Drept Penal - Partea Generala

Curs
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 32 în total
Cuvinte : 17941
Mărime: 58.19KB (arhivat)
Cost: Gratis
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Molnar Gh.

Extras din document

1)Aplicarea Legii Penale in spatiu

Respectarea exigentelor legii penale de catre marea majoritate a destinatarilor ii confera legii penale o eficienta activa. Fata de cei care savarsesc faptele interzise (infractiuni) ordinea de drept urmeaza sa se realizeze prin constrangere, iar legea penala va avea o eficienta reactiva.

Eficienta legii penale se raporteaza la anumite elemente care ii determina limitele de aplicare. Aceste elemente sunt: spatiul, timpul, persoanele si faptele.

Aplicarea legii penale in raport cu faptele savarsite pe teritoriul tarii

Principiul teritorialitatii. Este un principiu de baza al aplicarii legii penale in spatiu, consacrat prin dispozitiile art.3 C.p.: “Legea penala se aplica infractiunilor savarsite pe teritoriul Romaniei.”

Aplicarea legii penale romane infractiunilor savarsite pe teritoriul tarii este exclusiva si neconditionata, adica atat calificarea faptei ca infractiune, conditiile raspunderii penale, aplicarea sanctiunilor ca si executarea acestora se realizeaza pe baza legii penale romane, indiferent de calitatea faptuitorului (cetatean roman, cetatean strain, apatrid cu domiciliul in tara sau in strainatate).

Notiunea de teritoriu. Prin dispozitiile art. 142 C.p. s-a precizat ca: “Prin termenul de “teritoriu” din expresiile “teritoriul Romaniei” si “teritoriul tarii” se intelege intinderea de pamant si marea teritoriala cu solul, subsolul si spatiul aerian al acesteia”

In notiunea de teritoriu sunt cuprinse elementele :

a)intinderea de pamant sau suprafata terestra cuprinsa intre frontierele politico-geografice stabilite de statul nostru prin conventii cu statele vecine;

b)apele interioare, adica apele cuprinse intre frontiere ca: lacuri, balti, rauri, apele maritime din golfuri.

O clarificare importanta o adduce Legea nr. 17/1990 privind regimul juridic al apelor maritime interioare, al marii teritoriale, al zonei contigue si al zonei economice exclusive ale Romaniei.

c)Marea teritoriala a Romaniei;

d)Subsolul;

e)Spatiul aerian.

Infractiuni savarsite pe teritoriul tarii. Intelesul expresiei “infractiuni savarsite pe teritoriul tarii” il gasim in Codul penal art.143: “prin infractiuni savarsite pe teritoriul tarii se intelege orice infractiune comisa pe taritoriul aratat in art.143 C.p. sau pe o nava ori aeronava romana”

Prin dispozitiile art.143 alin.2 C.p. se precizeaza ca: “infractiunea se considera savarsita pe teritoriul tarii si atunci cand pe acest teritoriu, ori pe o nava ori aeronava romana s-a efectuat numai un act de executare ori s-a produs rezultatul infractiunii.”

Prin aceste dispozitii se consacra criteriul zis al ubicuitatii sau al desfasurarii integrale potrivit caruia infractiunea se considera savarsita pretutindeni (termenul ubicuitate deriva din adverbul latin ubique=pretutindeni), unde s-a savarsit fie si numai un act de executare ori s-a produs rezultatul infractiunii.

Exceptii de la principiul teritorialitatii.

Imunitatea de jurisdictie. Potrivit art.8 C.p. legea romana nu se aplica infractiunilor savarsite de reprezentantii diplomatici ai statelor straine, sau de alte persoane care, in conformitate cu conventiile internationale, nu sunt supuse jurisdictiei penale a statului roman.

In afara de reprezentantii diplomatici se bucura de imunitate de jurisdictie penala, conform art.8 C.p., si alte persoane prevazute in conventiile internationale care pot fi: sefi de state, sefi de Guverne, ministrii de externe, personalul ethnic si administrativ din cadrul misiunilor diplomatice, reprezentanti O.N.U., agenti consulri, care au doar o imunitate partiala in legatura cu actele savarsite in indeplinirea atributiilor de serviciu consulare.

Deci infractiunile savarsite de personalul acestor armate nu li se aplica legea teritoriului, ci legea statului caruia apartin aceste trupe.

Infractiunile savarsite la bordul navelor sau aeronavelor straine aflate pe teritoriul tarii noastre. Problema se rezolva diferit dupa cum navele si aeronavele sunt militare ori sunt folosite in scopuri comerciale.

Navele si aeronavele militare ori folosite in scopuri guvernamentale se afla pe teritoriul tarii cu acordul statului roman si reprezinta statul carora apartin. Infractiunile savarsite la bordul lor nu cad sub incidenta legii penale romane.

Infractiunile ce ar fi savarsite de persoanele care fac parte din echipajul acestor nave sau aeronave pe timpul cat nava sau aeronava s-ar afla in porturi saui aeroporturi romanesti, ori cand nava s-ar afla in apele maritime interioare ori marea teritoriala, se judeca dupa legea statului caruia apartine nava ori potrivit conventiilor internationale.

Infractiunile savarsite la bordul navelor sau aeronavelor comerciale. Navele si aeronavele folosite in scopuri comerciale nu se bucura de acelasi regim. Infractiunile savarsite la bordul lor atata timp cat se afla in porturi ori aeroporturi romanesti se judeca dupa legea romana.

