Drept penal - procedura

Curs
10/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 30 în total
Cuvinte : 7856
Mărime: 41.89KB (arhivat)
Cost: Gratis

Extras din document

Prin savarsirea unei infractiuni se incalca o norma juridica edictata de catre legiuitor, luand nastere un raport juridic de conflict intre faptuitor si stat (care prin puterea legiuitoare a edictat normele care incrimineaza ca infractiuni faptele savarsite de o anumita persoana, raport care este adus in fata organelor judiciare si care se transforma intr-un raport juridic de drept procesual penal.

Se face diferentiere intre procesul penal si justitia penala.

Procesul penal reprezinta intregul.

Justitia penala reprezinta o parte a procesului penal.

Justitia penala reprezinta functia de judecare a proceselor izvorate din incalcarea legii.

Procesul penal reprezinta acea suita de activitati care se desfasoara coordonat si progresiv, de catre organele judiciare, in vederea tragerii la raspundere penala a celor care au savarsit infractiuni, urmand a se aplica si o sanctiune in cazul in care se constata vinovatia acelei persoane.

Procesul penal implica, nu doar participarea organelor judiciare la rezolvarea cauzelor penale deduse judecatii, ci si participarea avocatului, subiectilor procesuali principali (suspectul, persoana vatamata), a partilor (parte civila, inculpat, parte responsabila civilmente) precum si a altor subiecti procesuali principali: martor, expert, interpret, agenti procesuali.

Organele procesuale implicate in activitate pe parcursul procesului penal sunt:

1) Organele de urmarire penala: - organele de cercetare penala

- procuror.

2) Judecatorul de drepturi si liberati;

3) Judecatorul de camera preliminara;

4) instantele judecatoresti: -judecatorii

- tribunale

- curti de apel

- Inalta curte de casatie si justitie.

Subiectii procesuali principali sunt:

- suspectul

- persoana vatamata

Partile in procesul penal sunt:

-inculpat;

- parte civila;

- parte responsabila civilmente.

Alti subiecti procesuali principali:

- martorii;

- expertii;

- interpretii;

- agentii procedurali.

In cursul procesului penal se afla si avocatul, care asigura asistenta juridica sau reprezentarea partilor si subiectilor procesuali principali in procesul penal.

Fazele procesului penal

1) Urmarirea penala;

2) Camera preliminara;

3) Judecata;

4) Punerea in executarea hotararii ramase definitiva.

1) URMARIREA PENALA - prima faza a procesului penal , in care organele judiciare strang probe, atat in aparare cat si in acuzare, le verifica si le coroboreaza unele cu celelalte.

Organele judiciare implicate sunt: -organele de urmarire penala;

- judecatorul de drepturi si libertati.

Limitele urmaririi penale:

Limita initiala este reprezentata de ordonanta organului de urmarire penala (organele de cercetare penala sau procurorul) de incepere a urmaririi penale.

Potrivit art.305, alin.3, urmarirea penala se desfasoara in continuare fata de o persoana tot printr-o ordonanta a organului de urmarire penala.

Spunem ca inceperea urmaririi penale se face IN REM (adica cu privire la fapta) si se continua IN PERSONAM (cu privire la persoana).

Limita finala a urmaririi penale eset reprezentata de rechizitoriul procurorului de trimitere in judecata in cazul in care se constata din probele administrative in cauza ca o persoana a savarsit o infractiune.

In schimb, daca din probele administrative in cauza rezulta ca sunt intalnite conditiile de existenta a uneia dintre cauzele prevazute la art.16, alin.1 lit.A-J CPP (cauzele care impiedica punerea in miscare a actiunii penale sau exercitarea acesteia, atunci se va dispune solutia clasarii potrivit disp.Art.315 CPP.

Daca procurorul constata pe parcursul urmaririi penale ca sunt intrunite conditiile prevazute la art.318 CPP, va dispune prin ordonanta solutia de renuntare la urmarirea penala (una din conditii si cea mai importanta, pedeapsa sa fie de cel mult 7 ani). Ordonanta de renuntare a urmaririi penale potrivit art.318, alin 2 se supune confirmarii judecatorului de camera preliminara.

In cazul in care din probele administrate in cauza in faza de urmarire penala rezulta ca o persoana a savarsit o infractiune, atunci procurorul pune in miscare actiunea penala fata de acesta care dobandeste calitatea de inculpat.

