Drept penal - partea generală

Curs
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 32 în total
Cuvinte : 17941
Mărime: 58.19KB (arhivat)
Publicat de: Atena Chiriță
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Molnar Gh.

Extras din curs

1)Aplicarea Legii Penale in spatiu

Respectarea exigentelor legii penale de catre marea majoritate a destinatarilor ii confera legii penale o eficienta activa. Fata de cei care savarsesc faptele interzise (infractiuni) ordinea de drept urmeaza sa se realizeze prin constrangere, iar legea penala va avea o eficienta reactiva.

Eficienta legii penale se raporteaza la anumite elemente care ii determina limitele de aplicare. Aceste elemente sunt: spatiul, timpul, persoanele si faptele.

Aplicarea legii penale in raport cu faptele savarsite pe teritoriul tarii

Principiul teritorialitatii. Este un principiu de baza al aplicarii legii penale in spatiu, consacrat prin dispozitiile art.3 C.p.: “Legea penala se aplica infractiunilor savarsite pe teritoriul Romaniei.”

Aplicarea legii penale romane infractiunilor savarsite pe teritoriul tarii este exclusiva si neconditionata, adica atat calificarea faptei ca infractiune, conditiile raspunderii penale, aplicarea sanctiunilor ca si executarea acestora se realizeaza pe baza legii penale romane, indiferent de calitatea faptuitorului (cetatean roman, cetatean strain, apatrid cu domiciliul in tara sau in strainatate).

Notiunea de teritoriu. Prin dispozitiile art. 142 C.p. s-a precizat ca: “Prin termenul de “teritoriu” din expresiile “teritoriul Romaniei” si “teritoriul tarii” se intelege intinderea de pamant si marea teritoriala cu solul, subsolul si spatiul aerian al acesteia”

In notiunea de teritoriu sunt cuprinse elementele :

a)intinderea de pamant sau suprafata terestra cuprinsa intre frontierele politico-geografice stabilite de statul nostru prin conventii cu statele vecine;

b)apele interioare, adica apele cuprinse intre frontiere ca: lacuri, balti, rauri, apele maritime din golfuri.

O clarificare importanta o adduce Legea nr. 17/1990 privind regimul juridic al apelor maritime interioare, al marii teritoriale, al zonei contigue si al zonei economice exclusive ale Romaniei.

c)Marea teritoriala a Romaniei;

d)Subsolul;

e)Spatiul aerian.

Infractiuni savarsite pe teritoriul tarii. Intelesul expresiei “infractiuni savarsite pe teritoriul tarii” il gasim in Codul penal art.143: “prin infractiuni savarsite pe teritoriul tarii se intelege orice infractiune comisa pe taritoriul aratat in art.143 C.p. sau pe o nava ori aeronava romana”

Prin dispozitiile art.143 alin.2 C.p. se precizeaza ca: “infractiunea se considera savarsita pe teritoriul tarii si atunci cand pe acest teritoriu, ori pe o nava ori aeronava romana s-a efectuat numai un act de executare ori s-a produs rezultatul infractiunii.”

Prin aceste dispozitii se consacra criteriul zis al ubicuitatii sau al desfasurarii integrale potrivit caruia infractiunea se considera savarsita pretutindeni (termenul ubicuitate deriva din adverbul latin ubique=pretutindeni), unde s-a savarsit fie si numai un act de executare ori s-a produs rezultatul infractiunii.

Exceptii de la principiul teritorialitatii.

Imunitatea de jurisdictie. Potrivit art.8 C.p. legea romana nu se aplica infractiunilor savarsite de reprezentantii diplomatici ai statelor straine, sau de alte persoane care, in conformitate cu conventiile internationale, nu sunt supuse jurisdictiei penale a statului roman.

In afara de reprezentantii diplomatici se bucura de imunitate de jurisdictie penala, conform art.8 C.p., si alte persoane prevazute in conventiile internationale care pot fi: sefi de state, sefi de Guverne, ministrii de externe, personalul ethnic si administrativ din cadrul misiunilor diplomatice, reprezentanti O.N.U., agenti consulri, care au doar o imunitate partiala in legatura cu actele savarsite in indeplinirea atributiilor de serviciu consulare.

