Extras din document
I.Notiuni introdutive
Definitie:Dreptul penal este sistemul nomelor juridice care reglementeaza relatiile de aparare sociala prin interzicerea ca infractiuni, sub sanctiuni specifice denumite pedepse, a faptelor periculoase pt. valorile sociale (prevazute la art. 1 C. p.), in scopul apararii acestor valori, fie prin prevenirea infractiunilor, fie prin aplicarea pedepselor celor care le savarsesc.
Institutiile fundamentale ale dreptului penal sunt: INFRACTIUNEA, RASPUNDEREA PENALA si SANCTIUNEA.
Obiectul dreptului penal: relatiile de aparare sociala (se nasc intre membri societatii pt respectarea valorilo sociale), relatiile de represiune penala (dupa savarsirea infractiunii, intre stat si infractor) si intr-o a treia opinie relatiile de aparare sociala - represive si de conformare (se nasc in momentul intrarii in vigoare a legii penale si au rol preponderent preventiv)
Caracterele dreptului penal: caracterul autonom (are un obiect propriu de reglementare, adica relatiile de aparare sociala specifice acestei ramuri), caracterul unitar (unitatea principiilor care strabat legislatia penala cu privire la infractiune, raspunderea penala si sanctiuni - art. 362 C.p.) si caracterul de drept public (in apararea valorilor sociale este interesata societatea, statul ca reprezentant al acesteia).
Sarcinile dreptului penal: asigurarea prevenirii infractiunulor (prin incriminarea faptelor periculoase si prin amenintatrea cu sanctiunea prevazuta de lege), asigurarea cadrului legal de realizare a functiei de aparare sociala si asigurarea dezvoltarii noilor valori si relatii sociale.
Principiile fundamentale ale dreptului penal
Principiul legalitatii: se refera la faptul ca intreaga activitate in domeniul dreptului penal se desfasoara pe baza legii si in conformitate cu aceasta. Potrivit acestuia, o fapta chiar daca este periculoasa nu poate fi considerata infractiune atata timp cat prin lege nu se califica ca atare. Este menit sa constituie o garantia a libertatii persoanei impotriva abuzurilor si arbitrajului din activitatea aparatului judiciar..
Principiul umanismului: presupune ca intreaga reglementare penala trebuie sa porneasca de la interesele fundamentale ale omului. Spre exemplu, in dispozitiile art. 52, al. 2, partea a doua se prevede: "Executarea pedepsei nu trebuie sa cauzeze suferinte fizice si nici sa injoseasca persoana condamnatului."
Principiul egalitatii in fata legii penale: exprima regula ca toti indivizii din societate sunt egali in fata legii, conform art. 16 din Constitutie care prevede: "...Nimeni nu este mai presus de lege."
Principiul prevenirii savarsirii faptelor prevazute de legea penala: presupune ca intreaga reglementare juridico-penala trebuie sa asigure prevenirea savarsirii faptelor periculoase atat prin conformare, cat si prin constrangere fata de cei care savarsesc aceste fapte.
Infractiunea este unicul temei al raspunderii penale: acesta functioneaza ca o garantie a libertatii persoanei, intrucat fara savarsirea unei infractiuni nu se poate antrena raspunderea penala.( art. 17, al. 2, C.p.)
Principiul personalitatii raspunderii penale: potrivit caruia atat obligatia ce decurge dintr-o norma penala de a avea o anumita conduita, cat si raspunderea ce decurge din nesocotirea acelei obligatii revin persoanei ce nu si-a respectat obligatia, savarsind fapta interzisa, si nu alteia ori unui grup de persoane. Cu alte cuvinte, nu se poate antrena raspunderea penala pentru fapta altuia.
Principiul individualizarii sanctiunilor de drept penal: se refera la stabilirea si aplicarea sanctiunilor de drept penal in functie de gravitatea faptei savarsite, de periculozitatea infractorului, de necesitatile de indreptare a acestuia.( art. 72, C.p.)
Izvoarele dreptului penal
Constitutia Romaniei ca izvor de drept penal: prin aceasta se consacra valorile sociale fundamentale ale statului roman: suveranitatea, independenta, unitatea si indivizibilitatea sa, persoana umana cu drepturile si libertatile sale, proprietatea privata si publica, ordinea de drept - valori ce vor fi aparate impotriva incalcarilor grave, prin norme de drept penal.
Codul penal al Romaniei: este principalul izvor al dreptului penal. Acesta este structurata pe 2 parti: partea generala si partea speciala. Partea generala cuprinde 8 titluri: legea penala si limitele ei de aplicare, infractiunea, pedepsele, inlocuirea raspunderii penale, minoritatea, masurile de siguranta, cauzele care inlatura raspunderea penala sau consecintele condamnarii si intelesul unor termeni sau expresii. Partea speciala este structurata pe 10 titluri: infractiuni contra sigurantei statului, infractiuni contra persoanei, infractiuni contra patrimoniului, infractiuni contra autoritatii, infractiuni care aduc atingere unor activitati de interes public sau altor activitati reglementate de lege, infractiuni de fals, infractiuni la regimul stabilit pentru anumite activitati economice, infractiuni care aduc atingere unor relatii privind convietuirea sociala, infractiuni contra capacitatii de aparare a Romaniei, infractiuni contra pacii si omenirii.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Drept Penal - Partea Generala I.docx