Drept Penal Parte Generala

Curs
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 41 în total
Cuvinte : 24404
Mărime: 60.48KB (arhivat)
Cost: Gratis
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Diaconu Gheorghe

Extras din document

Dreptul penal:poate fi definit ca fiind acea ramura a sist unitar de drept,format dintr-o totalit de norme juridice prin care se stabilesc faptele considerate infractiuni,felul acestora,sanctiunile ce se aplica in cazul comiterii lor si dreptul statului de a trage la rasp pen persoanele care savarsesc infractiuni,in scopul apararii valorilor sociale fundamentale.Caracteristici

- dr. penal are autonomie in raport cu celelalte ramuri de drept,reglementand un domeniu distinct de relatii sociale,respectiv cele care privesc relatiile sociale de lupta contra infractiunilor.

- dr.penal are o structura unitara,deoarece dispozitiile sale din partea generala sau din partea speciala se completeaza reciproc,neputand exista unele fara altele.

- dr penal este format dintr-o totalit de norme juridice care reglem o anumita sfera de relatii sociale,cele de lupta contra criminalitatii.

- normele dr penal stabilesc faptele considerate infractiuni,cond de tragere la rasp penala a persoanelor ce le savarsesc,precum si sanctiunile ce trebuie aplicate in cazul incalcarii lor.

- normelepenale se aplica in scopul ocrotirii statului de drept,precum si a ordinii de drept impotriva faptelor socialmente periculoase.

OBIECTUL DR.PENAL

Dr penal are un obiect propriu de reglem si anume o categorie aparte de relatii sociale,relatii create in jurul si datorita valorilor sociale a caror aparare depinde existenta si dezvoltarea societatii.

- obiect al unei ramuri de drept il constituie anumite relatii sociale care trebuie sa fie reglementate juridic.

Relatiile sociale care revin dr penal privesc activitatea sociala de lupta impotriva infractiunilor prin tragerea la rasp penala a celor ce savarsesc infractiuni.

OBIECT ial dr penal il constituie numai relatiile sociale zise”represive”sau de constrangere penala care apar numai ca urmare a savarsirii unei infractiuni;pana in momentul savarsirii infractiunii nu exista relatii sociale de aparare si deci nu pot exista raporturi de drept penal.

-normele dr penal reglem nu numai conduita destinatarilor normei penale(oamenii)dupa ce au savrsit o infractiune si au devenit infractori(raport juridic de conflict)da si conduita lor inainte si independent de savarsirea unei infractiuni(raport juridic de conformare)

SCOPUL DR PENAL:

- are ca scop apararea relatiilor impotr infractiunilor a valorilor soc.fundamentale a societatii.

SARCINILE DR PENAL

Aceste sarcini sunt:- crearea cadrului legal care sa faca posibila prevenirea savarsirii infractiunilor.

- determinarea tuturor destinatarilor normei penale sa se abtina de la o conduita neconforma legii penale.

- functia de aparare sociala se exercita de catre stat,prin organele sale specializate,iar prin prsima normei penale se iau masurile de aparare socialas pe care aceste organe de stst le iau in urma savarsirii infractiunilor.

- asigurarea dezvoltarii noilor valori si relatii sociale.

TRASATURILE SPECIFICE DR PENAL

- raporturile de dr penal de conflict se nasc intre stat si persoanele care savarsesc infractiuni,iar raporturile juridice penale de conformare se nasc intre stat si toti destinatarii normei penale.

- dr penal are sanctiuni specifice,ele indeplinind un rol preventiv dar si educativ.

- sanctiunile de dr penal se aplica numai de catre instantele de judecata,intr-un cadru si cu o forma juridica strict reglem prin lege,respectiv printr-un proces penal.

CARACTERISTICILE DR PENAL

- Caracterele dr penal st:caract autonom,caract unitar,caract de drept public.

Caracterul autonom al dr penal decurge din urmat imprejurari:

-dr penal are un obiect propriu de reglem si un obiect specific al ocrotirii juridice:existenta si securitatea sistemului de valori ale societatii.

-pt apararea val sociale,dr pen creeaza un sistem propriu de reguli de conduita(indatorirea de a se abtine de la savarsirea faptelor periculoase pt val sociale fundamentale)si de sanctiuni specifice(pedepse,masuri educative si mas de siguranta).

Caracterul unitar al dr pen deriva din unitatea principala care stau la baza reglem institutiilor de baza ale acestuia:infractiunea,rasp pen si pedeapsa.De fapt,caract unitar se desprinde din disp C.pen ca “dispozitiile din partea genenerala a acestui cod se aplica si faptelor sanctionate penal prin legi speciale,afara de cazul cand legea dispune altfel”

Caract.de dr public-una dintre partile raportului juridic penal este statul ca reprezentant al societatii,al puterii publice.Statul pretinde o anumita conduita de la destinatarii legii penale,respectiv aceea de a se abtine a savarsii infractiuni.Raporturile create astfel intre stat si destinatarii legii penale st raporturi de putere sau de autoritatate.Actiunea prin care se face tragerea la rasp penala,judecarea si sanctionarea infractorului iar apoi executarea pedepsei aplicate ,este o actiune publica ce apartine societatii si se executa prin organele sale specializate,adica cele judiciare.

CORELATIA DR PEN CU CELELALTE RAM DE DR

Legatura cu dr constitutional.-puternice leg st intre dr penal si cel constit.elo,stabilid prin normele sale,valorile sociale a caror aparare este garantata de Constitutie,in fapt,apararea este realizata prin normele dr pen.Dr constit pune in evidenta rolul dr pen de proteguitor al valorilor sociale consfintite prin Constitutie dar si interdependenta dintre cele 2 ram ale dr.