Deci infractiunile savarsite de personalul acestor armate nu li se aplica legea teritoriului, ci legea statului caruia apartin aceste trupe.

Infractiunile savarsite la bordul navelor sau aeronavelor straine aflate pe teritoriul tarii noastre. Problema se rezolva diferit dupa cum navele si aeronavele sunt militare ori sunt folosite in scopuri comerciale.

Navele si aeronavele militare ori folosite in scopuri guvernamentale se afla pe teritoriul tarii cu acordul statului roman si reprezinta statul carora apartin. Infractiunile savarsite la bordul lor nu cad sub incidenta legii penale romane.

Infractiunile ce ar fi savarsite de persoanele care fac parte din echipajul acestor nave sau aeronave pe timpul cat nava sau aeronava s-ar afla in porturi saui aeroporturi romanesti, ori cand nava s-ar afla in apele maritime interioare ori marea teritoriala, se judeca dupa legea statului caruia apartine nava ori potrivit conventiilor internationale.

Infractiunile savarsite la bordul navelor sau aeronavelor comerciale. Navele si aeronavele folosite in scopuri comerciale nu se bucura de acelasi regim. Infractiunile savarsite la bordul lor atata timp cat se afla in porturi ori aeroporturi romanesti se judeca dupa legea romana.

2)Principiul personalitatii legii penale

Se mai numeste al nationalitatii active si este prevazut de art.4 C.p. “Legea penala romana se aplica infractiunilor savarsite in afara teritoriul tarii, daca faptuitorul este cetatean roman sau daca, neavand nici o cetatenie, are domiciuliul in tara”.

Pentru aplicarea legii penale romane conform acestui principiului sunt necesare conditiile:

a)infractiunea sa se savarseasca in strainatate;

b)fapta sa fie considerate infractiune potrivit legii penale romane. Nu se cere ca fapta sa fie incriminate si de legea locului unde s-a savarsit;

c)infractorul in momentul savarsirii infractiunii sa fie cetatean roman, ori persoana fara cetatenie, dar cu domiciliul in Romania.

3)Principiul realitatii

Este cunoscut si sub denumirea de principiul protectiei reale sau al nationalitatii passive (art.5 C.p.). Prin acest principiu se consacra aplicarea legii penale romane infractiunilor savarsite in strainatate, daca acestea sunt contra statului roman, contra vietii unui cetatean roman sau prin care s-a pricinuit o vatamare grava integritatii corporale unui cetatean roman, de catre un cetatean strain ori de un apatrid care nu domiciliaza in Romania.

Conditii de aplicare a legii penale romane conform principiului realitatii:

a)Infractiunea sa se savarseasca in strainatate;

b)Infractiunea sa fie dintre cele aratate expres in art.5 C.p.: contra sigurantei statului roman; contra vietii unui cetatean roman; prin care s-a pricinuit o vatamare corporala grava unui cetatean roman;

c)Infractorul sa fie cetatean strain ori apatrid care nu domiciliaza in Romania;

d)Actiunea penala se pune in miscare cu autorizarea prealabila a Procurorului General al Prchetului de pe langa Curtea Suprema de Justitie

Preview document

Drept penal - partea generală - Pagina 1
Drept penal - partea generală - Pagina 2
Drept penal - partea generală - Pagina 3
Drept penal - partea generală - Pagina 4
Drept penal - partea generală - Pagina 5
Drept penal - partea generală - Pagina 6
Drept penal - partea generală - Pagina 7
Drept penal - partea generală - Pagina 8
Drept penal - partea generală - Pagina 9
Drept penal - partea generală - Pagina 10
Drept penal - partea generală - Pagina 11
Drept penal - partea generală - Pagina 12
Drept penal - partea generală - Pagina 13
Drept penal - partea generală - Pagina 14
Drept penal - partea generală - Pagina 15
Drept penal - partea generală - Pagina 16
Drept penal - partea generală - Pagina 17
Drept penal - partea generală - Pagina 18
Drept penal - partea generală - Pagina 19
Drept penal - partea generală - Pagina 20
Drept penal - partea generală - Pagina 21
Drept penal - partea generală - Pagina 22
Drept penal - partea generală - Pagina 23
Drept penal - partea generală - Pagina 24
Drept penal - partea generală - Pagina 25
Drept penal - partea generală - Pagina 26
Drept penal - partea generală - Pagina 27
Drept penal - partea generală - Pagina 28
Drept penal - partea generală - Pagina 29
Drept penal - partea generală - Pagina 30
Drept penal - partea generală - Pagina 31
Drept penal - partea generală - Pagina 32

