Drept Penal - Parte Speciala

Imagine preview
(9/10 din 3 voturi)

Acest curs prezinta Drept Penal - Parte Speciala.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 7 fisiere doc de 265 de pagini (in total).

Profesor: Vasile Pavaleanu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Drept

Extras din document

INFRACTIUNI LA REGIMUL STABILIT PENTRU ANUMITE ACTIVITATI ECONOMICE

SPECULA - art. 295 -

1. Continutul juridic

Infractiunea consta în savârsirea uneia dintre urmatoarele fapte: a) - cumpararea în scop de revânzare a produselor industriale sau agricole care, potrivit dispozitiilor legale, nu pot face obiectul comertului particular;

b) - cumpararea de produse industriale sau agricole, în scop de prelucrare în vederea revânzarii, daca ceea ce ar rezuita din prelucrare nu poate faee, potrivit dispozitiilor legale, obiectul comertului particular.

2. Conditii preexistente

Obiectul juridic consta în relatiile sociale referitoare la regimul legal al circulatiei produselor industriale si agricole. Fiecare dintre faptele prevazute în art. 295 Cp., constituie o forma distincta a infractiunii de specula, caracterizata printr-o activitate specifica si o rezolutie infractionala proprie. De aceea, daca o persoana savârseste atât fapta prevazuta la lit. a), cât si fapta prevazuta la lit. b), exista un concurs de infractiuni.

Obiectul material consta în produsele industriale sau agricole, fata de care se savârseste, în mod nemijlocit, fapta incriminata, în conditiile lit. a), respectivele produse nu pot face obiectul comertului particular, iar în conditiile lit. b), acestea urmeaza sa fie folosite pentru obtinerea unui produs care nu poate face obiectul comertului particular.

Subiect activ poate fi orice persoana. Subiect al infractiunii poate fi si un functionar, daca acesta introduce în circuitul unitatii produse cumparate pe cont propriu pentru a le revinde; în acest caz, infractiunea de specula intra în concurs cu infractiunea de abuz în serviciu daca sunt îndeplinite conditiile cerute de lege pentru existenta acestei infractiuni, iar daca faptuitorul are calitatea de gestionar si a cumparat produsele cu bani sustrasi din gestiune, infractiunea de specula intra în concurs cu infractiunea de delapidare. Participatia penala este posibila sub toate formele.

3. Continutul constitutiv

Latura obiectiva. Elementul material al laturii obiective se realizeaza, în conditiile iit. a), prinîr-o actiune de cumparare a unor produse industriale sau agricole care nu pot face obiectul comertului particular.

Notiunea de cumparare are sensul din vorbirea obisnuita, care corespunde cu sensul dat notiunii în dreptul civil. Nu intereseaza modul de cumparare. De asemenea, nu intereseaza daca produsele au fost cumparate direct de la producatori, de la intermediari sau de la unitati dintre cele la care se refera art. 145 Cp. Daca produsele provin din savârsirea unei infractiuni la care faptuitorul a participat în calitate de complice, fapta nu constituie infractiunea de specula, chiar daca, pentru a obtine acele produse, el a platit autorului infractiunii o anumita suma de bani, deoarece, în acest caz, nu se poate retine existenta unei operatii de cumparare specifica laturii obiective a acestei infractiuni. În literatura de specialitate se considera ca dobândirea unor produse prin schimb poate fi echivalenta cu cumpararea acestora, în sensul.art. 295 lit. a) Cp., astfel încât fapta realizeaza si în acest caz elementul material al infractiunii de specula

Dobândirea însa a unor produse cu titlu gratuit nu constituie însa o cumparare si nu realizeaza elementul material al infractiunii. Actiunea de cumparare se poate referi la un sinaur produs sau la mai multe, de acelasi fel sau de natura diferita. Este însa necesar ca produsele sa fie exceptate, potrivit dispozitiilor legale, de la comertul particular.

Astfel, constituie monopol de stat:

- fabricarea si comercializarea armamentului, munitiilor si explozibililor;

- producerea si comercializarea stupefiantelor si a medicamentelor care

contin substante stupefiante;

- extractia, producerea si prelucrarea în scopuri industriale a metalelor

pretioase si a pietrelor pretioase;

- producerea si emisiunea de marci postale si timbre fiscale etc.

Întrucât textul art. 295 lit. a) Cp. nu prevede cerinta repetarii actiunii de cumparare, rezulta ca si un singur act de cumparare, în scop de revânzare, a unor produse care nu pot face obiectul comertului particular poate realiza elementul material al infractiunii de specula,

în conditiile lit. b), elementul material se realizeaza, prin actiunea de cumparare a unor produse industriale sau agricole. Spre deosebire de modalitatea de la lit. a), infractiunea exista indiferent daca produsele cumparate sunt sau nu exceptate de ia comertul particular. Este însa necesar ca, prin prelucrarea acestora, faptuitorul sa urmareasca obtinerea unui produs care n u poate face obiectul comertului particular.

Latura subiectiva presupune vinovatia faptuitorului sub forma intentiei directe. în forma prevazuta la lit. a), latura subiectiva a infractiunii include scopul revânzarii produselor cumparate. Infractiunea exista indiferent daca scopul a fost sau nu realizat, iar în cazul în care a fost realizat, nu intereseaza daca faptuitorul a.obtinut sau nu un profit. În forma.prevazuta la lit. b), este necesar ca actiunea de cumparare sa fie savârsita în scop de prelucrare în vederea revânzarii.

4. Forme. Sanctiuni

Tentativa nu se pedepseste.

Consumarea infractiunii are loc în momentul cumpararii produselor. Nu este necesar ca actul de cumparare sa fie urmat de actul revânzarii si respectiv, de actul prelucrarii în vederea revânzarii.

Sanctiunea consta în închisoare de la 6 iuni ia 5 ani.

ÎNSELACIUNEA LA MASURATOARE - art. 296 -

1. Continutul juridic

infractiunea consta în înselarea prin foiosirea unui instrument de masurat inexact ori prin folosirea frauduloasa a unui instrument de masurat exact.

2. Condifii preexistente

Obiectul juridic principal consta în relatiile social referitoare la corectitudinea efectuarii operatiilor de masurare în domeniul circulatiei bunurilor materiale. Obiectul juridic secundar consta în relatiile sociale cu caracter patrimonial.

Fisiere in arhiva (7):

  • infractiuni_la_regimul_stabilit_pentru_unele_activitati_economice[1].doc
  • infractiuni_de_fals[1].doc
  • infractiuni_contra_persoanei[1].doc
  • infractiuni_contra_patrimoniului[1].doc
  • infractiuni_contra_capacitatii_de_aparare_a_Romaniei[1].doc
  • infractiuni_contra_autoritatii[1].doc
  • infractiuni_care_aduc_atingere_unor_relatii_privind_convietuirea_sociala[1].doc