Legatura cu dr proc pen-st atat de stranse leg intre cele 2 ram,incat nu ar putea exista una fara cealalta.Dr pen ii fixeaza procedura de stabilire si identificare a infractiunilor savarsite si a infractorilor,procedurta de judecare si stabilire a rasp pen a celor vinovati.Dr proc pen nu ar stii ce fapte sa urmareasca si sa judece precum si pe cine sa traga la rasp pen daca dr pen nu ar stabili ce fapte constituie infractiuni,pedepsele,gradul de rasp pen.

Legatura cu dr civil-in apararea rel soc patrimoniale si personal nepatrimoniale,ce formeaza obiect de reglem al dr civil,dr pen intervine activ,incriminand ca infractiuni toate acele fapte prin care se aduc atingeri unor atare relatii.St incriminate toate faptele prin care se prejudiciaza proprietatea,dar si relatiile soc ce tin de persoana umana,de drepturile acesteia,recunoscute de lege.

Legatura cu dr familiei-prin incriminarea ca infractiuni a unor fapte prin care se aduce atingere unor relatii de familie(bigamie,abandon de fam,adulter,rele tratamente aplicate minorului)dr pen proteguieste aceste relatii,asigurandu-se normala desfasurare a unei vieti de familie normale.

Legatura cu dr administrativ-exista stranse leg,ele realizandu0se intre rasp pen si rasp administrativa sau contraventionala.Rasp pen sanctioneaza incalcari grave ale unor norme din materia dr administrativ,precum abuzul in serviciu,neglijenta in serviciu,luarea de mita.

Preview document

Drept Penal Parte Generala - Pagina 1
Drept Penal Parte Generala - Pagina 2
Drept Penal Parte Generala - Pagina 3
Drept Penal Parte Generala - Pagina 4
Drept Penal Parte Generala - Pagina 5
Drept Penal Parte Generala - Pagina 6
Drept Penal Parte Generala - Pagina 7
Drept Penal Parte Generala - Pagina 8
Drept Penal Parte Generala - Pagina 9
Drept Penal Parte Generala - Pagina 10
Drept Penal Parte Generala - Pagina 11
Drept Penal Parte Generala - Pagina 12
Drept Penal Parte Generala - Pagina 13
Drept Penal Parte Generala - Pagina 14
Drept Penal Parte Generala - Pagina 15
Drept Penal Parte Generala - Pagina 16
Drept Penal Parte Generala - Pagina 17
Drept Penal Parte Generala - Pagina 18
Drept Penal Parte Generala - Pagina 19
Drept Penal Parte Generala - Pagina 20
Drept Penal Parte Generala - Pagina 21
Drept Penal Parte Generala - Pagina 22
Drept Penal Parte Generala - Pagina 23
Drept Penal Parte Generala - Pagina 24
Drept Penal Parte Generala - Pagina 25
Drept Penal Parte Generala - Pagina 26
Drept Penal Parte Generala - Pagina 27
Drept Penal Parte Generala - Pagina 28
Drept Penal Parte Generala - Pagina 29
Drept Penal Parte Generala - Pagina 30
Drept Penal Parte Generala - Pagina 31
Drept Penal Parte Generala - Pagina 32
Drept Penal Parte Generala - Pagina 33
Drept Penal Parte Generala - Pagina 34
Drept Penal Parte Generala - Pagina 35
Drept Penal Parte Generala - Pagina 36
Drept Penal Parte Generala - Pagina 37
Drept Penal Parte Generala - Pagina 38
Drept Penal Parte Generala - Pagina 39
Drept Penal Parte Generala - Pagina 40
Drept Penal Parte Generala - Pagina 41

Conținut arhivă zip

  • Drept Penal Parte Generala.doc

Alții au mai descărcat și

Falsuri în Înscrisuri

I. Aspecte generale Sub denumirea de „falsuri în înscrisuri”, legea incriminează faptele de alterare a adevărului cu privire la înscrisuri. Din...

Crearea și Evoluția Comunităților Europene și a Uniunii Europene

Definiţie: Ansamblu de norme juridice care reglementează relaţiile care se stabilesc între statele membre ale comunităţii, între statele membre şi...

Dreptul Muncii si Securitatii Sociale

I. Dreptul muncii – ramura a sistemului de drept din tara noastra 1. Dreptul muncii Raporturile juridice individuale de munca sunt acele relatii...

Administrarea Societatii Comerciale pe Actiuni - Sistemul Unitar

Administrarea societatilor comerciale este reglementata de Legea 31/1990, care cuprinde dispozitii privind fiecare forma de societate comerciala....

Dreptul Muncii

1. Noţiunea şi obiectul dreptului muncii A. Munca - activitate specific umană Existenţa omului - atât ontogenetic, cât şi istoric - este...

Dreptul Comunitar al Afacerilor

CAPITOLUL I COMUNITĂŢILE EUROPENE. EVOLUŢIE ISTORICĂ Secţiunea I - Generalităţi. Premise Studiul dreptului comunitar al afacerilor nu poate fi...

Drept Penal General

CAPITOLUL I NOŢIUNI GENERALE PRIVIND DREPTUL PENAL ŞI ŞTIINŢA DREPTULUI PENAL Secţiunea I Dreptul penal ca ramură de drept § 1. Consideraţii...

Petitiile - Forma de Asigurare a Legalitatii si Disciplinei in Administratia Publica

Petiţiile cetăţenilor – formă de asigurare a legalităţii şi disciplinei în activitatea administraţiei publice Alte forme de asigurare a...

Ai nevoie de altceva?