai multe infractiuni. Astfel exista un singur...

Drept penal - parte generală

PARTEA GENERALĂ TITLUL I LEGEA PENALĂ ŞI LIMITELE DE APLICARE CAPITOLUL I DISPOZIŢII PRELIMINARE Art. 1 – Legea penală apără împotriva...

Drept penal - partea generală I

1.Legea penala Notiune: prin lege penala se intelege orice dispozitie cu caracter penal cuprinsa in legi organice, ordonante de urgenta sau alte...

Drept Penal Partea Generală II

CURSUL NR. 1 „CAUZELE CARE ÎNLĂTURĂ CARACTERUL PENAL AL FAPTEI” a. Noţiuni generale: Cauzele care înlătură caracterul penal al faptei constau în...

Drept penal partea generală

PARTEA GENERALĂ CAPITOLUL I CONSIDERAŢII INTRODUCTIVE Secţiunea I Procesul penal ca mijloc de realizare a justiţiei §1 Definiţia procesului...

Ai nevoie de altceva?