2)Principiul personalitatii legii penale

Se mai numeste al nationalitatii active si este prevazut de art.4 C.p. “Legea penala romana se aplica infractiunilor savarsite in afara teritoriul tarii, daca faptuitorul este cetatean roman sau daca, neavand nici o cetatenie, are domiciuliul in tara”.

Pentru aplicarea legii penale romane conform acestui principiului sunt necesare conditiile:

a)infractiunea sa se savarseasca in strainatate;

b)fapta sa fie considerate infractiune potrivit legii penale romane. Nu se cere ca fapta sa fie incriminate si de legea locului unde s-a savarsit;

c)infractorul in momentul savarsirii infractiunii sa fie cetatean roman, ori persoana fara cetatenie, dar cu domiciliul in Romania.

3)Principiul realitatii

Este cunoscut si sub denumirea de principiul protectiei reale sau al nationalitatii passive (art.5 C.p.). Prin acest principiu se consacra aplicarea legii penale romane infractiunilor savarsite in strainatate, daca acestea sunt contra statului roman, contra vietii unui cetatean roman sau prin care s-a pricinuit o vatamare grava integritatii corporale unui cetatean roman, de catre un cetatean strain ori de un apatrid care nu domiciliaza in Romania.

Conditii de aplicare a legii penale romane conform principiului realitatii:

a)Infractiunea sa se savarseasca in strainatate;

b)Infractiunea sa fie dintre cele aratate expres in art.5 C.p.: contra sigurantei statului roman; contra vietii unui cetatean roman; prin care s-a pricinuit o vatamare corporala grava unui cetatean roman;

c)Infractorul sa fie cetatean strain ori apatrid care nu domiciliaza in Romania;

d)Actiunea penala se pune in miscare cu autorizarea prealabila a Procurorului General al Prchetului de pe langa Curtea Suprema de Justitie

Preview document

Drept Penal - Partea Generala - Pagina 1
Drept Penal - Partea Generala - Pagina 2
Drept Penal - Partea Generala - Pagina 3
Drept Penal - Partea Generala - Pagina 4
Drept Penal - Partea Generala - Pagina 5
Drept Penal - Partea Generala - Pagina 6
Drept Penal - Partea Generala - Pagina 7
Drept Penal - Partea Generala - Pagina 8
Drept Penal - Partea Generala - Pagina 9
Drept Penal - Partea Generala - Pagina 10
Drept Penal - Partea Generala - Pagina 11
Drept Penal - Partea Generala - Pagina 12
Drept Penal - Partea Generala - Pagina 13
Drept Penal - Partea Generala - Pagina 14
Drept Penal - Partea Generala - Pagina 15
Drept Penal - Partea Generala - Pagina 16
Drept Penal - Partea Generala - Pagina 17
Drept Penal - Partea Generala - Pagina 18
Drept Penal - Partea Generala - Pagina 19
Drept Penal - Partea Generala - Pagina 20
Drept Penal - Partea Generala - Pagina 21
Drept Penal - Partea Generala - Pagina 22
Drept Penal - Partea Generala - Pagina 23
Drept Penal - Partea Generala - Pagina 24
Drept Penal - Partea Generala - Pagina 25
Drept Penal - Partea Generala - Pagina 26
Drept Penal - Partea Generala - Pagina 27
Drept Penal - Partea Generala - Pagina 28
Drept Penal - Partea Generala - Pagina 29
Drept Penal - Partea Generala - Pagina 30
Drept Penal - Partea Generala - Pagina 31
Drept Penal - Partea Generala - Pagina 32

Conținut arhivă zip

  • Drept Penal - Partea Generala.doc

Alții au mai descărcat și

Principiile Aplicării Legii Penale

Introducere Tema tezei ,,Princiipile aplicării legii penale" este un subiect important în analiza principiilor ce stau la baza aplicării legii...

Regimul Juridic al Mării Teritoriale

CAPITOLUL I DREPTUL MĂRII – PREOCUPĂRI ALE COMUNITĂŢII INTERNAŢIONALE CU PRIVIRE LA MARE 1.1. Importanţa economică şi strategică a mărilor şi...

Analiza si Interpretarea Juridica a Infractiunilor - Traficul de Influenta si Luarea de Mita

I. TRAFICUL DE INFLUENŢǍ 1.Continutul legal: Conform art.257 Cod penal constituie infractiunea de trafic de influenta - primirea ori pretinderea...

Recunoasterea si Executarea Hotararilor Judiciare Straine in Materie Penala

Diversificarea relaţiilor juridice dintre diferite persoane fizice sau juridice care provin din jurisdicţii diferite ridică noi provocări în...

Cooperarea Internationala in Lupta Impotriva Criminalitatii

Necesitatea si formele cooperarii internationale in lupta impotriva criminalitatii 1.Necesitatea cooperarii internationale in lupta cu...

Crearea și Evoluția Comunităților Europene și a Uniunii Europene

Definiţie: Ansamblu de norme juridice care reglementează relaţiile care se stabilesc între statele membre ale comunităţii, între statele membre şi...

Dreptul Muncii si Securitatii Sociale

I. Dreptul muncii – ramura a sistemului de drept din tara noastra 1. Dreptul muncii Raporturile juridice individuale de munca sunt acele relatii...

Administrarea Societatii Comerciale pe Actiuni - Sistemul Unitar

Administrarea societatilor comerciale este reglementata de Legea 31/1990, care cuprinde dispozitii privind fiecare forma de societate comerciala....

Ai nevoie de altceva?