2) CAMERA PRELIMINARA - reprezinta cea de-a doua faza a procesului penal, care se desfasoara, de regula, in cadrul instantei competente sa judece cauze in prima instanta.

Limita initiala a camerei preliminare este reprezentata de rechizitoriul procurorului, iar limita finala de incheierea (este vorba despre incheierea pe care o da judecatorul de camera preliminara) prin care se dispune judecarea cauzei.

Limita finala a procedurii de camera preliminara este reprezentata de aceasta incheiere a judecatorului de camera preliminara.

3) JUDECATA - reprezinta cea de-a treia etapa a procesului penal ,iar aceasta se poate desfasura in urmatoarele etape:

a) Judecata in prima instanta -care se va desfasura la instantele de judecata competente sa judece cauze in prima instanta (pentru infractiunile prevazute la art. 188-191 CPP - compentent sa judece aceste cauze in prima instanta este tribunalul potrivit art.36 CPP).

b) Judecata in caile ordinare de atac - judecata in apel in care se pot da una dintre solutiile prevazute la art.421 CPP. Judecata in apel presupune introducerea unei cereri de apel la instanta de apel (ex.Curtea de Apel, ICCJ) in termen de 10 zile de la data pronuntarii hotararii in prima instanta.

c) Judecata in caile extraordinare de atac:

- contestatia in anulare

- revizuirea

- redeschiderea procesului penal in cazul judecarii in lipsa a condamnatului

- recursul in casatie.

Limita initiala a judecatii este reprezentata de incheierea judecatorului de camera preliminara prin care se dispune inceperea judecatii.

Preview document

Drept penal - procedura - Pagina 1
Drept penal - procedura - Pagina 2
Drept penal - procedura - Pagina 3
Drept penal - procedura - Pagina 4
Drept penal - procedura - Pagina 5
Drept penal - procedura - Pagina 6
Drept penal - procedura - Pagina 7
Drept penal - procedura - Pagina 8
Drept penal - procedura - Pagina 9
Drept penal - procedura - Pagina 10
Drept penal - procedura - Pagina 11
Drept penal - procedura - Pagina 12
Drept penal - procedura - Pagina 13
Drept penal - procedura - Pagina 14
Drept penal - procedura - Pagina 15
Drept penal - procedura - Pagina 16
Drept penal - procedura - Pagina 17
Drept penal - procedura - Pagina 18
Drept penal - procedura - Pagina 19
Drept penal - procedura - Pagina 20
Drept penal - procedura - Pagina 21
Drept penal - procedura - Pagina 22
Drept penal - procedura - Pagina 23
Drept penal - procedura - Pagina 24
Drept penal - procedura - Pagina 25
Drept penal - procedura - Pagina 26
Drept penal - procedura - Pagina 27
Drept penal - procedura - Pagina 28
Drept penal - procedura - Pagina 29
Drept penal - procedura - Pagina 30

Conținut arhivă zip

  • Drept penal - procedura.docx

Alții au mai descărcat și

Pedeapsa Penala si Tipurile Ei

Pedeapsa penala este o masura de constringere statala, stabilita de legea penala, aplicata de judecata in numele statului persoanelor care au comis...

Camera preliminară

Discutăm despre Camera preliminară în contextul necesității asigurării cerințelor de legalitate, celeritate și echitate a procesului penal, aceasta...

Drept administrativ

Notiunea de administratie publica este o notiune centrala pentru dreptul administrativ. O problema care s-a ridicat de-a lungul vremii a privit...

Drept Procesual Penal

1.Dispozitii generale privind urmarirea penala Urmărirea penală are ca obiect colectarea probelor necesare cu privire la existența infracțiunii,...

Drept Procesual Civil

Notiuni introductive in studiul dreptului procesual civil Dreptul procesual civil este acea ramură de drept care include totalitatea normelor...

Suport curs criminalistică

Capitolul I :Tehnica criminalistică 1.Noțiuni introductive 1.1. Definiția criminalisticii Scopul procesului penal este cel al constatării la...

Drept Administrativ II

Principala forma de activitate a autoritatilor administratiei publice se concretizeaza in adoptarea de acte administrative producatoare de efecte...

Drept internațional public

DREPT INTERNAȚIONAL PUBLIC - CURS 1 PARTICULARITĂȚILE DREPTULUI INTERNAȚIONAL PUBLIC 1. Ordinea juridica internațională 2. Trăsăturile...

Ai nevoie de altceva?