Extras din document
Oamenii realizeaza opere artistice, folosesc semne ale activitatii lor in anumite domenii si pe o anumita treapta de dezvoltare a fost necesara interventia legiuitorului care a introdus norme juridice prin care a reglementat relatiile specifice intervenite intre oameni cu privire la aceste opere, creatii si semne. Ansamblul acestor norme juridice a devenit institutia juridica a proprietatii intelectuale.
Proprietatea intelectuala cuprinde 2 mari domenii:
- drepturile de autor si drepturile conexe
- drepturile proprietatii industriale
Consideratii preliminare cu privire la drepturile de autor
Drepturile de autor= ansamblul normelor juridice care reglementeaza relatiile sociale ce decurg din crearea si valorificarea operelor stiintifice, literare si artistice.
Obiectul drepturilor de autor= operele de creatie intelectuala din domeniile stiintifice, literare si artistice.
Leguitorul emite norme juridice care determina aparitia unor drepturi subiective, iar pentru ca aceste drepturi subiective nascute in legatura cu o opera sa fie drepturi de autor e necesar ca opera creata sa indeplineasca anumite conditii cumulative. In masura in care sunt indeplinite cumulativ, autorul operei devine titular al drepturilor de autor fara nicio formalitate.
Spre a se bucura de protectie juridica nu-i necesara inregistrarea operei la anumite organe de stat sau la anumite organizatii profesionale (Uniunea Scriitorilor de ex.).
Aceasta reprezinta o deosebire importanta fara de creatiile industriale si semnele distinctive, adica obiectele proprietatii industriale.
Simplul fapt al crearii operei e suficient pentru ca autorului acestuia sa i se recunoasca aceasta calitate de autor si de titular al drepturilor personale nepatrimoniale si a celor patrimoniale.
Din clipa finalizarii operei se nasc drepturile de autor (dreptul de a decide daca poemul o sa fie publicat sau nu; daca el o sa fie publicat-dreptul de a primi o remuneratie etc.).
Daca de exemplu un manuscris este furat dupa ce este finalizat, faptul ca el apartine unei anumite persoane poate fi demonstrat prin diferinte mijloace de proba (de ex.cu martori sau prin studierea scrisului) – ne aflam pe taramul faptelor juridice stricto sensu.
Conditiile necesare pentru ca o opera creata sa poata constitui obiect al drepturilor de autor:
1. sa fie o creatie intelectuala, adica o creatie a mintii omului, singur sau in grup.
Nu pot exista drepturi de autor in legatura cu un peisaj, dar pot exista drepturi de autor in legatura cu modul de amenajare a unui parc.
2. creatia intelectuala trebuie sa fie exprimata intr-o forma concreta, perceptibila simturilor umane.
Forma de exprimare concreta difera de la o categorie de opera la alta (deci nu poate fi vorba despre o inganare a unei viitoare melodii sau povestirea despre un tablou).
Dreptul de autor nu ocroteste ideile ca atare, ci numai o anumita forma de exprimare a acestor idei, nimeni nu poate sa-si aproprie idei pentru ca acestea circula liber.
Daca insa o idee e exprimata intr-o anumita forma, acea forma poate sa fie apropriata. Ceea ce este interzis este aproprierea unei anumite forme de expunere a acestei idei, de exemplu reproducerea folosind aceiasi termeni a unei idei.
3. creatia intelectuala trebuie sa prezinte originalitate, adica sa exprime personalitate autorului.
Daca nu exista originalitate, putem vorbi de creatie intelectuala, dar nu de existenta unei opere=>nu se pot naste dr.de autor.
Originalitatea nu inseamna neaparat noutate.
Originalitatea nu inseamna neaparat existenta unei valori artistice.
Consideratii preliminare cu privire la proprietatea industriala
Exista 2 mari categorii de obiecte:
a. creatiile intelectuale industriale
b. semnele distinctive ale activitatii industriale
a. intr-o lista neexhaustiva: inventia, inovatia (creatie intelectuala industriala cu caracter de noutate relativa), know-how, modele de utilitate, modelele si desenele industriale, topografiile produselor semiconductoare si altele.
b. marcile, indicatiile geografice, denumirile de origine, numele comerciale, firma, emblema si altele.
Inventia= solutie tehnica noua care este aplicabila industrial cu privire la o problema, indiferent de domeniu.
Energia electrica nu-i o inventie, nu-i o creatie intelectuala. Becul e o inventie. Descoperirea stiintifica a unui fenomen natural, a energiei electrice e o creatie intelectuala.
Marcile= semne distinctive ale produselor si serviciilor.
Cuvinte – BMW, Volvo
Sau reprezentarile grafice ale BMW, Volvo.
Preview document
Conținut arhivă zip
- C11-DPI.doc
- C12-DPI.doc
- C13-DPI.doc
- C1-DPI.doc
- C2-DPI.doc
- C3-DPI(2).doc
- C3-DPI.doc
- C4-DPI.doc
- C5_DPI.doc
- C6-DPI.doc
- C7-DPI.doc
- C8-DPI.doc
- C9_si_C10_DPI(2).doc
- C9_si_C10_DPI.doc