Conținut arhivă zip

  • Drept Penal - Partea Generala.doc

Alții au mai descărcat și

Răspunderea penală a persoanelor juridice în dreptul belgian

Prin legea din 4 mai 19991 legiuitorul belgian a adus o serie de modificari Codului penal si Codului de procedura penala instituind raspunderea...

Crearea și Evoluția Comunităților Europene și a Uniunii Europene

Definiţie: Ansamblu de norme juridice care reglementează relaţiile care se stabilesc între statele membre ale comunităţii, între statele membre şi...

Dreptul muncii și securității sociale

I. Dreptul muncii – ramura a sistemului de drept din tara noastra 1. Dreptul muncii Raporturile juridice individuale de munca sunt acele relatii...

Administrarea societății comerciale pe acțiuni - sistemul unitar

Administrarea societatilor comerciale este reglementata de Legea 31/1990, care cuprinde dispozitii privind fiecare forma de societate comerciala....

Dreptul Muncii

1. Noţiunea şi obiectul dreptului muncii A. Munca - activitate specific umană Existenţa omului - atât ontogenetic, cât şi istoric - este...

Dreptul Comunitar al Afacerilor

CAPITOLUL I COMUNITĂŢILE EUROPENE. EVOLUŢIE ISTORICĂ Secţiunea I - Generalităţi. Premise Studiul dreptului comunitar al afacerilor nu poate fi...

Dreptul Comunicării Sociale

CAPITOLUL I DEFINIREA DREPTULUI SI DREPTUL COMUNICARII SOCIALE 1. Definirea dreptului Orice analiza presupune definirea, implicit stabilirea...

Petițiile - formă de asigurare a legalității și disciplinei în administrația publică

Petiţiile cetăţenilor – formă de asigurare a legalităţii şi disciplinei în activitatea administraţiei publice Alte forme de asigurare a...

Te-ar putea interesa și

Drept penal 2 partea generală

Cand este persoana juridica A Cand a aparut primul Cod penal C Cand exista praeterintentia ca C Cand exista concurs de infractiuni?C Cand...

Drept penal - parte generală

S1: Principiile fundamentale ale dr penal (enunţ, scurtă prezentare) Principiile fundamentale ale dreptului penal – sunt acele idei sau orientări...

Drept Penal partea generală 2

Definitie: pluralitatea de infractiuni este situatia în care o persoana savârseste doua sau mai multe infractiuni. Astfel exista un singur...

Drept penal - parte generală

PARTEA GENERALĂ TITLUL I LEGEA PENALĂ ŞI LIMITELE DE APLICARE CAPITOLUL I DISPOZIŢII PRELIMINARE Art. 1 – Legea penală apără împotriva...

Drept penal - partea generală I

1.Legea penala Notiune: prin lege penala se intelege orice dispozitie cu caracter penal cuprinsa in legi organice, ordonante de urgenta sau alte...

Drept Penal Partea Generală II

CURSUL NR. 1 „CAUZELE CARE ÎNLĂTURĂ CARACTERUL PENAL AL FAPTEI” a. Noţiuni generale: Cauzele care înlătură caracterul penal al faptei constau în...

Drept penal partea generală

PARTEA GENERALĂ CAPITOLUL I CONSIDERAŢII INTRODUCTIVE Secţiunea I Procesul penal ca mijloc de realizare a justiţiei §1 Definiţia procesului...

Ai nevoie de altceva?